4-smakowy sernik na zimno

Jeśli kochasz sernik, ten przepis z pewnością Ci się spodoba. A wszystko to za sprawą jednego deseru, w którym umieściliśmy 4 różne smaki!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Do dekoracji

  1. maliny
  2. ferrero rocher
  3. orzechy włoskie
  4. krem cytrynowy

Spód

  1. 1 opakowanie herbatniki
  2. 2 łyżki cukier
  3. 10 łyżek masło roztopione

Masa sernikowa

  1. 2 łyżki żelatyna
  2. 4 łyżki woda
  3. 1 kg serek śmietankowy
  4. 2,5 szkl. śmietanka 30%
  5. 1 szkl. cukier

Krem cytrynowy

  1. 2 szt. cytryna sok i skórka
  2. 160 g drobny cukier
  3. 80 g masło
  4. 2 szt. jajka
  5. 2 szt. żółtka

Sernik toffi

  1. 1/3 szkl. sos toffi

Sernik waniliowy

  1. 1/3 szkl. śmietanka 30%
  2. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Sernik cytrynowy

  1. 1/3 szkl. krem cytrynowy

Sernik czekoladowy

  1. 1/3 szkl. Nutella

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj spód z herbatników, cukru i masła. Następnie ustaw rząd herbatników w pionie i poziomie. Wstaw do zamrażarki na 15 minut.

Obrazek

2. W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. W tym celu połącz w garnku żółtka, jajka i cukier. Następnie dodaj masło, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika, kiedy krem zgęstnieje.

Obrazek

3. Do serka śmietankowego (1 kg), dodaj cukier, śmietankę i przygotowaną żelatynę (połącz ją z wodą).

Obrazek

4. Podziel masę na 4 miski. Do pierwszej dodaj śmietankę i ekstrakt waniliowy. Do drugiej toffi, do trzeciej krem cytrynowy, a do czwartej nutellę. Umieść masy w przegródkach.

Obrazek

5. Masę z toffi udekoruj przy pomocy orzechów włoskich, masę waniliową połącz z malinami, na masie z nutellę ułóż ferrero rocher, a na masie z kremem cytrynowym rozsmaruj po prostu więcej kremu cytrynowego. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇