PrzepisŚniadanieW sklepie zapłacisz fortunę, w domu zrobisz za grosze. O wiele lepsza niż płatki śniadaniowe

W sklepie zapłacisz fortunę, w domu zrobisz za grosze. O wiele lepsza niż płatki śniadaniowe

Domowa granola - Pyszności
Domowa granola - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | Polina Tankilevitch
07.05.2024 14:43, aktualizacja: 08.05.2024 08:23

Chrupiąca granola to świetny dodatek do jogurtów czy mleka. Idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie - łatwo ją zapakować i zabrać ze sobą. Zamiast sięgać po gotowce, których skład pozostawia często wiele do życzenia, sięgnij po prosty przepis na domową granolę. Nie tylko jest o wiele zdrowsza, ale również smaczniejsza.

Płatki śniadaniowe to jeden z posiłków, po których chętnie sięgają nie tylko dzieci, ale również dorośli. I nic w tym dziwnego, bo to śniadanie ekspresowe, gotowe w kilka minut. Aby było bardziej wartościowe, zamień zwykłe płatki śniadaniowe na chrupiącą granolę. Ten łatwy w przygotowaniu przepis wykorzystuje wyłącznie naturalne składniki, bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze i witaminy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa granola orzechowa

Jest chrupiąca, prosta w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczna. Granolę można jeść na wiele sposobów - z mlekiem, jogurtem, napojem roślinnym lub jako samodzielną przekąskę. Może być również dodawana do owsianki, smoothie, ciast, batoników muesli i wielu innych dań.

Domowa granola z piekarnika - Pyszności
Domowa granola z piekarnika - Pyszności© Adobe Stock | Photographer: Ekaterina Kondratova

Granola to połączenie płatków zbożowych (najczęściej owsianych, ale pszenne również są popularne), suszonych owoców, orzechów i nasion, sklejonych miodem, syropem lub innym słodzidłem i wypieczonych do złocistego koloru. Dobry piekarnik, który równomiernie rozprowadza temperaturę w swoim wnętrzu, sprawi, że będzie chrupiąca i złocista, a przy tym pozostanie lekka.

Nie musisz inwestować w specjalistyczne foremki - wystarczy standardowa blacha z wyposażenia piekarnika. Głęboka blacha sprawdzi się idealnie, ale możesz wybrać również tę płaską. Jeśli przygotowujesz większą ilość granoli na płaskiej blaszce, sięgnij po foremkę do pieczenia. Dzięki temu łatwiej będzie ci chwycić za jej brzeg i potrząsnąć, aby wymieszać wszystkie składniki bez rozsypywania i bałaganu.

Pamiętaj, że piekarniki różnią się mocą i funkcjami. Jeśli sprzęt posiada funkcję szybkiego rozgrzewania, możesz zaoszczędzić cenny czas. Granola będzie gotowa szybciej, a ty szybciej cieszyć się jej chrupkością i aromatem, oszczędzając nie tylko pieniądze, ale też czas na wyjście z domu i zakupy.

Granola jest doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Zawiera również witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze, ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Przygotowanie domowej granoli to prosta sprawa
Przygotowanie domowej granoli to prosta sprawa© Pixel-Shot - stock.adobe.com

Jak zrobić domową granolę?

Przepis to naprawdę prosta sprawa. W zasadzie wystarczy sięgnąć po to, co akurat znajdzie się w kuchni. Bazą są płatki owsiane, uzupełniane o różnego rodzaju orzechy, siemię lniane, słonecznik czy nawet suszone owoce. Płatki owsiane są bogate w błonnik i beta-glukan, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Domowa granola z piekarnika - Pyszności
Domowa granola z piekarnika - Pyszności© Pixabay

Miód, syrop klonowy, syrop daktylowy lub inne słodzidło naturalnego pochodzenia łączą składniki granoli i nadają jej słodki smak. W gotowcach często znaleźć można bardzo duże ilości cukru lub (co gorsza) syropu glukozowo-fruktozowego. Przygotowując granolę samodzielnie w domu, nie tylko mamy pewność co do jakości użytych składników, ale oszczędzamy też pieniądze.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów,
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika,
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/4 szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i rodzynki.
  2. W osobnej misce wymieszaj masło z miodem, solą oraz cynamonem.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie płatki owsiane były równomiernie pokryte masą. Jeśli płynu jest za mało, dodaj trochę więcej miodu.
  4. Rozłóż mieszankę na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, tworząc cienką warstwę.
  5. Piecz przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, mieszając granolę co 5-10 minut, aby równomiernie się zarumieniła.
  6. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.

Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku do 2 tygodni. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także