3 pomysły na świąteczne ciasteczka

3 pomysły na świąteczne ciasteczka już na Ciebie czekają. Będzie smacznie, kolorowo i oryginalnie. Tego nie możesz przegapić! Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍

Obrazek
Pyszności

Nasze ciastka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Piernikowe gwiazdki

  1. 400 g mąka tortowa
  2. 400 g miód płynny
  3. 2 szt. żółtka
  4. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  5. 2 łyżki przyprawa korzenna do pierników
  6. 1 szczypta sól
  7. polewa czekoladowa do dekoracji
  8. cukier puder do dekoracji

Przekładane ciasteczka

  1. 80 g mąka kukurydziana
  2. 400 g mąka tortowa
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  5. 2 szt. jajka
  6. cukier puder do dekoracji
  7. ulubiony dżem do przekładania
  8. 200 g masło miękkie
  9. 200 g cukier

Piernikowe ludziki

  1. 3 szkl. mąka
  2. 150 g miód płynny
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 1 szczypta sól
  5. 1,5 łyżki masło
  6. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  7. 2 łyżki przyprawa korzenna

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować piernikowe gwiazdki połącz: mąkę tortową, proszek do pieczenia, sól, przyprawę korzenną do piernika, żółtka i miód. Zagnieć na ciasto i wstaw do lodówki na 5 godzin.

Obrazek

2. Następnie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego ciasteczka. Następnie piecz w Ovi przez 12-15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Ciastka udekoruj polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Obrazek

4. Tym razem połącz w dużej misce masło i cukier. Po chwili dodaj: jajka, ekstrakt waniliowy, sól, mąkę kukurydzianą i tortową.

Obrazek

5. Podobnie jak wcześniej zagnieć na ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut. Z rozwałkowanego ciasta wytnij koła. Na połowie elementów wytnij dodatkowo małe gwiazdki.

Obrazek

6. Następnie piecz w Ovi przez 12-15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza). Upieczone i ostudzone ciasteczka przełóż ulubionym dżemem.

Obrazek

7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Obrazek

8. I na koniec piernikowe ludziki. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: mąki, jajka, przyprawy korzennej, proszku do pieczenia, cukru, masła i miodu płynnego.

Obrazek

9. Zagnieć na ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkuj i wytnij ludziki, po czym upiecz je w Ovi (12-15 minut, temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

10. Ostudzone ludziki udekoruj według upodobania. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek