Najlepsi kucharze ostrzegają przed tym dodatkiem do żurku. Zepsuje smak

Żurek jest nieodzownym elementem wielkanocnej uczty. Mimo że przygotowanie go pozornie może wydawać się łatwe, istnieje wiele pułapek, które mogą zepsuć smak i konsystencję zupy.

Żurek Żurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Często zdarza się, że mimo naszych najlepszych starań, żurek nie smakuje tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Jaki jest więc najczęstszy błąd popełniany podczas przygotowywania żurku? Odpowiedź na to pytanie jest prostsza, niż mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jak przygotować idealny żurek? Tego dodatku unikaj

Żurek charakteryzuje intensywny kwaśny smak, który często jest łagodzony dodatkiem śmietany. Okazuje się jednak, że nie jest to dobry wybór. Zupa bez śmietany będzie przede wszystkim lżejsza i bardziej wyrazista. Na ten temat wypowiedziała się również Magda Gessler, znana restauratorka. W rozmowie na temat wielkanocnego żurku przypomniała, by zawsze przyrządzać go na bazie zakwasu żytniego oraz, by unikać zabielania zupy śmietaną.

- Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki - wspomniała. - I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany. Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - wyjaśniła restauratorka w rozmowie z "Faktem".
Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny © Canva

Wielkanocny żurek. Najczęściej popełniane błędy

Najczęściej popełnianym błędem jest niedoprawienie żurku. Zupa ta powinna być kwaśna, słona i lekko pikantna. Aby uzyskać idealny smak, konieczne jest regularne degustowanie podczas gotowania i dodawanie przypraw według własnego uznania. Jeśli chcesz podkręcić smak zupy, dodaj odrobinę soku z ogórków kiszonych, czosnek świeży lub granulowany, sprawdzi się także estragon, rozmaryn i lubczyk. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać ich zbyt dużo, aby nie zdominować smaku zupy.

Pamiętaj też, by nakłuć białą kiełbasę widelcem przed włożeniem do zupy. Dzięki temu wydobędziesz z niej cenne soki, które wzbogacą smak żurku. Ponadto praktyka ta zapobiegnie pękaniu osłonki mięsa. Przy wyborze białej kiełbasy kieruj się składem wyrobu i kolorem - im bardziej różowa, tym gorzej. To znak, że zawiera sól peklującą lub inne substancje konserwujące. Natomiast jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję zupy, dodaj do niej ugotowane ziemniaki lub kaszę gryczaną.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji