Jeden dodatek powoduje, że naleśniki nie łamią się i są idealnie wilgotne. Zawsze go dodawaj

Suche i łamiące się naleśniki to prawdziwa zmora dla każdego, kto uwielbia ten przysmak. Pomimo dokładnej receptury i odpowiedniemu doborowi składników, czasem nie jesteśmy w stanie ustrzec się tego błędu. A wystarczy, że weźmiemy sobie do serca kilka ważnych wskazówek!

ObrazekSuche i łamiące się naleśniki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Od teraz suche i łamiące się naleśniki nie będą już problemem!

Odpowiednie usmażenie naleśników to gwarancja sukcesu, dzięki któremu będziemy mogli delektować się naprawdę smacznym posiłkiem, w wydaniu słodkim lub wytrawnym. Aby suche i łamiące się naleśniki nie były problemem, warto zwrócić uwagę nie tylko na sam proces smażenia, ale również na przygotowanie ciasta. To właśnie w jej konsystencji należy się dopatrywać przyczyny niepowodzenia. Pamiętaj, że w konsystencji powinno ono przypominać śmietanę. Jeśli wyjdzie Wam rzadkie, to już na starcie jesteście skazani na niepowodzenie!

Obrazek
Naleśniki - Pyszności; foto: Canva

Niezwykle istotne w całym procesie przygotowania ciasta na naleśniki jest dodanie odrobiny oleju. Dodatek tłuszczu roślinnego sprawi, że ochroni on nasze naleśniki przed wyschnięciem podczas smażenia. Nie przesadzajcie jednak z jego ilością. Wiedz, że bez oleju, naleśniki raczej będą się przypadać, a co za tym idzie, otrzymamy suche i łamiące się naleśniki.

Jak przygotować idealnie wilgotne i smaczne naleśniki?

Z myślą o osobach, które chcą uniknąć sytuacji, że usmażą suche i łamiące się naleśniki, przygotowaliśmy przepis na te najlepsze naszym zdaniem naleśniki. Co musisz zrobić i jak smażyć? Sprawdźmy!

Składniki:

          
  • pół litra mleka
  • 450 g mąki
  • 4 jajka
  • szklanka skrobi ziemniaczanej
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Możemy Cię zapewnić, że w tym przypadku, suche i łamiące się naleśniki nie będą już Twoim zmartwieniem. Rozpoczynamy od ubicia jajek na puszystą pianę. Pod sam koniec miksowania dodajemy cukier i szczyptę soli. Następne w kolejności są mleko i olej - wszystko miksujemy jeszcze przez parę minut. Skrobię ziemniaczaną w osobnej misce należy zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, skrobię i wszystko dokładnie mieszamy.

Obrazek
Smażenie naleśników - Pyszności; foto: Canva

Czas na smażenie naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcje ciasta i odpowiednio rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy z obu stron, na lekko złocisty kolor. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mega puszyste naleśniki:

Wybrane dla Ciebie
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik