Pomidory zamieniam na inne warzywo. Ta wersja szakszuki robi furorę
Szakszuka to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych propozycji śniadaniowych. Można jeść ją codziennie, w każdej postaci. Jeśli należysz do miłośników tego dania, wypróbuj poniższej wersji. Tak dobrej szakszuki jeszcze nie jadłeś.
06.02.2024 | aktual.: 16.03.2024 15:02
Szakszuka to danie z Bliskiego Wschodu. Najprawdopodobniej wymyślono ją w Tunezji, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Potrawę przygotowuje się na bazie pomidorów, które doprawia się kolendrą i kuminem, a na koniec wbija się do niego jajka, które ścinają się pod wpływem wysokiej temperatury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szakszuka — danie, które podbiło cały świat
Szakszuka to nic innego, jak jajka gotowane w sosie pomidorowym. To połączenie może wydawać się nieco kontrowersyjne, jednak wierz nam na słowo — jest naprawdę pyszne. Bazą szakszuki jest sos pomidorowy. W tym celu można wykorzystać pomidory z puszki, jednak w sezonie letnim polecamy użyć dojrzałych, skąpanych w słońcu okazów.
Pomidory doprawia się solą, pieprzem, papryczką chilli, czosnkiem, a także hojną dawką aromatycznego kuminu. Kiedy sos nieco zgęstnieje, wbija się do niego jajka, które ścinają się pod wpływem gorąca. Na końcu, potrawę posypuje się świeżą kolendrą. To podstawowy przepis, który można rozbudować o dowolną ilość dodatków.
Oryginalna szakszuka bazuje na sosie pomidorowym. Nie jesteś fanem tego warzywa? Wypróbuj przepis na szakszukę buraczaną, która robi prawdziwą furorę. Naturalna słodycz buraka doskonale podbija smak jajek. To śniadanie dostarczy ci solidnej porcji białka, żelaza, witaminy C oraz witaminy B1, a także mnóstwo energii.
Buraczana szakszuka — przepis
Składniki:
- 2 duże, ugotowane buraki,
- 3 jajka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół puszki pomidorów,
- sól,
- pieprz,
- kumin,
- olej lub oliwa,
- opcjonalnie: koperek, natka pietruszki, świeża kolendra.
Przygotowanie:
- Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Cebulkę podsmaż na patelni. Kiedy stanie się złocista, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starte buraki. Całość smaż przez 2-3 minuty.
- Do podsmażonych buraków dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Zrób trzy wgłębienia w buraczkach i wbij do nich jajka. Zmniejsz gaz i przykryj patelnię pokrywką. Jajka duś ok. 10 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
- Podawaj ze świeżym pieczywem i świeżymi ziołami.