Prababcia robiła naleśniki w zupełnie inny sposób. Zawsze wychodziły puszyste i delikatne

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak naleśniki robiły nasze prababcie? Bez czego nie mogły się obejść? I co w międzyczasie znalazło się w przepisie, który używamy obecnie? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Naleśniki to genialna baza do wielu przepisówNaleśniki to genialna baza do wielu przepisów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Longfin Media

Mam w życiu dwie pasje — gotowaniehistorię. A kiedy mogę połączyć oba te tematy, to już w ogóle jestem w siódmym niebie! W jaki sposób to robię?

Otóż uwielbiam odtwarzać w swojej kuchni stare receptury, które kiedyś cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Niestety z biegiem czasu zostały one zupełnie zapomniane lub mocno je zmodyfikowano. Dlatego powrót do starych przepiśników to dla mnie zarówno nie lada wyzwanie, jak i ogromna frajda!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Jak zmieniły się naleśniki na przestrzeni lat?

Moją prywatną encyklopedią kulinarną jest ukochana babcia Zosia, którą często wspominam w swoich artykułach. Zawsze kiedy mam jakiś problem w kuchni, wiem do kogo zwrócić się w pierwszej kolejności. Jednocześnie uwielbiam, kiedy moja babcia wspomina dawne czasy. Są to naprawdę pouczające i niezwykle ciekawe historie.

Oczywiście moja krewna podczas takich pogawędek opowiada też, jak kiedyś wyglądały kulinaria. I właśnie w trakcie jednej z takich rozmów zeszłyśmy na temat naleśników. Dziś praktycznie wszyscy robią je na bazie wody gazowanej. Niekiedy też dodawany jest do nich nawet proszek do pieczenia lub dodatki, które jeszcze bardziej podkręcają ich smak. A jak naleśniki robiono kiedyś? 

Jak zmienił się przepis na naleśniki na przestrzeni lat?
Jak zmienił się przepis na naleśniki na przestrzeni lat? © Adobe Stock | Kamila Cyganek

Przepis na staropolskie naleśniki

Okazało się, że moja babcia pamięta dokładnie, jak sama była dzieckiem i podpatrywała swoją babcię w kuchni. Jej babcia Marysia robiła przepyszne naleśniki, którymi zajadała się cała rodzina. Ty również możesz przetestować je w swojej kuchni, wystarczy, że wykorzystasz poniższy przepis. 

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 300 ml mleka,
  • 5 jajek,
  • 50 g masła,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od oddzielenia żółtek do białek. 
  2. Białka następnie należy ubić w osobnej misce z dodatkiem soli.
  3. Natomiast żółtka połącz z rozpuszczonym masłem. Po chwili dodaj do mieszanki również mleko. 
  4. Dopiero teraz możesz zacząć dodawać mąkę. Pamiętaj, aby wcześniej ją przesiać, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej napowietrzona.
  5. Na koniec do uzyskanej mieszanki dodaj wcześniej ubite białka. Rób to jednak ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek. 
  6. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe należy następnie smażyć na dobrze nagrzanej i lekko natłuczonej patelni. I to wszystko!

Jak na pewno zauważyłeś, kilka różnic pomiędzy starym, a nowym przepisie można znaleźć. I nie chodzi tu tylko o wodę, ale też o sposób łączenia produktów. Kluczem do sukcesu w staropolskich naleśnikach było osobne ubicie białek oraz napowietrzenie mąki. Dzięki czemu gotowe naleśniki wychodziły mega puszyste i idealnie delikatne zarazem. A ty, w jaki sposób robisz domowe naleśniki? Masz jakieś ciekawe patenty, które wykorzystujesz przy tej czynności?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku