Pierś z kurczaka zrobiona w stylu hasselback będzie Twoim nowym ulubionym obiadem

Dziś przychodzę z propozycjami na pyszny obiad z kurczakiem w roli głównej. A wszystko to za sprawą 4 różnych nadzień, które przygotujesz w mgnieniu oka ?

Obrazek
Frania

Czy muszę dodawać coś jeszcze? ?

#1 Kolorowy kurczak z paprykami

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1/2 pokrojonej w kostkę zielonej papryki
  • 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1/2 pokrojonej w kostkę żółtej papryki
  • 3 łyżki sosu salsa
  • 2 łyżki przyprawy fajita
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz

1. Na patelni połącz ze sobą cebulę, papryki, sos salsa, przyprawę fajita oraz żółty ser. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do chwili, aż ser się roztopi.

Obrazek

2. Ponacinaj pierś z kurczaka (jak na zdjęciu poniżej). Dopraw solą i pieprzem. Przygotowany farsz umieść w kieszonkach z kurczaka. Włóż mięso do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni C).

Obrazek

3. Po 20 minutach wyjmij kurczaka z piekarnika i przełóż go na talerz.

Obrazek

#2 Kurczak i boczek

  • 4 drobno pokrojone plastry boczku
  • 1 posiekana zielona cebulka
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz

1. Na patelni połącz ze sobą boczek, zieloną cebulkę i serek śmietankowy. Dobrze wymieszaj.

Obrazek

2. Ponacinaj pierś z kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie umieść farsz w kieszonkach i wstaw do piekarnika na 18-22 minuty (temp. 180 stopni C).

Obrazek

3. Smacznego!

Obrazek

#3 Kurczak w towarzystwie szpinaku i karczochów

  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g karczochów
  • 50 g serka śmietankowego
  • 30 g startego żółtego sera
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz

2. Ponacinaj pierś z kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. W każdą powstałą lukę nałóż przygotowany farsz. Włóż kurczaka do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni C).

Obrazek

3. Przełóż na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami.

Obrazek

#4 Kurczak na czerwono

  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz

1. Na patelni połącz ze sobą czerwone pesto i liście bazylii. Następnie dodaj ser i dobrze wymieszaj.

Obrazek

2. Ponacinaj pierś z kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. W każdej luce rozprowadź przygotowany wcześniej farsz. Gotowego kurczaka wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni C).

Obrazek

3. Smacznego!

Obrazek
To, którego kurczaka przygotujesz na jutrzejszy obiad?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej