PrzepisGrillZiemniaki z grilla z chrupiącą skórką. Tak pyszne, że wybierzesz je zamiast kiełbasy czy kaszanki

Ziemniaki z grilla z chrupiącą skórką. Tak pyszne, że wybierzesz je zamiast kiełbasy czy kaszanki

Najlepsze ziemniaki z grilla przygotujesz z dodatkiem masła
Najlepsze ziemniaki z grilla przygotujesz z dodatkiem masła
Źródło zdjęć: © Canva | Tookapic
06.04.2024 10:17, aktualizacja: 06.04.2024 10:53

Marzyły nam się całą zimę, a teraz nareszcie będziemy mogli ulec tej słodkiej pokusie. Ziemniaki z grilla przygotujemy w konkretny sposób — taki, który jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Potrzebna będzie folia aluminiowa, odrobina cierpliwości, zestaw konkretnych przypraw i... masło.

Ziemniaki trafiły do Polski w XVII wieku. Król Jan III Sobieski miał wtedy przywieźć ich bulwy, wracając z Wiednia. Kartofle nie od razu przyjęły się wśród Polaków idealnie, ale z biegiem czasu stały się nieodłącznym elementem polskiej kuchni. I tak jest do dziś, o czym wszyscy przecież doskonale wiemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chociaż sposobów na przygotowanie ziemniaków jest bez liku, nadejście wiosny zawsze kojarzyło nam się tylko z jedną recepturą. Pierwsze przebłyski wiosennego słońca i chociaż odrobinę wyższe temperatury są dla nas niczym pistolet startowy. Czas na grilla. Czas na ziemniaki z grilla.

Jak przygotować ziemniaki z grilla?

Istnieje mnóstwo sposobów na smaczne ziemniaki z grilla. Żaden z nich się jednak nie uda, jeśli nie będziemy się trzymali pewnych podstaw. Po pierwsze: rodzaj kartofli. Na grilla doskonale sprawdzają się młode ziemniaki, a także te "stare", ale w ich przypadku zdecydowanie warto postawić na typ "A". Sałatkowe Agaty, Vinety czy Denary nie rozpadną się pod wpływem działania wysokiej temperatury grilla.

Druga sprawa to przyprawy. Ziemniaki z grilla, poza solą, doskonale łączą się z ziołami takimi jak tymianek, rozmaryn czy majeranek. I jest coś jeszcze: proces przygotowania. Chodzi o to, by ziemniaki, przed trafieniem na ruszt, zostały podgotowane. Wystarczy do tego około 10 minut.

Ziemniaki z grilla - możesz użyć "młodych" lub "starych"
Ziemniaki z grilla - możesz użyć "młodych" lub "starych"© Canva | ninafirsova

Ziemniaki z grilla z masłem

Kiedy już podgotujesz ziemniaki (jak wspomnieliśmy - 10 minut w osolonej wodzie), wyjmij je i natnij ostrym nożem w krzyż. Teraz, przy pomocy łyżeczki, w powstałe nacięcia nałóż trochę masła. Może być to również masło smakowe, na przykład czosnkowe. Posyp kartofle ulubionymi ziołami i zawiń w folię aluminiową. Grilluj przez 15 minut. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także