PrzepisObiadPierś z kurczaka zrobiona w stylu hasselback będzie Twoim nowym ulubionym obiadem
Pierś z kurczaka zrobiona w stylu hasselback będzie Twoim nowym ulubionym obiadem
Dziś przychodzę z propozycjami na pyszny obiad z kurczakiem w roli głównej. A wszystko to za sprawą 4 różnych nadzień, które przygotujesz w mgnieniu oka ?
Frania
11.09.2018 | aktual.: 11.09.2018 13:39
Czy muszę dodawać coś jeszcze? ?
#1 Kolorowy kurczak z paprykami
- 1 łyżka oleju
- 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
- 1/2 pokrojonej w kostkę zielonej papryki
- 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 1/2 pokrojonej w kostkę żółtej papryki
- 3 łyżki sosu salsa
- 2 łyżki przyprawy fajita
- 50 g startego żółtego sera
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz
1. Na patelni połącz ze sobą cebulę, papryki, sos salsa, przyprawę fajita oraz żółty ser. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do chwili, aż ser się roztopi.
2. Ponacinaj pierś z kurczaka (jak na zdjęciu poniżej). Dopraw solą i pieprzem. Przygotowany farsz umieść w kieszonkach z kurczaka. Włóż mięso do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni C).
3. Po 20 minutach wyjmij kurczaka z piekarnika i przełóż go na talerz.
#2 Kurczak i boczek
- 4 drobno pokrojone plastry boczku
- 1 posiekana zielona cebulka
- 100 g serka śmietankowego
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz
1. Na patelni połącz ze sobą boczek, zieloną cebulkę i serek śmietankowy. Dobrze wymieszaj.
2. Ponacinaj pierś z kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie umieść farsz w kieszonkach i wstaw do piekarnika na 18-22 minuty (temp. 180 stopni C).
3. Smacznego!
#3 Kurczak w towarzystwie szpinaku i karczochów
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 100 g karczochów
- 50 g serka śmietankowego
- 30 g startego żółtego sera
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz
2. Ponacinaj pierś z kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. W każdą powstałą lukę nałóż przygotowany farsz. Włóż kurczaka do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni C).
3. Przełóż na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami.
#4 Kurczak na czerwono
- 2 łyżki czerwonego pesto
- 1 garść świeżej bazylii
- 50 g startego żółtego sera
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz
1. Na patelni połącz ze sobą czerwone pesto i liście bazylii. Następnie dodaj ser i dobrze wymieszaj.
2. Ponacinaj pierś z kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. W każdej luce rozprowadź przygotowany wcześniej farsz. Gotowego kurczaka wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni C).
3. Smacznego!
To, którego kurczaka przygotujesz na jutrzejszy obiad?