Przepis na perfekcyjne kotlety mielone według Karola Okrasy. Wyróżnia je jeden składnik
Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy, a jego przepisy podbijają serca wielu ludzi. Mamy dla Ciebie przepis na kotlety mielone, które pokochasz od pierwszego kęsa.
Sekretem mielonych jest oczywiście odpowiednie mięso. Najlepiej wybrać się do sklepu i poprosić o zmielenie kawałków, które po prostu wpadły nam w oko. W taki sposób kupujemy mięso bez dodatków i możemy je dowolnie doprawić. Decydowanie się na gotowe mielone niesie za sobą pewne ryzyko, nie tylko co do jakości mięsa, ale i jego dodatków.
Jakie mięso na kotlety mielone? Najczęściej kupuje się karkówkę lub łopatkę, ale wielu decyduje się również na szynkę albo na drób. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wymieszać dwa rodzaje mięsa mielonego. Karol Okrasa do swojego przepisu wybrał mięso mielone z łopatki.
Składniki na kotlety mielone:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 1 średniej wielkości jajko
- bułka tarta
- smalec do smażeniakotletów
- olej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż na małym ogniu, aż zbrązowieje.
- Odcedź ją z tłuszczu i wysusz na ręczniku papierowym.
- Mięso dopraw sporą ilością pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) oraz soli.
- Wrzuć przestudzoną cebulkę.
- Dodaj ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną. Dzięki temu będą bardziej pulchne.
- W miseczce rozbełtaj jajko i dodaj do masy.
- Wymieszaj wszystko razem, dokładnie, żeby wszystko się połączyło.
- Jeśli masa będzie za gęsta- dodaj odrobinę wody.
- Uformuj w dłoniach kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na niezbyt mocno rozgrzanym smalcu, aż pięknie się zbrązowieją.
I gotowe!
Usmażone kotlety mielone możesz podać z ziemniakami, puree, buraczkami... Z tym, co lubisz najbardziej!
Mielone popularne również za granicami!
Na deser kilka słów o mielonych poza granicami Polski. Na Bałkanach mielone podaje się z posiekanym miąższem pomidora i świeżymi ziołami, w Szwecji przybierają postać małych pulpetów, Ćevapcići są popularne w Chorwacji i Grecji, natomiast kotlety pożarskie pochodzą ze Szwabii i ich smak wzmacnia dodatek surowego, wędzonego boczku. Kotlety mielone mają różne oblicza ;)