PrzepisSałatkiDo grillowanej kiełbasy zawsze podaję tę sałatkę. Inne nie mają szans

Do grillowanej kiełbasy zawsze podaję tę sałatkę. Inne nie mają szans

Sałatka ziemniaczana może zastąpić pieczywo
Sałatka ziemniaczana może zastąpić pieczywo
Źródło zdjęć: © Pixabay | Danson67
03.05.2024 15:56

Sałatka ziemniaczana to hit na spotkaniach przy grillu od lat. Jej podstawowa receptura pochodzi z kuchni niemieckiej. Za każdym razem dodatki do niej można zmieniać, bo wiele warzyw dobrze komponuje się z ziemniakami. Świetnie pasuje do kiełbasy i mięsa z rusztu. Sprawdzi się także jako przystawka.

Sałatka ziemniaczana jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Z powodzeniem zastąpi pieczywo. Jej sukces tkwi w dobrze dobranych, prostych składnikach. Podstawą są zawsze wcześniej ugotowane w mundurkach ziemniaki. Te warzywa najczęściej jemy na ciepło, ale w formie na zimno mają sporo zalet dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lepsze po wystudzeniu

Ziemniaki na zimno — właśnie takie, jakich potrzebujemy do sałatki — mają niższy indeks glikemiczny niż te, które zjadamy na ciepło. Skrobia zawarta w ugotowanych ziemniakach, po ich wystudzeniu, zamienia się w tzw. skrobię oporną, która działa podobnie jak błonnik. Wykazuje ona również właściwości probiotyczne. W konsekwencji mniejsza jej ilość trafia do krwi i nie powoduje to gwałtownego wzrostu glukozy.

Ważny mundurek

Za sukcesem tej sałatki stoją dobrze dobrane ziemniaki. Mogą być to młode ziemniaki z importu lub stare, ale takie, które nie rozpadają się podczas gotowania. Wystarczy je po prostu wyczyścić przed ugotowaniem. W ten sposób zaoszczędzisz czas, ale też "zatrzymasz" sporo właściwości odżywczych ziemniaków. Ugotowane w mundurkach mają m.in. więcej cennego potasu.

Sałatka ziemniaczana do dań z grilla — przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • pęczek koperku lub szczypiorku,
  • mała cebula czerwona,
  • 5 ogórków małosolnych lub kiszonych,
  • kilka rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku.

Na sos:

  • 4 łyżki oleju lub oliwy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wymyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obierz je i pokrój w talarki. Dodaj do nich pokrojone w cienkie plasterki ogórki i rzodkiewki.
  2. Cebulę obierz pokrój w piórka, możesz też lekko przesmażyć ją na oleju, by była delikatniejsza. Dołóż do sałatki.
  3. Sok z cytryny wymieszaj z musztardą, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na koniec, cały czas mieszając, dodaj oliwę. Sos dopraw solą i pieprzem. Polej nim sałatkę, wymieszaj. Przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także