11 smacznych wskazówek, dzięki którym Twoje potrawy wskoczą na jeszcze wyższy poziom

Czasami nie trzeba wiele, żeby znane nam już potrawy zyskały zupełnie nowy smak.

Obrazek
Ewa

#1 Przed przygotowaniem dania z cebulą- namocz ją w zimnej wodzie

Zimna woda wyciąga siarczany, dzięki czemu cebula będzie współpracowała lepiej.

Obrazek

#2 Podkręć swoją kawę szczyptą cynamonu i soli

Przed zaparzeniem dodaj szczyptę soli i cynamonu do zmielonej kawy. Sól zniweluje gorycz i wydobywa smak, a cynamon odmieni Twoje życie.

Obrazek

#3 Przed dodaniem "soczystych" warzyw do sałatki- delikatnie je posól

Sól usunie nadmiar wody z warzyw, dzięki czemu pozostaną chrupiące. Pamiętaj, żeby później samej sałatki już nie dosalać ;)

#4 Aby upiec idealne ciasto bez przepisu, cukier należy ważyć na mąkę, a jajka na tłuszcz.

Pamiętaj, że ta zasada dotyczy wagi, nie objętości!

Obrazek

#5 Zawsze dodawaj sól podczas pieczenia

Szczypta soli, nawet do słodkich wypieków, to obowiązkowy element. Wydobywa jeszcze więcej smaku!

Obrazek

#6 Dodaj łyżkę masła orzechowego lub musztardy, aby dopełnić smaki sosów i gulaszów

Do makaronu z serem dodaj odrobinę musztardy, a do sosu z duszonego mięsa wrzuć trochę masła orzechowego. Zyskasz zupełnie nowy smak!

Obrazek

#7 Zaopatrz się w ocet balsamiczny

Dodaj go do truskawek, pieczonych warzyw, a zwłaszcza do makaronu. Jest nie tylko smaczny, ale także super zdrowy.

Obrazek

#8 Sekretem idealnie kruchych maślanych ciasteczek jest temperatura

Należy używać nie tylko zimnego masła, ale także zimnej mąki i zimnego cukru, aby masło nie stopiło się przed włożeniem do piekarnika.

Obrazek

#9 Przygotowując mrożoną herbatę dodaj do niej małą szczyptę sody oczyszczonej

Soda oczyszczona neutralizuje taninę w herbacie, dzięki czemu możesz pozbyć się goryczki.

Obrazek

#10 Zadbaj o swoje noże

Najlepiej jest używać drewnianej deski do krojenia. Noże myj zawsze ręcznie. Nie wrzucaj ich do zmywarki i postaraj się nie moczyć ich zbyt długo.
Jeśli chodzi o ich przechowywanie, należy je trzymać w drewnianym bloku, co zapobiega ich matowieniu.

Obrazek

#11 Dopasuj temperaturę talerzy do temperatury jedzenia

Podgrzej talerze, wkładając je do piekarnika na 200 stopni na 5 minut i schłodź, umieszczając je w lodówce na 20 minut lub krócej. W zależności od tego, co chcesz serwować ;)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀