PoradyJeden dodatek powoduje, że naleśniki nie łamią się i są idealnie wilgotne. Zawsze go dodawaj

Jeden dodatek powoduje, że naleśniki nie łamią się i są idealnie wilgotne. Zawsze go dodawaj

Suche i łamiące się naleśniki - Pyszności; Foto Canva.com
Suche i łamiące się naleśniki - Pyszności; Foto Canva.com
14.11.2022 16:30, aktualizacja: 07.08.2023 16:00

Suche i łamiące się naleśniki to prawdziwa zmora dla każdego, kto uwielbia ten przysmak. Pomimo dokładnej receptury i odpowiedniemu doborowi składników, czasem nie jesteśmy w stanie ustrzec się tego błędu. A wystarczy, że weźmiemy sobie do serca kilka ważnych wskazówek!

Od teraz suche i łamiące się naleśniki nie będą już problemem!

Odpowiednie usmażenie naleśników to gwarancja sukcesu, dzięki któremu będziemy mogli delektować się naprawdę smacznym posiłkiem, w wydaniu słodkim lub wytrawnym. Aby suche i łamiące się naleśniki nie były problemem, warto zwrócić uwagę nie tylko na sam proces smażenia, ale również na przygotowanie ciasta. To właśnie w jej konsystencji należy się dopatrywać przyczyny niepowodzenia. Pamiętaj, że w konsystencji powinno ono przypominać śmietanę. Jeśli wyjdzie Wam rzadkie, to już na starcie jesteście skazani na niepowodzenie!

Naleśniki - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki - Pyszności; foto: Canva

Niezwykle istotne w całym procesie przygotowania ciasta na naleśniki jest dodanie odrobiny oleju. Dodatek tłuszczu roślinnego sprawi, że ochroni on nasze naleśniki przed wyschnięciem podczas smażenia. Nie przesadzajcie jednak z jego ilością. Wiedz, że bez oleju, naleśniki raczej będą się przypadać, a co za tym idzie, otrzymamy suche i łamiące się naleśniki.

Jak przygotować idealnie wilgotne i smaczne naleśniki?

Z myślą o osobach, które chcą uniknąć sytuacji, że usmażą suche i łamiące się naleśniki, przygotowaliśmy przepis na te najlepsze naszym zdaniem naleśniki. Co musisz zrobić i jak smażyć? Sprawdźmy!

Składniki:

          
  • pół litra mleka
  • 450 g mąki
  • 4 jajka
  • szklanka skrobi ziemniaczanej
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Możemy Cię zapewnić, że w tym przypadku, suche i łamiące się naleśniki nie będą już Twoim zmartwieniem. Rozpoczynamy od ubicia jajek na puszystą pianę. Pod sam koniec miksowania dodajemy cukier i szczyptę soli. Następne w kolejności są mleko i olej - wszystko miksujemy jeszcze przez parę minut. Skrobię ziemniaczaną w osobnej misce należy zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, skrobię i wszystko dokładnie mieszamy.

Smażenie naleśników - Pyszności; foto: Canva
Smażenie naleśników - Pyszności; foto: Canva

Czas na smażenie naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcje ciasta i odpowiednio rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy z obu stron, na lekko złocisty kolor. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mega puszyste naleśniki:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także