4 wspaniałe sposoby na przyrządzenie skrzydełek z kurczaka. Ciężko zdecydować się tylko na jeden...

Osobiście, skrzydełka z kurczaka najbardziej kojarzą mi się z amerykańskim grillowaniem. Jak wiadomo, dla mieszkańców tego kraju, jest to praktycznie tradycja i jeden z elementów ich kultury.

Obrazek
Ala Krauzowicz

Dzisiaj, zaproponuję ci 4 sposoby przyrządzenia skrzydełek z kurczaka, które sprawią, że poczujesz się jak rodowity Amerykanin. Wszystkie pomysły są naprawdę wspaniałe, przez co ciężko zdecydować, który przepis wykonać jako pierwszy...

skrzydelka-00

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 13 skrzydełek z kurczaka
  • 150 ml oleju
  • 200 g sosu barbecue
  • 2 łyżki miodu

1. Do miski włóż mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

skrzydelka-1

2. Każde skrzydełko włóż na chwilę do miski i posyp je mieszanką z każdej strony tak, aby było nią dokładnie pokryte.

skrzydelka-2

3. Wlej olej na patelnię i rozgrzej go. Następnie wrzuć skrzydełka i smaż tak długo, aż będą dobrze dosmażone.

skrzydelka-3

4. Rozgrzej osobną patelnię, a następnie wrzuć na nią sos barbecue i miód. Wymieszaj i podgrzewaj tak długo, aż mieszanka będzie ciepła.

skrzydelka-4

5. Na patelnię z sosem wrzuć usmażone skrzydełka i dokładnie wymieszaj tak, aby były pokryte sosem. Przełóż gotowe danie z patelni na talerz.

skrzydelka-5

Składniki:

  • 120 g ostrego sosu
  • 60 g masła
  • 6 usmażonych skrzydełek z kurczaka

1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią sos ostry i masło. Podgrzewaj tak długo, aż masło się roztopi. Następnie wymieszaj.

skrzydelka-6

2. Na patelnię wrzuć także skrzydełka i dobrze wymieszaj. Kiedy danie będzie ciepłe, zdejmij z ognia. Gotowe!

skrzydelka-7

Składniki:

  • 220 ml sosu sojowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g sezamu
  • 7 usmażonych skrzydełek z kurczaka
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku

1. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią sos sojowy i dodaj cukier. Wymieszaj. Następnie wrzuć sezam i ponownie wymieszaj.

skrzydelka-8

2. Do sosu dodaj usmażone skrzydełka i podgrzewaj tak długo, aż będą ciepłe. Następnie przełóż z patelni na talerz i posyp szczypiorkiem.

skrzydelka-9

Składniki:

  • 60 g masła
  • 6 dużych ząbków czosnku pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • 50 g startego parmezanu
  • 7 usmażonych skrzydełek z kurczaka

1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi dodaj czosnek, pietruszkę i parmezan. Wymieszaj. Podgrzewaj tak długo, aż ser się rozpuści.

skrzydelka-10

2. Na patelnię wrzuć także usmażone skrzydełka z kurczaka. Podgrzewaj tak długo, aż danie będzie ciepłe. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przełóż danie na talerz. Gotowe!

skrzydelka-11

A ty, który sposób wybierasz jako pierwszy?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej