Ranking 15 najlepszych ciast na świecie. Które miejsce zajęły polskie wypieki?
Ranking 15 najpopularniejszych i najwyżej ocenianych ciast na świecie to prawdziwy atlas słodkości. Wśród wypieków nie mogło zabraknąć polskiego akcentu. Które miejsce zajęły polskie ciasta?
20.07.2022 10:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Strona tasteatlas pod koniec czerwca opublikowała ranking ciast, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Powstał on na bazie ocen czytelników portalu i pozwolił wyłonić najlepsze ciasta na świecie. Wśród tysięcy deserów wyróżnione zostały również polskie przysmaki!
#15 Tarta de Santago, Hiszpania
Tarta de Santiago to biszkopt zrobiony z jajek, migdałów i cukru z dodatkiem skórki z cytryny i słodkiego wina. Opcjonalnie ciasto może mieć warstwę spodnią wykonaną z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego.
#14 Kladdkaka, Szwecja
Jeden z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej czekoladowych deserów naszych skandynawskich sąsiadów. Zawiera jajka, kakao (lub czekoladę), masło, cukier i mąkę. Podczas pieczenia ciasto powinno zawsze pozostawać wilgotne w środku, a zewnętrzna warstwa zamienia się w cienką, chrupiącą powłokę.
#13 Sękacz
Pierwszy (i nie ostatni!) polski akcent w top 15! Sękacz to tradycyjne polskie ciasto, popularne również w Litwie. Deser przygotowywany jest z gęstego ciasta, które jest wielokrotnie wylewane na obracający się poziomy rożen. Całość piecze się powoli w piekarniku lub, bardziej tradycyjnie, na otwartym ogniu.Podczas pieczenia kremowe ciasto powoli kapie na boki, tworząc rozpoznawalny kształt tego słodkiego przysmaku.
#12 Kardinalschnitte, Austria
Kardinalschnitte to warstwowy deser na bazie bezy, typowo kojarzony z Wiedniem. Jego nazwa, tłumaczona jako "plaster kardynalny", nawiązuje do kolorów kościoła katolickiego- bieli i złota. Nadzienie jest robione z gęstej śmietany, która zwykle jest aromatyzowana kawą i pokryta świeżymi jagodami lub dżemem. Do całości dorzucamy jeszcze miękki biszkopt i gotowe.
#11 Smetannik, Rosja
Smetannik to tradycyjny rosyjski tort. Zwykle robi się go z połączenia mąki, cukru, jajek, miodu i kremu z kwaśnej śmietany składającego się ze śmietany, wanilii, serka śmietankowego i mleka. Następnie ciasto schładza się przez całą noc w lodówce. Smetannik jest szczególnie popularny na urodzinach i podobnych świątecznych okazjach.
#10 Karpatka, Polska
Kolejne wspaniałe polskie ciasto! Dwa spody z ciasta parzonego połączone są budyniową masą z dodatkiem masła. Całość obficie obsypywana jest cukrem pudrem. Nierówne ciasto przypomina Karpaty, stąd górska nazwa tego deseru. Ciasto uważane za bliskiego krewnego bardziej popularnej kremówki.
#9 Pavê, Brazylia
Pavé to popularne brazylijskie warstwowe ciasto bez pieczenia, podobne do tiramisu. Składa się z połączenia biszkoptów, śmietanki, jajek, mleka skondensowanego i czekolady. Każda brazylijska pani domu przygotowuje je w nieco inny sposób, więc istnieją między innymi przepisy na pavé z truskawek, ananasa, białej czekolady, kokosa i orzechów ziemnych.
#8 Sernik, Japonia
Znany jako sernik sufletowy w Japonii i bawełniany sernik lub japoński sernik poza Japonią. Powstaje przez dodanie do masy (jajka, mleko, cukier, serek) ubitych na sztywno białek i piecze w kąpieli wodnej. Japoński sernik jest bardziej puszysty niż zwykły sernik. Wiele osób je go na ciepło, prosto z foremki.
#7 Pão de Ló de Ovar, Portugalia
Pão de Ló de Ovar to jeden z najpopularniejszych portugalskich wypieków, którego początki sięgają XVIII wieku, kiedy to było pieczone w klasztorach przez zakonnice. Jest to kremowy biszkopt, tradycyjnie wytwarzany z jajek, cukru i mąki. Przypomina nieco niedopieczone ciasto.
#6 Chocotorta, Argentyna
Przetłumaczony jako ciasto czekoladowe, ten argentyński deser bez pieczenia był inspirowany kuchnią włoską i wzorowany na słynnym włoskim tiramisu. Wykonany jest z trzech podstawowych argentyńskich składników: herbatników czekoladowych, dulce de leche i serka śmietankowego.
#5 Apfelkuchen, Niemcy
Niemiecka szarlotka to zachwycające połączenie gęstego, maślanego ciasta i pokrojonych na pół lub pokrojonych w kostkę jabłek. W zależności od regionu, ciasto często posypuje się cukrem cynamonowym, posypuje kruchą kruszonką lub polewa waniliowym kremem.
#4 Sernik, Polska
Polski sernik blisko podium. Wykonany jest z jajek, cukru i twarogu. Uważa się, że sernik powstał w XVII wieku, kiedy to król Jan III Sobieski przywiózł ze sobą recepturę po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem. Każdy z nas ma swój własny, sprawdzony przepis, a sernik od lat gości podczas każdej uroczystej okazji na naszych stołach.
#3 Medovik, Rosja
W Polsce znany jako miodownik. Popularne rosyjskie warstwowe ciasto miodowe, składające się z nasączonych miodem biszkoptów, które są pokryte cienkimi warstwami kremu budyniowego. Chociaż istnieje wiele odmian ciasta, budyń jest zwykle przygotowywany z bitą śmietaną lub różnymi kombinacjami skondensowanego mleka i masła.
#2 Valašský frgál, Czechy
Znany również jako vdolek, pecák lub lopaták, Valašský frgál to tradycyjnie wyrabiane, okrągłe słodkie ciasto. Na górze znajduje się kruszonka, którą można dodatkowo posypać cukrem, cynamonem i okruchami piernika lub skropić masłem. Prawie połowę gotowego produktu (42-48%) stanowi warstwa z suszonych gruszek (najpopularniejsza odmiana). Można je zamienić równiez na dżem, owoce czy twaróg.
#1 Torta Garash, Bułgaria
Ten dekadencki tort jest jednym z najpopularniejszych bułgarskich deserów. Składa się z pięciu delikatnych biszkoptów orzechowych przełożonych ciemną czekoladą. Całe ciasto jest następnie pokryte lśniącym polewą czekoladową lub kremowym ganache, ozdobionym orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, pokrojonymi migdałami lub ozdobami z czekolady.