Do masła czosnkowego dorzuć jeden wyjątkowy składnik. Będzie smakowało jeszcze lepiej

Przepis na proste masło czosnkowe, które podkręca wyjątkowy dodatek czosnku niedźwiedziego. Będzie smakowało jeszcze lepiej niż na co dzień.

Masło czosnkowe- Pyszności/ źródło: CanvaMasło czosnkowe- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Masło z dodatkiem czosnku to świetny dodatek do wielu dań. Idealnie podkręci smak mięsa, nada wyjątkowy aromat prostym kanapkom i urozmaici klasyczne grzanki. Jego przygotowanie jest niesamowicie proste. Zamień w nim jednak jeden składnik, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak.

Czosnek niedźwiedzi

Chociaż dla wielu osób jest zapomniany, to warto zaprosić to zioło do swojej kuchni. Dziko rośnie na terenie całej Europy i coraz chętniej siejemy go też w naszych ogródkach. Jest pod ochroną, więc nie można zrywać go w lesie. Swoim wyglądem przypomina czosnek ozdobny. Ma długie, lancetowate liście i nie wytwarza główek z ząbkami czosnku. W naszych domach zjadamy więc liście. Czosnek niedźwiedzi pod niektórymi względami przewyższa czosnek pospolity. Zawiera dużo więcej kwasów fenolowych, wspiera działanie układu krążenia, oddechowego, pokarmowego, a także odpornościowego. Ponadto, czosnek niedźwiedzi jest źródłem witamin: witaminy A i witaminy C, żelaza, saponiny, aminokwasów i flawonoidów.

Masło czosnkowe

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g czosnku niedźwiedziego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyj i osusz. Obetnij ogonki i poszatkuj drobno liście. Miękkie masło przełóż do robota kuchennego, dodaj czosnek niedźwiedzi i połącz składniki. Całość możesz wymieszać też przy pomocy widelca. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe masło przełóż do miseczki lub ułóż na folii spożywczej i uformuj wałek. Włóż do lodówki, aby nieco stwardniał.

Smacznego!

Przepis na zakręcony chlebek czosnkowy znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej