PrzepisCiastaTorcik z kremem i dżemem w mega zakręconej wersji totalnie zawróci ci w głowie

Torcik z kremem i dżemem w mega zakręconej wersji totalnie zawróci ci w głowie

Z takim deserem nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi
Z takim deserem nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
28.04.2024 06:51

Lubisz domowe wypieki? Jeśli tak, koniecznie musisz poznać niesamowity przepis na zakręcony torcik z pysznymi dodatkami. Kiedy go serwuję, wszyscy od razu proszą o dokładkę.

Przygotowanie tortu domowej roboty kojarzy ci się z nie lada wyzwaniem? Z naszym przepisem zrobisz go w mgnieniu oka. I do tego w ciekawym wydaniu. Nie sposób o nim zapomnieć, tak bardzo jest wyjątkowy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W dzisiejszym przepisie czeka na ciebie kombinacja puszystego jak chmurka biszkoptu, delikatnego kremu na bazie mascarpone oraz dżemu z malinową nutką. Nie zabraknie również świeżych owoców, które dodadzą całości dodatkowych walorów smakowych. Idealnym uzupełnieniem w tym przypadku jest ciekawa forma tortu. Czegoś takiego jeszcze nie widziałeś!

Zakręcony torcik robi furorę w każdym domu. U ciebie będzie tak samo

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Krem: 

  • 250 g mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.

Dodatki:

  • 1 słoik dżemu malinowego,
  • świeże owoce do dekoracji: maliny i borówki. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym deserem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu oddzielam żółtka od białek, po czym ubijam same białka. Jako kolejny składnik do miski trafia cukier w mniejszych porcjach. Stopniowo dodaję również wcześniej oddzielone żółtka

Do ubitych białek z cukrem dodaję żółtka
Do ubitych białek z cukrem dodaję żółtka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na koniec do miski wsypuję przesianą mąkęproszek do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi przyszły wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty. 

Nie zapominam również o mące i proszku do pieczenia
Nie zapominam również o mące i proszku do pieczenia© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotową mieszankę przelewam na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia, po czym wkładam do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 175 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję krem do tortu. Aby go zrobić, ubijam dobrze schłodzoną śmietankę. Następnie dodaję do niej mascarpone i po chwili krem jest już gotowy. 

Krem składa się dosłownie z dwóch produktów
Krem składa się dosłownie z dwóch produktów© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na upieczonym i ostudzonym biszkopcie rozprowadzam dżem malinowy. Kolejną warstwę przygotowuję z części kremu, po czym dzielę ciasto na 4 równe kawałki

Wypiek dzielę na mniejsze kawałki
Wypiek dzielę na mniejsze kawałki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Z powstałych elementów tworzę zakręcony tort, zaczynając od środka. Następnie dodaję do konstrukcji po jednym kawałku dookoła i w mgnieniu oka kształt zakręconego tortu jest gotowy. 

Tort nabiera już kształtów
Tort nabiera już kształtów© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na wierzchu tortu rozprowadzam pozostały krem i całość dekoruję przy pomocy świeżych owoców

Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce
Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Deser chłodzę w lodówce przez dwie godziny. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także