Jeden dodatek powoduje, że naleśniki nie łamią się i są idealnie wilgotne. Zawsze go dodawaj

Suche i łamiące się naleśniki to prawdziwa zmora dla każdego, kto uwielbia ten przysmak. Pomimo dokładnej receptury i odpowiedniemu doborowi składników, czasem nie jesteśmy w stanie ustrzec się tego błędu. A wystarczy, że weźmiemy sobie do serca kilka ważnych wskazówek!

ObrazekSuche i łamiące się naleśniki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Od teraz suche i łamiące się naleśniki nie będą już problemem!

Odpowiednie usmażenie naleśników to gwarancja sukcesu, dzięki któremu będziemy mogli delektować się naprawdę smacznym posiłkiem, w wydaniu słodkim lub wytrawnym. Aby suche i łamiące się naleśniki nie były problemem, warto zwrócić uwagę nie tylko na sam proces smażenia, ale również na przygotowanie ciasta. To właśnie w jej konsystencji należy się dopatrywać przyczyny niepowodzenia. Pamiętaj, że w konsystencji powinno ono przypominać śmietanę. Jeśli wyjdzie Wam rzadkie, to już na starcie jesteście skazani na niepowodzenie!

Obrazek
Naleśniki - Pyszności; foto: Canva

Niezwykle istotne w całym procesie przygotowania ciasta na naleśniki jest dodanie odrobiny oleju. Dodatek tłuszczu roślinnego sprawi, że ochroni on nasze naleśniki przed wyschnięciem podczas smażenia. Nie przesadzajcie jednak z jego ilością. Wiedz, że bez oleju, naleśniki raczej będą się przypadać, a co za tym idzie, otrzymamy suche i łamiące się naleśniki.

Jak przygotować idealnie wilgotne i smaczne naleśniki?

Z myślą o osobach, które chcą uniknąć sytuacji, że usmażą suche i łamiące się naleśniki, przygotowaliśmy przepis na te najlepsze naszym zdaniem naleśniki. Co musisz zrobić i jak smażyć? Sprawdźmy!

Składniki:

          
  • pół litra mleka
  • 450 g mąki
  • 4 jajka
  • szklanka skrobi ziemniaczanej
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Możemy Cię zapewnić, że w tym przypadku, suche i łamiące się naleśniki nie będą już Twoim zmartwieniem. Rozpoczynamy od ubicia jajek na puszystą pianę. Pod sam koniec miksowania dodajemy cukier i szczyptę soli. Następne w kolejności są mleko i olej - wszystko miksujemy jeszcze przez parę minut. Skrobię ziemniaczaną w osobnej misce należy zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, skrobię i wszystko dokładnie mieszamy.

Obrazek
Smażenie naleśników - Pyszności; foto: Canva

Czas na smażenie naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcje ciasta i odpowiednio rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy z obu stron, na lekko złocisty kolor. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mega puszyste naleśniki:

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie