PrzepisSałatkiZ majówki w Toskanii przywiozłam przepis na sałatkę. Włosi zajadają się co wieczór

Z majówki w Toskanii przywiozłam przepis na sałatkę. Włosi zajadają się co wieczór

Panzanella to przysmak z Toskanii
Panzanella to przysmak z Toskanii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
06.05.2024 12:12, aktualizacja: 06.05.2024 13:23

Fani smaków Południa mogą zacierać ręce. Trudno o tak prostą, a zarazem oddającą ducha tamtejszej kuchni potrawę. Składników nie musisz szukać we włoskich delikatesach. Zapewne większość masz pod ręką w swojej kuchni.

Panzanella to doskonały przykład na danie kuchni resztkowej - wystarczy przecież czerstwy chleb, odrobina cebuli i kawałeczek pomidora. Niby nic, a mieszanka ta przeniesie cię do słonecznej Toskanii i rozkocha w sobie od pierwszego kęsa. Przepis przywiozłam z wycieczki do Florencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panzanella - toskański aromat na twoim talerzu

Panzanella to toskańska i umbryjska sałatka popularna szczególnie latem. Jest niezwykle oszczędna, a jednocześnie pełna typowych południowych smaków. Składa się bowiem z czerstwego chleba, cebuli i pomidorów, niekiedy dodaje się do niej ogórki i bazylię, a całość wieńczą krople oliwy i octu. Osoby, które nie przepadają za smakiem cebuli, mogą wcześniej namoczyć warzywo w wodzie z octem (np. octem winnym).

Uważa się, że nazwa sałatki pochodzi od połączenia słów "pane" - po włosku "chleb" i "zanella" - oznaczającego "głęboki talerz", na którym serwuje się danie. We współczesnych wariacjach panzanelli lądują niekiedy: sałata, oliwki, mozzarella, białe wino, kapary, anchois, seler, marchew, czerwone wino, tuńczyk, pietruszka, jajka na twardo, mięta, papryka, sok z cytryny czy czosnek. Niemniej składniki te nie są uznawane przez włoskich tradycjonalistów, a najprostsza wersja sprzed lat bazowała na samej cebuli, bez pomidorów.

Ciekawostką jest kwestia samego chleba, który ląduje w panzanelli. Tradycyjny przepis dopuszcza jedynie dodatek chleba toskańskiego, który wypiekany jest bez soli, i który dla większości (oczywiście poza Toskańczykami) nie należy do wypieków wyśmienitych. Niemniej w tej wersji sprawdza się doskonale. Najlepiej jeśli jest czerstwy lub podpieczony, a moczy się go w wodzie z dodatkiem octu winnego (w tych samych proporcjach).

Jak zrobić panzanellę w domu? Przepis

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego lub upieczonego na chrupko chleba na zakwasie,
  • 6 pomidorów,
  • 1 czerwona cebula,
  • 50 ml oliwy,
  • 50 ml wody,
  • 100 ml octu winnego czerwonego,
  • kilka liści bazylii,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Chleb pokrój w średniej wielkości kosteczki. Następnie każdy kawałek zanurz na dosłownie chwilę w mieszaninie octu i wody (50 ml octu i 50 ml wody).
  2. Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę, podobnie cebulę (cebulę również możesz wcześniej namoczyć).
  3. Bazylię pokrój na mniejsze kawałki. Składniki wymieszaj, dopraw solą pieprzem, dodaj oliwy i octu do smaku.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także