Newsy10 faktów na temat restauracji fast food, o których wiedzą tylko pracownicy

10 faktów na temat restauracji fast food, o których wiedzą tylko pracownicy

10 faktów na temat restauracji fast food, o których wiedzą tylko pracownicy
Małgosia
27.09.2022 14:28

Niezależnie od tego czy prowadzisz zdrowy tryb życia, czy całymi dniami możesz opychać się niezdrową żywnością, każdy z nas lubi czasami kulinarnie zgrzeszyć i zjeść coś w restauracji typu Fast Food. Czy wiedziałaś, że w samym McDonald's codziennie je blisko 68 milionów ludzi na całym świecie?!

Jeśli jesteś ciekawy tego co dzieje się w restauracjach, dlaczego łyżki lodów McFlurry są takie dziwne i dlaczego lepiej nie być pierwszym klientem w kawiarni, koniecznie czytaj dalej!

#1 Kubki z McDonald's skrywają informację o tym jaki napój jest w środku

Na pewno nie raz zauważyłaś, ze na pokrywce z napojami są specjalne wypustki i napisy. Po przygotowaniu napoju pracownik restauracji powinien wcisnąć daną wypustkę, aby było wiadomo jaki napój znajduje się w środku. W ten sposób pracownicy nie popełnialiby błędów przy wydawaniu napojów, podczas dużych kolejek.

#2 Nie wszystkie kubki w fast - foodach są bezpieczne

Uliczne kawiarnie często oferują napoje w kubkach styropianowych. Są one tańsze, ale są również szkodliwe dla klientów oraz środowiska. Kubki styropianowe są wykonane ze specjalnego materiału, który po podgrzaniu staje się potencjalnie niebezpieczny dla organizmu. Ponadto materiał ten szkodzi środowisku, ponieważ trudno go poddać recyklingowi. Materiał można rozpoznać po specjalnym oznaczeniu - cyfrze 6 w trójkącie lub literach „PS”.

#3 Dziwna łyżka McFlurry

Jedną z głównych tajemnic, nad którymi zastanawiają się klienci McDonald's, jest niezwykły kształt łyżki dołączanej do lodów McFlurry. Cała tajemnica polega na sposobie przygotowania deseru. Lody wkłada się do kubka, dodaje posypkę i polewę, a następnie wkłada łyżkę. Po czym specjalna maszyna używa łyżeczki do mieszania składników. Gruba, pusta, kwadratowa łyżka doskonale nadaje się do przymocowania do miksera. Jest to również znacznie lepszy sposób mieszania lodów, ponieważ składniki nie rozleją się poza opakowanie.

#4 Lepiej nie być pierwszym klientem w kawiarni

Ekspresy do kawy są codziennie czyszczone specjalnymi środkami chemicznymi, które z łatwością mogą dostać się do pierwszej filiżanki z kawą. Może to oznaczać, że Twoja kawa będzie miała nieco inny posmak, a także doprowadzić do zatrucia i bóli brzucha.

#5 Kiedy najlepiej odwiedzić restaurację typu fast food?

Najlepiej jest odwiedzać restauracje szybkiej obsługi w godzinach największego ruchu od 11:30 do 14:00 oraz od 17:00 do 19:00. W tym czasie, jedzenie schodzi bardzo szybko dlatego konieczne jest przygotowywanie nowych, świeżych porcji. Oczywiście wiąże się to z czasem oczekiwania, ale masz pewność, że twoje jedzenie będzie świeże.

#6 Zimne napoje sprawiają, że chce Ci si pić

Jak to możliwe, że duża Pepsi często kosztuje mniej niż zwykła herbata? Okazuje się, że kiedy pijemy zimne napoje gazowane, chce nam się jeść jeszcze bardziej. To sprawia, że nawet gdy zjemy swojego burgera, wciąż możemy odczuwać głód i będziemy chcieli zamówić więcej. Dlatego warto popijać swój posiłek gorącą herbatą lub kawą.

#7 Jogurty wcale nie są zdrowym rozwiązaniem

Część fast fodów tj. Burger King czy McDonald's mają w swojej ofercie zdrowe desery np. sałatki, płatki owsiane czy jogurty. Jednak porównując sałatkę z McDonald's oraz burgera, okazuje się, że mają one podobną ilość kalorii! Jak to możliwe? Do sałatek dodawane są kaloryczne sosy, zaś do jogurtów czy płatków owsianych dodaje się ogromne ilości cukru.

#8 Jeden milkshake to czasami za dużo

Absolutnym rekordzistą pod względem ilości cukru jest mleczny shake. Zawiera ponad 70 gramów cukru, czyli więcej niż dzienna norma. Ponadto napój zawiera tłuszcze roślinne, które są trudne do strawienia, co powoduje, że często po takim napoju mamy problemy z bólami brzucha.

#9 Darmowe prezenty dla dzieci

Każda restauracja McDonald's powinna być przygotowana na to pytanie rodzica - czy dziecko może dostać jakiś podarunek który nie jest dodawany tylko do zestawu z zabawką. Zazwyczaj pracownicy powinni być przygotowani i mieć baloniki, niewielkie puzzle lub naklejki.

Sekrety restauracji, które znają tylko pracownicy Fot. Instagram
Sekrety restauracji, które znają tylko pracownicy Fot. Instagram

#10 Płacąc w terminalach, klienci wydają więcej pieniędzy

Stojąc przy terminalach często zamawiamy więcej niżbyśmy chcieli początkowo zamówić, a to sprawia, że wydajemy więcej pieniędzy. Polega to na tym, że zamawiając przy maszynie, nie spieszymy się tak jak w kolejce do kasy, a także dokładnie widzą wszystkie pozycje z menu i domawiają przekąski.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także