16 dziwnych egzotycznych owoców, które powinieneś zjeść choć raz w życiu

Banany, melony, arbuzy- to wszystko już znamy i jadamy. Ale świat skrywa w sobie wiele różnych smaków i kolorów! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka owoców, które ciężko znaleźć w naszych sklepach.

Obrazek
Ewa

#1 Smoczy owoc

Pitaja pochodzi z Ameryki Południowej. Jest to owoc niektórych gatunków kaktusa. Wygląda obłędnie! W smaku przypomina mieszankę kiwi oraz melona. Miąższ jest słodki i soczysty.

Obrazek

#2 Durian

Chociaż w kuchni warto eksperymentować, to jednak ten owoc może trochę odstraszać. Wysoka zawartość siarki powoduje, że zapach jest, co najmniej, zniechęcający. Smak? Niektórym kojarzy się z masłem z cebuli i czosnku, innym z migdałowym budyniem, innym zaś z posłodzonym mięsem ryby.
Cóż, chyba najlepiej samemu spróbować.

Obrazek

#3 Jackfruit

Jest to ogromny owoc chlebowca, który rośnie głównie w Azji. Chociaż kolce mogą odstraszać, to nie ma powodu do obaw, ponieważ w procesie dojrzewania miękną. Dojrzałe owoce smakują niczym mango lub brzoskwinie. Zanim wyrzucisz pestki- usmaż je. Smakują wtedy jak czekolada.

Obrazek

#4 Cherimoya

Ultra kremowy owoc, który występuje przede wszystkim w Ameryce Południowej i Środkowej. Jest idealnym deserem, bo jego wnętrze smakuje jak budyń lub krem. Ale zanim zabierzesz się do jedzenia- starannie pozbądź się jego pestek. Są trujące!

Obrazek

#5 Jabuticamba

Brzmi egzotycznie, prawda? Pochodzące z Brazylii owoce przypominają znane nam wiśnie. W smaku są bardzo orzeźwiające i świeże: coś jak połączenie porzeczek z wiśniami.

Obrazek

#6 Synsepal słodki

Nazywany inaczej "miracle berry". W Polsce niestety nie znajdziemy go w formie świeżej. Jeśli jednak na wakacjach uda Ci się na niego trafić to bierz śmiało! Zawierają mirakulinę, która powoduje, że przez ok. 15 minut po rozprowadzeniu na języku zmiażdżonego owocu, jedzenie kwaśnych potraw takich jak cytryny czy ocet daje odczucie jedzenia czegoś słodkiego.

Obrazek

#7 Czerwone banany

Mają smak maliny lub mango i zawierają znacznie więcej potasu, beta-karotenu i witaminy C niż zwykłe banany.

Obrazek

#8 Kiwano

Wygląda i smakuje jak mieszanka ogórka, melona i kiwi. Ma bardzo orzeźwiający smak. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego jest idealnym owocem dla kobiet w ciąży.

Obrazek

#9 Tamarillo

Często nazywany jest też pomidorem drzewiastym. Ma gorzko-słodki, lekko cierpki i bogaty w witaminy miąższ, w którym skrywają się, również jadalne, ziarenka.

Obrazek

#10 Salak

Ze względu na charakterystyczny, łuskowaty wygląd skórki nazywany jest wężowym owocem. Jego smak to połączenie banana i ananasa z lekko orzechową nutą.

Obrazek

#11 Sappote

Ciemnobrązowy kolor wnętrza świadczy o jego dojrzałości. A i wskazuje na to jak może smakować! Czy uwierzysz, że przypomina czekoladę? Właściwie to pudding czekoladowy, bo ma niezwykle kremową konsystencję miąższu. Aż chce się jeść!

Obrazek

#12 Ogórek meksykański

Na pierwszy rzut oka te owoce wyglądają jak małe, urocze arbuzy. Jednak po spróbowaniu to wrażenie szybko się ulatnia. To nie są słodkie owoce: smakują bardziej jak ogórek z domieszką kwaśnego soku z cytryny.

Obrazek

#13 Biriba

Bardzo ciężkie do znalezienia w Polsce, nad czym ubolewamy. Dlaczego? Ich miąższ smakuje jak przepyszny cytrynowo-śmietankowy sorbet!

Obrazek

#14 Gujawa różowa

Słodkie połączenie figi, pigwy i gruszki. Owoc bardzo bogaty w witaminę A, B i C oraz fosfor, żelazo i wapń.

Obrazek

#15 Finger Lime

Wspaniale wyglądający cytrus, pochodzący z Australii. Smak? Oczywiście kwaśny, cytrusowy, z domieszką gotowanych jabłek.

Obrazek

#16 Hala, owoc pandanowca

Podczas obierania wygląda jak meteoryt! Pochodzi z Polinezji, gdzie wykorzystywany jest niemal w całości: z liści robi się ozdoby i korale, nici dentystyczne. Ma delikatny, słodki smak, przypominający pastę z trzciny cukrowej.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji