PrzepisDesery4-smakowy sernik na zimno

4‑smakowy sernik na zimno

4-smakowy sernik na zimno
Pyszności
06.03.2019 12:00, aktualizacja: 06.03.2019 12:25

Jeśli kochasz sernik, ten przepis z pewnością Ci się spodoba. A wszystko to za sprawą jednego deseru, w którym umieściliśmy 4 różne smaki!

Składniki:

Do dekoracji

  1. maliny
  2. ferrero rocher
  3. orzechy włoskie
  4. krem cytrynowy

Spód

  1. 1 opakowanie herbatniki
  2. 2 łyżki cukier
  3. 10 łyżek masło roztopione

Masa sernikowa

  1. 2 łyżki żelatyna
  2. 4 łyżki woda
  3. 1 kg serek śmietankowy
  4. 2,5 szkl. śmietanka 30%
  5. 1 szkl. cukier

Krem cytrynowy

  1. 2 szt. cytryna sok i skórka
  2. 160 g drobny cukier
  3. 80 g masło
  4. 2 szt. jajka
  5. 2 szt. żółtka

Sernik toffi

  1. 1/3 szkl. sos toffi

Sernik waniliowy

  1. 1/3 szkl. śmietanka 30%
  2. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Sernik cytrynowy

  1. 1/3 szkl. krem cytrynowy

Sernik czekoladowy

  1. 1/3 szkl. Nutella

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj spód z herbatników, cukru i masła. Następnie ustaw rząd herbatników w pionie i poziomie. Wstaw do zamrażarki na 15 minut.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. W tym celu połącz w garnku żółtka, jajka i cukier. Następnie dodaj masło, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika, kiedy krem zgęstnieje.

Obraz

3. Do serka śmietankowego (1 kg), dodaj cukier, śmietankę i przygotowaną żelatynę (połącz ją z wodą).

Obraz

4. Podziel masę na 4 miski. Do pierwszej dodaj śmietankę i ekstrakt waniliowy. Do drugiej toffi, do trzeciej krem cytrynowy, a do czwartej nutellę. Umieść masy w przegródkach.

Obraz

5. Masę z toffi udekoruj przy pomocy orzechów włoskich, masę waniliową połącz z malinami, na masie z nutellę ułóż ferrero rocher, a na masie z kremem cytrynowym rozsmaruj po prostu więcej kremu cytrynowego. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także