PrzepisDania mięsneSą sto razy smaczniejsze od mielonych. Te kotlety zrobisz bez kombinowania

Są sto razy smaczniejsze od mielonych. Te kotlety zrobisz bez kombinowania

Jak przygotować kotlet pożarski?
Jak przygotować kotlet pożarski?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sapunovaphoto
21.03.2024 15:54

Słone, soczyste, otoczone chrupiącą panierką — kotlety pożarskie to fantastyczna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Siedzimy w babcinym salonie. W tle leci "Familiada", a w całym domu unosi się zapach kotletów mielonych, ziemniaków i buraków. To niedzielny klasyk, który przywołuje ciepłe wspomnienia dzieciństwa. Często serwujemy go we własnym domu. Jeśli znudziły ci się już klasyczne mielone, wypróbuj kotlety pożarskie. Są proste, sycące i niezwykle soczyste. Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować kotlety pożarskie?

Klasyczne kotlety mielone przygotowuje się na bazie mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Do masy dodaje się surową lub podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę oraz przyprawy, takie jak granulowany czosnek czy majeranek. To proste i tanie danie, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. W regionie podaje się je nieco inaczej. Na Śląsku do masy dodaje się twarogu, zaś w Białymstoku mięso wieprzowe zamienia się na drób. Kotlety pożarskie, znane też jako kotlety siekane to białostocka wariacja na temat kotletów mielonych, jednak w odróżnieniu od nich są lżejsze i mniej kaloryczne. Najlepiej smakują w towarzystwie purée ziemniaczanego i mizerii, jednak równie dobrze komponują się z kaszą gryczaną czy kaszą pęczak.

Kotlety pożarskie — przepis

Składniki:

Kotlety:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • mała, czerstwa bułka,
  • szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 5 łyżek oleju lub masła (do smażenia),
  • sól,
  • pieprz,

Panierka:

  • 6 kromek bułki wrocławskiej,
  • 2 łyżki oleju lub masła,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka.

Przygotowanie:

  1. Pierś umyj, osusz i oczyść z nabłonków. Posiekaj ją najdrobniej, jak potrafisz.
  2. Bułkę zamocz w mleku. W międzyczasie posiekaj koperek i natkę pietruszki.
  3. Zioła, jajko, olej, sól, pieprz i bułkę dodaj do posiekanej piersi. Całość dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety.
  4. Bułkę wrocławską posiekaj w drobną kostkę lub zmiel ją na gruby pył w malakserze. Gotową panierkę podsmaż na oleju lub maśle.
  5. Uformowane kotlety zanurz w mieszance z mąki, mleka i jajka, a na końcu obtocz je w posmażonej bułce.
  6. Kotlety podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju, po 5 minut na każdej ze stron.
  7. Posmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C., przez 15-20 minut. Przed podaniem połóż na nie odrobinę masła, które rozpuści się pod wpływem ciepła. Serwuj z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także