InspiracjeNajlepsze europejskie potrawy. Co warto zjeść w czasie podróży?

Najlepsze europejskie potrawy. Co warto zjeść w czasie podróży?

Chociaż, z wiadomych powodów, podróżowanie jest teraz ograniczone, to nic nie przeszkodzi nam w kulinarnej podróży. Te smakołyki możesz przygotować w domu, kupić w sklepie, piekarni, cukierni lub restauracji.

Najlepsze europejskie potrawy. Co warto zjeść w czasie podróży?
Ewa

20.03.2022 | aktual.: 08.04.2022 18:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

#1 Pastéis de nata, Portugalia

"Pasztet z denata", jak mówią niektórzy, to portugalskie ciastko z ciasta francuskiego z kremowym, budyniowym nadzieniem. Pyszne, słodkie, idealnie pasuje do czarnej kawy.

Obraz

#2 Paella, Hiszpania

Podobno zrobienie perfekcyjnej paelli to sztuka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś przygotował ją sam w domu. Opiera się ona na ryżu z dodatkiem szafranu, z owocami morza, chorizo, kurczakiem... możesz wybrać własną kompozycję smaku.

Obraz

#3 Smažený sýr, Czechy

Po prostu: smażony ser. W Czechach podawany z sosem tatarskim, frytkami i surówką. . Oprócz Czech niezwykłą popularnością cieszy się też na Słowacji.

Obraz

#4 Currywurst, Niemcy

Typowy, niemiecki "fast food". Jest to najczęściej pieczona kiełbasa wieprzowa, posypana grubo przyprawą curry i polana sosem na bazie koncentratu pomidorowego.

Obraz

#5 Arancini, Włochy

Arancini to smażone w bułce tartej ryżowe kulki z nadzieniem. W środku najczęściej możesz znaleźć sos ragu,mozzarellę, groszek lub sos pomidorowy.

Obraz

#6 Musaka, Grecja

Ta zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i mielonego mięsa jest świetną opcją na obiad. Na górze przykrywa ją sos beszamelowy i ser. Ot, taka grecka lazania ;)

Obraz

#7 Pierogi karelskie, Finlandia

A właściwie to Karjalanpiirakka. To taki rodzaj płaskiego, otwartego pieroga, z górną warstwą z ziemniaków lub ryżu. Je się to na gorąco, z maślano-jajecznym smarowidłem.

Obraz

#8 Placek lotaryński, Francja

Quiche lorraine to słone, kruche ciasto wypełnione jajeczno-śmietanową masą z boczkiem, szynką i tartym serem.

Obraz

#9 Ćevapčići, Bałkany

Pochodzi o d tureckiego kebabu, a głównym składnikiem jest mielone mięso z różnych zwierząt. Do tego trochę czosnku, cebuli i przypraw, zwijamy w rulonik, na grill i gotowe!

Obraz

#10 Haggis, Szkocja

Albo kochasz, albo nienawidzisz, nie ma nic pomiędzy. Owcze podroby (serce, płuca i wątroba), wymieszane z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami. Zaszyte i duszone. w owczym żołądku. Zdecydowanie specyficzne danie.

Obraz

#11 Raclette, Szwajcaria

Obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika sera. Zwykle jest podawany na ziemniakach z piklami i cebulą lub z chlebem. Kto nie kocha topionego sera?

Obraz

#12 Barbajuan, Monako

To mały trójkąt z pikantnego ciasta, który skrywa w sobie ser i monakijską botwinkę. Szczególnie popularny w listopadzie, podczas święta narodowego.

Obraz

#13 Strucel jabłkowy, Austria

Jego tajemnicą jest nadzienie: jabłka, rodzynki, kruszonka orzechowa i cynamon. Czyli po prostu: połączenie idealne.

Obraz

#14 Langosz, Węgry

Ziemniaczano-drożdżowe ciasto, smażone w gorącym oleju. Do tego czosnek, śmietana, ser albo inne dodatki. Tego koniecznie trzeba spróbować!

Obraz

#15 Kanelbullar, Szwecja

Szwedzkie bułeczki cynamonowe to jedne z najlepszych wypieków jakie jadłam. Idealne na jesień i zimę!

Obraz

#16 Stroopwafels, Holandia

Słodkie, okrągłe wafle przełożone z syropu, brązowego cukru i masła. Do położenia na kubku gorącej kawy, czekolady lub herbaty. Pyszne!

Obraz