PrzepisWielkanocŻurek czy barszcz nie mają szans. Na Wielkanoc ugotuję zupę Ewy Wachowicz

Żurek czy barszcz nie mają szans. Na Wielkanoc ugotuję zupę Ewy Wachowicz

Sułkowicka "krzonówka".
Sułkowicka "krzonówka".
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30.03.2024 15:30, aktualizacja: 30.03.2024 15:46

Żurek i barszcz biały to tradycyjne polskie zupy, które podaje się na Wielkanoc. Jeśli masz ochotę na eksperymenty w kuchni, a cenisz sobie tradycyjne wielkanocne smaki, przygotuj sułkowicką "krzonówkę" według przepisu Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni!

Jajka, żurek, mazurek i sernik to dania, które co roku lądują na Wielkanocnym stole. W Małopolsce żurek zastępowany jest sułkowicką "krzonówką" Ten tradycyjny przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a w 2010 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. W smaku przebija nawet uwielbiany żurek. To nieocenione danie, które zasługuje na większy rozgłos. Poznaj przepis na sułkowicką "krzonówkę" według Ewy Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sułkowicka krznonówka - świąteczny przysmak prosto z Małopolski

Sześć parków narodowych, jedenaście parków krajobrazowych. Góry, lasy i pustynie. To nie Szwajcaria, a Małopolska, jeden z najbardziej malowniczych regionów w Polsce. Małopolska to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, ale i tradycyjna kuchnia, która zasługuje na większe uznanie wśród rodaków. Wszyscy kojarzymy kwaśnicę czy oscypki, jednak kuchnia małopolska ma coś znacznie więcej do zaoferowania. Jednym z dań, które zasługują na większy rozgłos, jest sułkowicka "krznonówka", którą przygotowuje się z okazji Wielkanocy.

Swoją nazwę zawdzięcza chrzanowi, który jest kluczowym składnikiem. Starsi mieszkańcy Sułkowic chrzan nazywają krzonem, stąd nazwa sułkowicka krzonówka. To nic innego jak zupa chrzanowa z dodatkiem boczku i wędzonki. Jest gęsta, zawiesista i niezwykle aromatyczna. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni, wypróbuj przepis na sułkowicką "krzonówkę" według Ewy Wachowicz.

Sułkowicka "krzonówka" - przepis

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g wędzonych żeberek,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • resztki wędliny ze święconki,
  • 2 litry serwatki,
  • korzeń chrzanu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 gałązki świeżego lubczyku,
  • tarty chrzan,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso umieść w dużym garnku. Zalej je szklanką wody i serwatką. Wstaw zupę na gaz i zagotuj.
  2. Wszystkie warzywa, poza korzeniem chrzanu i porem umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do gotującej się zupy.
  3. Korzeń chrzanu umyj i obierz. Por pokrój w cienkie kawałki. Dodaj je do zupy razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem, lubczykiem i tartym chrzanem. Całość gotuj jeszcze przez 30 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.
  5. Podawaj z ugotowanym jajkiem i świeżym pieczywem.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także