4 sposoby na przyrządzenie pysznych domowych lodów. Który z nich wybierasz jako pierwszy?
Lody są uwielbiane przez ludzi przede wszystkim podczas letnich i upalnych dni. Nie dość, że są pyszne, to dodatkowo chłodzą nas i orzeźwiają. Osobiście nie wyobrażam sobie bez nich lata!
Istnieje bardzo wiele sposobów podawania lodów. W tym artykule zaprezentuje ci 4, w moim odczuciu, bardzo ciekawe propozycje ich podania. Są znacznie zdrowsze niż lody sklepowe, ponieważ nie zawierają zbędnej chemii. Leć więc po składniki i do dzieła!
Przepis poniżej.
#1 sposób
Składniki:
- 400 ml ubitej śmietany 30%
- 250 g mleka skondensowanego
- truskawki pokrojone w kostkę
- polewa toffi (opcjonalnie)
- ciasteczka (opcjonalnie)
1. Do ubitej śmietany dodaj mleko skondensowane i ponownie ubij.
2. Uzyskaną masę przełóż do miski. Dodaj do niej pokrojone truskawki i wymieszaj. (ilość truskawek według uznania)
3. Przełóż masę do pojemnika do zamrażania i mroź przez 6-8 godzin. Gotowe lody podawaj samodzielnie lub z polewą toffi i ciasteczkami.
#2 sposób
Składniki:
- 400 ml ubitej śmietany 30%
- 250 g mleka skondensowanego
- 115 ml soku z marakui
- 230 g mango pokrojonego w kostkę
- bita śmietana (opcjonalnie)
1. Do ubitej śmietany dodaj mleko skondensowane i sok z marakui. Ponownie ubij.
2. Uzyskaną masę przełóż do miski i dodaj do niej pokrojone mango. Wymieszaj.
3. Przełóż masę z miski do pojemnika do zamrażania i mroź przez 6-8 godzin. Gotowe lody podawaj samodzielnie lub z bitą śmietaną.
#3 sposób
Składniki:
- 400 ml ubitej śmietany 3o%
- 250 g mleka skondensowanego
- 230 ml mleka kokosowego
- prażone wiórki kokosowe
- polewa toffi (opcjonalnie)
- ciasteczka (opcjonalnie)
1. Do ubitej śmietany dodaj mleko skondensowane i mleko kokosowe. Ponownie ubij.
2. Uzyskaną masę przełóż do miski i dodaj do niej prażone wiórki kokosowe. (ilość wiórek według twojego własnego uznania) Wymieszaj.
3. Przełóż masę do pojemnika do zamrażania i mroź przez 6-8 godzin. Gotowe lody podawaj samodzielnie lub z polewą toffi i ciasteczkami.
#4 sposób
Składniki:
- 400 ml ubitej śmietany 30%
- 250 g mleka skondensowanego
- 3 łyżki kakao
- 115 ml sosu toffi
- ciasteczka (opcjonalnie)
- polewa toffi do wykończenia (opcjonalnie)