NewsyRanking 15 najlepszych ciast na świecie. Które miejsce zajęły polskie wypieki?

Ranking 15 najlepszych ciast na świecie. Które miejsce zajęły polskie wypieki?

Ranking 15 najpopularniejszych i najwyżej ocenianych ciast na świecie to prawdziwy atlas słodkości. Wśród wypieków nie mogło zabraknąć polskiego akcentu. Które miejsce zajęły polskie ciasta?

Ranking ciast- Pyszności
Ranking ciast- Pyszności
Ewa

Strona tasteatlas pod koniec czerwca opublikowała ranking ciast, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Powstał on na bazie ocen czytelników portalu i pozwolił wyłonić najlepsze ciasta na świecie. Wśród tysięcy deserów wyróżnione zostały również polskie przysmaki!

#15 Tarta de Santago, Hiszpania

Tarta de Santiago to biszkopt zrobiony z jajek, migdałów i cukru z dodatkiem skórki z cytryny i słodkiego wina. Opcjonalnie ciasto może mieć warstwę spodnią wykonaną z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego.

#14 Kladdkaka, Szwecja

Jeden z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej czekoladowych deserów naszych skandynawskich sąsiadów. Zawiera jajka, kakao (lub czekoladę), masło, cukier i mąkę. Podczas pieczenia ciasto powinno zawsze pozostawać wilgotne w środku, a zewnętrzna warstwa zamienia się w cienką, chrupiącą powłokę.

Kladdaka- Pyszności/ canva
Kladdaka- Pyszności/ canva

#13 Sękacz

Pierwszy (i nie ostatni!) polski akcent w top 15! Sękacz to tradycyjne polskie ciasto, popularne również w Litwie. Deser przygotowywany jest z gęstego ciasta, które jest wielokrotnie wylewane na obracający się poziomy rożen. Całość piecze się powoli w piekarniku lub, bardziej tradycyjnie, na otwartym ogniu.Podczas pieczenia kremowe ciasto powoli kapie na boki, tworząc rozpoznawalny kształt tego słodkiego przysmaku.

#12 Kardinalschnitte, Austria

Kardinalschnitte to warstwowy deser na bazie bezy, typowo kojarzony z Wiedniem. Jego nazwa, tłumaczona jako "plaster kardynalny", nawiązuje do kolorów kościoła katolickiego- bieli i złota. Nadzienie jest robione z gęstej śmietany, która zwykle jest aromatyzowana kawą i pokryta świeżymi jagodami lub dżemem. Do całości dorzucamy jeszcze miękki biszkopt i gotowe.

#11 Smetannik, Rosja

Smetannik to tradycyjny rosyjski tort. Zwykle robi się go z połączenia mąki, cukru, jajek, miodu i kremu z kwaśnej śmietany składającego się ze śmietany, wanilii, serka śmietankowego i mleka. Następnie ciasto schładza się przez całą noc w lodówce. Smetannik jest szczególnie popularny na urodzinach i podobnych świątecznych okazjach.

#10 Karpatka, Polska

Kolejne wspaniałe polskie ciasto! Dwa spody z ciasta parzonego połączone są budyniową masą z dodatkiem masła. Całość obficie obsypywana jest cukrem pudrem. Nierówne ciasto przypomina Karpaty, stąd górska nazwa tego deseru. Ciasto uważane za bliskiego krewnego bardziej popularnej kremówki.

Karpatka- Pyszności/ canva
Karpatka- Pyszności/ canva

#9 Pavê, Brazylia

Pavé to popularne brazylijskie warstwowe ciasto bez pieczenia, podobne do tiramisu. Składa się z połączenia biszkoptów, śmietanki, jajek, mleka skondensowanego i czekolady. Każda brazylijska pani domu przygotowuje je w nieco inny sposób, więc istnieją między innymi przepisy na pavé z truskawek, ananasa, białej czekolady, kokosa i orzechów ziemnych.

#8 Sernik, Japonia

Znany jako sernik sufletowy w Japonii i bawełniany sernik lub japoński sernik poza Japonią. Powstaje przez dodanie do masy (jajka, mleko, cukier, serek) ubitych na sztywno białek i piecze w kąpieli wodnej. Japoński sernik jest bardziej puszysty niż zwykły sernik. Wiele osób je go na ciepło, prosto z foremki.

#7 Pão de Ló de Ovar, Portugalia

Pão de Ló de Ovar to jeden z najpopularniejszych portugalskich wypieków, którego początki sięgają XVIII wieku, kiedy to było pieczone w klasztorach przez zakonnice. Jest to kremowy biszkopt, tradycyjnie wytwarzany z jajek, cukru i mąki. Przypomina nieco niedopieczone ciasto.

#6 Chocotorta, Argentyna

Przetłumaczony jako ciasto czekoladowe, ten argentyński deser bez pieczenia był inspirowany kuchnią włoską i wzorowany na słynnym włoskim tiramisu. Wykonany jest z trzech podstawowych argentyńskich składników: herbatników czekoladowych, dulce de leche i serka śmietankowego.

Chocotorta- Pyszności/ canva
Chocotorta- Pyszności/ canva

#5 Apfelkuchen, Niemcy

Niemiecka szarlotka to zachwycające połączenie gęstego, maślanego ciasta i pokrojonych na pół lub pokrojonych w kostkę jabłek. W zależności od regionu, ciasto często posypuje się cukrem cynamonowym, posypuje kruchą kruszonką lub polewa waniliowym kremem.

Apfelkuchen- Pyszności/ canva
Apfelkuchen- Pyszności/ canva

#4 Sernik, Polska

Polski sernik blisko podium. Wykonany jest z jajek, cukru i twarogu. Uważa się, że sernik powstał w XVII wieku, kiedy to król Jan III Sobieski przywiózł ze sobą recepturę po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem. Każdy z nas ma swój własny, sprawdzony przepis, a sernik od lat gości podczas każdej uroczystej okazji na naszych stołach.

#3 Medovik, Rosja

W Polsce znany jako miodownik. Popularne rosyjskie warstwowe ciasto miodowe, składające się z nasączonych miodem biszkoptów, które są pokryte cienkimi warstwami kremu budyniowego. Chociaż istnieje wiele odmian ciasta, budyń jest zwykle przygotowywany z bitą śmietaną lub różnymi kombinacjami skondensowanego mleka i masła.

#2 Valašský frgál, Czechy

Znany również jako vdolek, pecák lub lopaták, Valašský frgál to tradycyjnie wyrabiane, okrągłe słodkie ciasto. Na górze znajduje się kruszonka, którą można dodatkowo posypać cukrem, cynamonem i okruchami piernika lub skropić masłem. Prawie połowę gotowego produktu (42-48%) stanowi warstwa z suszonych gruszek (najpopularniejsza odmiana). Można je zamienić równiez na dżem, owoce czy twaróg.

#1 Torta Garash, Bułgaria

Ten dekadencki tort jest jednym z najpopularniejszych bułgarskich deserów. Składa się z pięciu delikatnych biszkoptów orzechowych przełożonych ciemną czekoladą. Całe ciasto jest następnie pokryte lśniącym polewą czekoladową lub kremowym ganache, ozdobionym orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, pokrojonymi migdałami lub ozdobami z czekolady.

Wybrane dla Ciebie