Najlepsze europejskie potrawy. Co warto zjeść w czasie podróży?

Chociaż, z wiadomych powodów, podróżowanie jest teraz ograniczone, to nic nie przeszkodzi nam w kulinarnej podróży. Te smakołyki możesz przygotować w domu, kupić w sklepie, piekarni, cukierni lub restauracji.

Obrazek
Ewa

#1 Pastéis de nata, Portugalia

"Pasztet z denata", jak mówią niektórzy, to portugalskie ciastko z ciasta francuskiego z kremowym, budyniowym nadzieniem. Pyszne, słodkie, idealnie pasuje do czarnej kawy.

Obrazek

#2 Paella, Hiszpania

Podobno zrobienie perfekcyjnej paelli to sztuka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś przygotował ją sam w domu. Opiera się ona na ryżu z dodatkiem szafranu, z owocami morza, chorizo, kurczakiem... możesz wybrać własną kompozycję smaku.

Obrazek

#3 Smažený sýr, Czechy

Po prostu: smażony ser. W Czechach podawany z sosem tatarskim, frytkami i surówką. . Oprócz Czech niezwykłą popularnością cieszy się też na Słowacji.

Obrazek

#4 Currywurst, Niemcy

Typowy, niemiecki "fast food". Jest to najczęściej pieczona kiełbasa wieprzowa, posypana grubo przyprawą curry i polana sosem na bazie koncentratu pomidorowego.

Obrazek

#5 Arancini, Włochy

Arancini to smażone w bułce tartej ryżowe kulki z nadzieniem. W środku najczęściej możesz znaleźć sos ragu,mozzarellę, groszek lub sos pomidorowy.

Obrazek

#6 Musaka, Grecja

Ta zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i mielonego mięsa jest świetną opcją na obiad. Na górze przykrywa ją sos beszamelowy i ser. Ot, taka grecka lazania ;)

Obrazek

#7 Pierogi karelskie, Finlandia

A właściwie to Karjalanpiirakka. To taki rodzaj płaskiego, otwartego pieroga, z górną warstwą z ziemniaków lub ryżu. Je się to na gorąco, z maślano-jajecznym smarowidłem.

Obrazek

#8 Placek lotaryński, Francja

Quiche lorraine to słone, kruche ciasto wypełnione jajeczno-śmietanową masą z boczkiem, szynką i tartym serem.

Obrazek

#9 Ćevapčići, Bałkany

Pochodzi o d tureckiego kebabu, a głównym składnikiem jest mielone mięso z różnych zwierząt. Do tego trochę czosnku, cebuli i przypraw, zwijamy w rulonik, na grill i gotowe!

Obrazek

#10 Haggis, Szkocja

Albo kochasz, albo nienawidzisz, nie ma nic pomiędzy. Owcze podroby (serce, płuca i wątroba), wymieszane z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami. Zaszyte i duszone. w owczym żołądku. Zdecydowanie specyficzne danie.

Obrazek

#11 Raclette, Szwajcaria

Obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika sera. Zwykle jest podawany na ziemniakach z piklami i cebulą lub z chlebem. Kto nie kocha topionego sera?

Obrazek

#12 Barbajuan, Monako

To mały trójkąt z pikantnego ciasta, który skrywa w sobie ser i monakijską botwinkę. Szczególnie popularny w listopadzie, podczas święta narodowego.

Obrazek

#13 Strucel jabłkowy, Austria

Jego tajemnicą jest nadzienie: jabłka, rodzynki, kruszonka orzechowa i cynamon. Czyli po prostu: połączenie idealne.

Obrazek

#14 Langosz, Węgry

Ziemniaczano-drożdżowe ciasto, smażone w gorącym oleju. Do tego czosnek, śmietana, ser albo inne dodatki. Tego koniecznie trzeba spróbować!

Obrazek

#15 Kanelbullar, Szwecja

Szwedzkie bułeczki cynamonowe to jedne z najlepszych wypieków jakie jadłam. Idealne na jesień i zimę!

Obrazek

#16 Stroopwafels, Holandia

Słodkie, okrągłe wafle przełożone z syropu, brązowego cukru i masła. Do położenia na kubku gorącej kawy, czekolady lub herbaty. Pyszne!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟