12 prostych pomysłów na to, co zrobić z resztkami, które zostały po gotowaniu
Jeśli nie lubicie marnowania jedzenia równie mocno jak my, nie możecie przegapić poniższego artykułu. Dzięki niemu dowiecie się jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia, które najczęściej można napotkać w polskich domach.
Zgromadzone informacje z pewnością okażą się pomocne, dlatego nie zwlekajcie i podzielcie się nimi ze swoimi bliskimi.
#1 Pieczywo
To z pewnością prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o resztki jedzenia w naszych domach. A jak się okazuje, istnieje wiele alternatyw jak można go wykorzystać. Przy pomocy suchego pieczywa możecie zrobić m.in. bułkę tartą, tosty francuskie, czy grzanki do zupy.
#2 Rosół
Po niedzielnym obiedzie zostało Wam sporo rosołu i nie wiecie co z nim zrobić? Otóż może stać się on bazą innej zupy - m.in. pomidorowej, czy ogórkowej. Sprawdzi się też jako aromatyczny dodatek do sosów - wystarczy, że zamrozicie go na tacce do robienia lodu, a potem dorzucicie kostkę do przygotowywanego sosu.
#3 Ugotowane ziemniaki
Nie warto wyrzucać również ugotowanych ziemniaków, których zostało sporo po rodzinnym obiedzie. Świetnie sprawdzą się w roli kopytek, gnocci czy knedli.
#4 Makarony
Ugotowany makaron również nadaje się do ponownego wykorzystania. Możemy wykorzystać go w zapiekance lub jako składnik sałatki. Ugotowany, bez dodatków, w lodówce może leżeć nawet 4 dni.
#5 Białka i żółtka
Z białek możemy przygotować m.in. bezę oraz biszkopt. Jeśli zaś chodzi o żółtka, świetnie sprawdzą się jako składnik ciasta kruchego, jak i omletu, kogla mogla, czy jako baza do sosu holenderskiego.sos
#6 Gotowane mięso
To kolejny składnik, który może wzbogacić smak przygotowywanych potraw. I w tym konkretnym przypadku mięso nada się zarówno jako farsz do krokietów, składnik wielu sałatek, czy w końcu baza pasty, którą możecie zajadać z kanapkami.
#7 Ryż
Przy pomocy resztek ryżu można wzbogacić smak sałatki warzywnej. Co więcej, można wykorzystać go również jako składnik risotto, gołąbków oraz element zupy mlecznej.
#8 Pomidory
Pisząc o resztkach, które można wykorzystać, nie sposób nie wspomnieć o pomidorach, które możemy wrzucić do jajecznicy, wykorzystać do przygotowania pasty pomidorowej lub dodać do zupy i sosu. Może przygotować z nich także domowy ketchup!
#9 Ciastka
Łącząc je z roztopionym masłem, przygotujecie pyszny spód ciasta. Do tego nadają się nawet mocno wysuszone ciastka! Co więcej, w pokruszonej formie sprawdzą się także jako pyszna posypka do deserów.
#10 Skórka z cytryny
Nie wyrzucajcie również skórki z cytryny, którą można wykorzystać m.in. przy gotowaniu ryżu. Dzięki temu zabiegowi, uzyskamy ciekawy i oryginalny posmak. Zalana alkoholem stworzy smaczną nalewkę.
#11 Łodygi ziół
Wiele osób uważa, że łodygi ziół są bezwartościowe i od razu je odrzuca. A to duży błąd, ponieważ w łodygach, tak samo jak w liściach, znajduje się wiele cennych właściwości, które wzbogacą smak naszego dania. Dlatego też łodygi ziół warto wykorzystać m.in. do przygotowania marynaty.
#12 Skórki serów
I na koniec kilka słów o serach. Nie wyrzucaj skórek serów - zwłaszcza parmezanu. A dlaczego? Otóż dzięki nim wzbogacicie i podkreślicie smak gotującego się bulionu. Skórka całkowicie się nie roztopi, a tym samym nie zmieni konsystencji gotującego się wywaru.