Karp w migdałowej panierce idealny na wigilijny stół
Pomysł na świątecznego karpia w chrupiącej panierce na bazie migdałów na długo zapada w pamięć. To prawdziwa uczta dla podniebienia, dlatego nie może zabraknąć jej na wigilijnym stole.
Wigilia jest dla wielu osób najważniejszą kolacją w roku, na której nie może zabraknąć karpia. Warto jednak nieco poeksperymentować i tradycyjne danie podać w luksusowej wersji, np. w oryginalnej panierce na bazie migdałów.
To nie tylko powiew świeżości w każdej kuchni, ale i zupełnie nowe połączenie, które zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Z tak podaną rybą święta na pewno będą udane. W uzyskaniu spektakularnych efektów pomogą akcesoria kuchenne marki Zwieger. Podzielenie karpia na mniejsze kawałki, posiekanie migdałów, panierowanie czy w końcu smażenie ryby będzie dużo prostsze i szybsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świąteczny karp w migdałowej panierce zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem
Składniki:
- 2 płaty karpia,
- 1/4 szkl. oleju roślinnego,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pierzu,
- 1 szkl. mąki pszennej + 3 łyżki do jajek,
- 3 jajka,
- 300 g migdałów w płatkach.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania karpia. W tym celu dokładnie go oczyszczam i osuszam. Następnie przy pomocy noża dzielę rybę na kilka podłużnych kawałków. To samo robię z drugim płatem karpia.
Krok 2. Przy pomocy noża siekam też drobno migdały w płatkach, które już za moment staną się chrupiącą panierką do wigilijnej ryby.
Krok 3. Wcześniej pocięte kawałki karpia doprawiam do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Dokładnie mieszam zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 4. Czas na panierowanie karpia. W tym celu każdy kawałek ryby najpierw obtaczam w mące, następnie w roztrzepanych jajkach z dodatkiem mąki oraz wcześniej przygotowanych migdałach.
Krok 5. Na patelni rozprowadzam sporą ilość oleju. Kiedy jest on już dobrze nagrzany, układam w środku kawałki karpia w panierce. Rybę smażę po kilka minut z każdej strony, tak aby nabrała złocistych rumieńców.
Krok 6. Karpia po smażeniu serwuję na marmurowej desce z rukolą i świeżą żurawiną. Smacznego!