Najlepsi kucharze ostrzegają przed tym dodatkiem do żurku. Zepsuje smak

Żurek jest nieodzownym elementem wielkanocnej uczty. Mimo że przygotowanie go pozornie może wydawać się łatwe, istnieje wiele pułapek, które mogą zepsuć smak i konsystencję zupy.

Żurek Żurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Często zdarza się, że mimo naszych najlepszych starań, żurek nie smakuje tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Jaki jest więc najczęstszy błąd popełniany podczas przygotowywania żurku? Odpowiedź na to pytanie jest prostsza, niż mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jak przygotować idealny żurek? Tego dodatku unikaj

Żurek charakteryzuje intensywny kwaśny smak, który często jest łagodzony dodatkiem śmietany. Okazuje się jednak, że nie jest to dobry wybór. Zupa bez śmietany będzie przede wszystkim lżejsza i bardziej wyrazista. Na ten temat wypowiedziała się również Magda Gessler, znana restauratorka. W rozmowie na temat wielkanocnego żurku przypomniała, by zawsze przyrządzać go na bazie zakwasu żytniego oraz, by unikać zabielania zupy śmietaną.

- Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki - wspomniała. - I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany. Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - wyjaśniła restauratorka w rozmowie z "Faktem".
Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny © Canva

Wielkanocny żurek. Najczęściej popełniane błędy

Najczęściej popełnianym błędem jest niedoprawienie żurku. Zupa ta powinna być kwaśna, słona i lekko pikantna. Aby uzyskać idealny smak, konieczne jest regularne degustowanie podczas gotowania i dodawanie przypraw według własnego uznania. Jeśli chcesz podkręcić smak zupy, dodaj odrobinę soku z ogórków kiszonych, czosnek świeży lub granulowany, sprawdzi się także estragon, rozmaryn i lubczyk. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać ich zbyt dużo, aby nie zdominować smaku zupy.

Pamiętaj też, by nakłuć białą kiełbasę widelcem przed włożeniem do zupy. Dzięki temu wydobędziesz z niej cenne soki, które wzbogacą smak żurku. Ponadto praktyka ta zapobiegnie pękaniu osłonki mięsa. Przy wyborze białej kiełbasy kieruj się składem wyrobu i kolorem - im bardziej różowa, tym gorzej. To znak, że zawiera sól peklującą lub inne substancje konserwujące. Natomiast jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję zupy, dodaj do niej ugotowane ziemniaki lub kaszę gryczaną.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni