3 zasady smażenia krewetek, więcej nie wyjdą gumowe i niesmaczne
Często rezygnujemy z niektórych produktów w naszej kuchni, bo nie potrafimy ich przyrządzić. Tak też zdarza się z krewetkami, które pewnie nie raz wyszły nam gumowe i niesmaczne. Dlatego mamy 3 sposoby na to, by tego uniknąć. Tak pysznych krewetek, z pewnością jeszcze nie jadłeś.
14.07.2022 14:26
Czas smażenia krewetek
Oto pierwsza i najważniejsza zasada, czyli czas smażenie owoców morza. Długość trzymania krewetki na patelni zależy od jej wielkości. Łatwo można się domyślić, że większe egzemplarze będą potrzebować więcej czasu. Natomiast ile konkretnie? Otóż najlepiej smażyć je tak by białko ścięło się w ok. 1/3 grubości krewetki. Trwa to nie dłużej niż 1,5 minuty z jednej strony. Jeśli będziemy smażyć krewetkę za krótko, będzie nieapetycznie ciągnąca, a jeśli za długo, będzie sucha i za mało jędrna. Dlatego czas smażenia jest tak istotny
Jaki tłuszcz do smażenia krewetek?
Dwa składniki, czyli oliwa z oliwek i olej kokosowy. Oba rodzaje tłuszczu nadadzą się do smażenia. Proces obróbki termicznej krewetek jest bardzo krótki, a zatem nie ma problemu z doborem tłuszczu, bo tak naprawdę większość olei nie zdąży wytworzyć szkodliwych substancji. Możemy używać do ich smażenia oliwy z oliwek, jeśli chcemy je zrobić w stylu śródziemnomorskim. Ten sposób żywienia jest jednym z najzdrowszych, dlatego warto tak przygotowywać krewetki. Natomiast jeśli chcemy je zrobić w stylu azjatyckim, sprawdzi się olej kokosowy. Czy można smażyć na maśle? Lepiej masło rozpuścić na krewetkach po zdjęciu ich z patelni.
Dodatek alkoholu
Jeśli chcemy, by nasze krewetki wyszły pyszne i aromatyczne warto dodać do nich wino. Ten dodatek sprawi, że będą bardzo aromatyczne i poczujemy w nich francuski smak. Alkohol odparuje wiec, nie musimy się martwić o kaloryczność tego dania. Chyba że reszta zostanie wypita przez nas potem :)!
Jak wybrać dobre krewetki? Na co zwrócić uwagę?
Bez dobrego produktu nie będzie dobrego dania. Tak jest ze wszystkim, to przypadku krewetek również. Mrożone krewetki nie są złe. Natomiast dostać świeże owoce morza w naszym kraju to wyzwanie. Kupując krewetki mrożone, zwróćmy szczególną uwagę na ilość glazury – powinno być jej jak najmniej, bo tylko w takim przypadku jest możliwa ocena wyglądu mięsa i skorupki. Najlepiej jak krewetki są z ogonkami, a ich kolor pewien być jasno lub ciemnoróżowy, szare lub niemal biały.
Oto nasz sposób na te pyszne owoce morza :