PoradyProsty trik na smażenie naleśników. Wystarczy wcześniej posypać tak patelnię

Prosty trik na smażenie naleśników. Wystarczy wcześniej posypać tak patelnię

Co zrobić, by naleśniki nie przywierały?
Co zrobić, by naleśniki nie przywierały?
Źródło zdjęć: © Pixabay
09.05.2024 10:04, aktualizacja: 09.05.2024 10:17

Ten babciny patent ułatwi twoje życie jak żaden inny do tej pory. Możesz go wykorzystać nie tylko do naleśników, ale wszystkiego, co wymaga smażenia. Nie musisz dziękować.

Naleśniki przywierają do patelni, mimo że kurczowo trzymasz się wszystkich zaleceń z przepisu? Nie szukaj nowej patelni, nie wylewaj ciasta. Swój problem rozwiążesz jednym prostym trikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patent na wiecznie przypalone naleśniki

Wiele osób poleca smażenie naleśników na suchej patelni. Wtedy jednak trzeba dysponować patelnią dobrej jakości o nieprzywierającej powłoce. Uskutecznianie tej metody niekiedy kończy się wysuszonymi naleśnikami (czy innymi placuszkami). Dlatego też zwykle zaleca się rozsmarowanie na powierzchni patelni cienkiej warstwy tłuszczu. Można też dodać łyżkę oleju czy roztopionego klarowanego masła na naleśnikowego ciasta.

Niemniej nie każdy dysponuje sprzętem pozwalającym na smażenie na sucho. Patelnie ze stali czy żeliwa to również doskonałe akcesoria kuchenne, jednakże wykorzystywanie ich do suchego smażenia może skończyć się fiaskiem. Więcej: bywa, że naleśniki odrywają się od takich patelni podziurawione, nawet kiedy zostały potraktowane tłuszczem. Jak temu zapobiec?

Jak smażyć naleśniki, by nie przywierały??
Jak smażyć naleśniki, by nie przywierały??© Pixabay

Jak smażyć naleśniki, żeby nie przywierały?

Metoda z wykorzystaniem soli była znana naszym babciom, które dzięki niej radziły sobie ze smażeniem placuszków, nie posiadając nowoczesnych akcesoriów kuchennych. Chodzi o to, by przed smażeniem naleśników posypać powierzchnię rozgrzanej patelni szczyptą soli. Kiedy kryształki przyprawy przestaną "podskakiwać", zsyp je z patelni, a następnie posmaruj powierzchnię naczynia cienką warstwą tłuszczu do smażenia za pomocą np. ręcznika papierowego.

Sól posiada właściwości higroskopijne, a więc wchłania wilgoć. Tym samym więc posypując nią powierzchnię patelni, sprawiamy, że "wyciągnie" wodę z wszystkich zakamarków. Dzięki temu mamy pewność, że patelnia jest całkowicie sucha. To zaś ułatwi rozprowadzenie tłuszczu i jego równomierne rozgrzanie oraz sprawi, że naleśniki usmażą się bez problemu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także