PrzepisŚniadanieDo pasty jajecznej wrzucam nietypowy składnik. Wyraźnie podbija jej smak i do tego przyjemnie chrupie

Do pasty jajecznej wrzucam nietypowy składnik. Wyraźnie podbija jej smak i do tego przyjemnie chrupie

Pasta jajeczna - Pyszności
Pasta jajeczna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | HandmadePictures
18.03.2024 08:27

Ostatnio odkryłam nowy przepis na pastę jajeczną, który stał się moim ulubieńcem na śniadanie. Kanapki z tą pastą są niezwykle świeże, sycące i mają delikatnie pikantny posmak. Mogę jeść tę pastę bez końca!

Jajka są stałym elementem mojego śniadaniowego menu. Chociaż jajecznica jest najczęściej wybieranym daniem w moim domu, nie brakuje też jajek na twardo, sadzonych, a nawet takich specjałów jak jajka po turecku. Jednak istnieje jeszcze jedna forma spożywania tego zdrowego produktu, która szczególnie przypadła mi do gustu. Mowa o paście jajecznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta jajeczna - ciekawy przepis

Do tej pory traktowałam pastę jajeczną jako bazę do kanapek, na której umieszczałam różne dodatki, takie jak awokado, pomidory, różnego rodzaju kiełki czy rzodkiewki. Jednak ostatnio odkryłam, że pasta jajeczna może zyskać na smaku, jeżeli rzodkiewki zostaną dodane do niej, a nie na nią.

pasta jajeczna
pasta jajeczna© Adobe Stock | Pawel Horosiewicz

Pokroiłam kilka rzodkiewek, wymieszałam je z pastą i odstawiłam do lodówki na 2 godziny. Efekt był po prostu niesamowity. Okazało się, że rzodkiewki nadały paście jajecznej nie tylko ciekawego, delikatnie ostrego smaku, ale również pięknego koloru. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy szukają pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotuję na twardo. Po ugotowaniu studzę je, obieram ze skorupek, a następnie ścieram na tarce. Można je również posiekać, ale uważam, że tarka sprawdza się tu lepiej.
  2. Rzodkiewki również ścieram na tarce. Następnie łączę je z jajkami, dodaję majonez i drobno posiekany szczypiorek.
  3. Rzodkiewki również ścieram na tarce.
  4. Następnie łączę je z jajkami, dodaję majonez i drobno posiekany szczypiorek.
  5. Całość doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Podaję na kromce świeżego pieczywa lub podpieczonej grzance. Jest prosto, szybko i przede wszystkim przepysznie. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także