16 dziwnych egzotycznych owoców, które powinieneś zjeść choć raz w życiu

Banany, melony, arbuzy- to wszystko już znamy i jadamy. Ale świat skrywa w sobie wiele różnych smaków i kolorów! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka owoców, które ciężko znaleźć w naszych sklepach.

Obrazek
Ewa

#1 Smoczy owoc

Pitaja pochodzi z Ameryki Południowej. Jest to owoc niektórych gatunków kaktusa. Wygląda obłędnie! W smaku przypomina mieszankę kiwi oraz melona. Miąższ jest słodki i soczysty.

Obrazek

#2 Durian

Chociaż w kuchni warto eksperymentować, to jednak ten owoc może trochę odstraszać. Wysoka zawartość siarki powoduje, że zapach jest, co najmniej, zniechęcający. Smak? Niektórym kojarzy się z masłem z cebuli i czosnku, innym z migdałowym budyniem, innym zaś z posłodzonym mięsem ryby.
Cóż, chyba najlepiej samemu spróbować.

Obrazek

#3 Jackfruit

Jest to ogromny owoc chlebowca, który rośnie głównie w Azji. Chociaż kolce mogą odstraszać, to nie ma powodu do obaw, ponieważ w procesie dojrzewania miękną. Dojrzałe owoce smakują niczym mango lub brzoskwinie. Zanim wyrzucisz pestki- usmaż je. Smakują wtedy jak czekolada.

Obrazek

#4 Cherimoya

Ultra kremowy owoc, który występuje przede wszystkim w Ameryce Południowej i Środkowej. Jest idealnym deserem, bo jego wnętrze smakuje jak budyń lub krem. Ale zanim zabierzesz się do jedzenia- starannie pozbądź się jego pestek. Są trujące!

Obrazek

#5 Jabuticamba

Brzmi egzotycznie, prawda? Pochodzące z Brazylii owoce przypominają znane nam wiśnie. W smaku są bardzo orzeźwiające i świeże: coś jak połączenie porzeczek z wiśniami.

Obrazek

#6 Synsepal słodki

Nazywany inaczej "miracle berry". W Polsce niestety nie znajdziemy go w formie świeżej. Jeśli jednak na wakacjach uda Ci się na niego trafić to bierz śmiało! Zawierają mirakulinę, która powoduje, że przez ok. 15 minut po rozprowadzeniu na języku zmiażdżonego owocu, jedzenie kwaśnych potraw takich jak cytryny czy ocet daje odczucie jedzenia czegoś słodkiego.

Obrazek

#7 Czerwone banany

Mają smak maliny lub mango i zawierają znacznie więcej potasu, beta-karotenu i witaminy C niż zwykłe banany.

Obrazek

#8 Kiwano

Wygląda i smakuje jak mieszanka ogórka, melona i kiwi. Ma bardzo orzeźwiający smak. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego jest idealnym owocem dla kobiet w ciąży.

Obrazek

#9 Tamarillo

Często nazywany jest też pomidorem drzewiastym. Ma gorzko-słodki, lekko cierpki i bogaty w witaminy miąższ, w którym skrywają się, również jadalne, ziarenka.

Obrazek

#10 Salak

Ze względu na charakterystyczny, łuskowaty wygląd skórki nazywany jest wężowym owocem. Jego smak to połączenie banana i ananasa z lekko orzechową nutą.

Obrazek

#11 Sappote

Ciemnobrązowy kolor wnętrza świadczy o jego dojrzałości. A i wskazuje na to jak może smakować! Czy uwierzysz, że przypomina czekoladę? Właściwie to pudding czekoladowy, bo ma niezwykle kremową konsystencję miąższu. Aż chce się jeść!

Obrazek

#12 Ogórek meksykański

Na pierwszy rzut oka te owoce wyglądają jak małe, urocze arbuzy. Jednak po spróbowaniu to wrażenie szybko się ulatnia. To nie są słodkie owoce: smakują bardziej jak ogórek z domieszką kwaśnego soku z cytryny.

Obrazek

#13 Biriba

Bardzo ciężkie do znalezienia w Polsce, nad czym ubolewamy. Dlaczego? Ich miąższ smakuje jak przepyszny cytrynowo-śmietankowy sorbet!

Obrazek

#14 Gujawa różowa

Słodkie połączenie figi, pigwy i gruszki. Owoc bardzo bogaty w witaminę A, B i C oraz fosfor, żelazo i wapń.

Obrazek

#15 Finger Lime

Wspaniale wyglądający cytrus, pochodzący z Australii. Smak? Oczywiście kwaśny, cytrusowy, z domieszką gotowanych jabłek.

Obrazek

#16 Hala, owoc pandanowca

Podczas obierania wygląda jak meteoryt! Pochodzi z Polinezji, gdzie wykorzystywany jest niemal w całości: z liści robi się ozdoby i korale, nici dentystyczne. Ma delikatny, słodki smak, przypominający pastę z trzciny cukrowej.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji