PrzepisDania główne4 wspaniałe sposoby na przyrządzenie skrzydełek z kurczaka. Ciężko zdecydować się tylko na jeden...

4 wspaniałe sposoby na przyrządzenie skrzydełek z kurczaka. Ciężko zdecydować się tylko na jeden...

4 wspaniałe sposoby na przyrządzenie skrzydełek z kurczaka. Ciężko zdecydować się tylko na jeden...
Ala Krauzowicz

20.05.2016 17:50, aktual.: 17.05.2017 15:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Osobiście, skrzydełka z kurczaka najbardziej kojarzą mi się z amerykańskim grillowaniem. Jak wiadomo, dla mieszkańców tego kraju, jest to praktycznie tradycja i jeden z elementów ich kultury.

Dzisiaj, zaproponuję ci 4 sposoby przyrządzenia skrzydełek z kurczaka, które sprawią, że poczujesz się jak rodowity Amerykanin. Wszystkie pomysły są naprawdę wspaniałe, przez co ciężko zdecydować, który przepis wykonać jako pierwszy...

Obraz

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 13 skrzydełek z kurczaka
  • 150 ml oleju
  • 200 g sosu barbecue
  • 2 łyżki miodu

1. Do miski włóż mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Każde skrzydełko włóż na chwilę do miski i posyp je mieszanką z każdej strony tak, aby było nią dokładnie pokryte.

Obraz

3. Wlej olej na patelnię i rozgrzej go. Następnie wrzuć skrzydełka i smaż tak długo, aż będą dobrze dosmażone.

Obraz

4. Rozgrzej osobną patelnię, a następnie wrzuć na nią sos barbecue i miód. Wymieszaj i podgrzewaj tak długo, aż mieszanka będzie ciepła.

Obraz

5. Na patelnię z sosem wrzuć usmażone skrzydełka i dokładnie wymieszaj tak, aby były pokryte sosem. Przełóż gotowe danie z patelni na talerz.

Obraz

Składniki:

  • 120 g ostrego sosu
  • 60 g masła
  • 6 usmażonych skrzydełek z kurczaka

1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią sos ostry i masło. Podgrzewaj tak długo, aż masło się roztopi. Następnie wymieszaj.

Obraz

2. Na patelnię wrzuć także skrzydełka i dobrze wymieszaj. Kiedy danie będzie ciepłe, zdejmij z ognia. Gotowe!

Obraz

Składniki:

  • 220 ml sosu sojowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g sezamu
  • 7 usmażonych skrzydełek z kurczaka
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku

1. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią sos sojowy i dodaj cukier. Wymieszaj. Następnie wrzuć sezam i ponownie wymieszaj.

Obraz

2. Do sosu dodaj usmażone skrzydełka i podgrzewaj tak długo, aż będą ciepłe. Następnie przełóż z patelni na talerz i posyp szczypiorkiem.

Obraz

Składniki:

  • 60 g masła
  • 6 dużych ząbków czosnku pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • 50 g startego parmezanu
  • 7 usmażonych skrzydełek z kurczaka

1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi dodaj czosnek, pietruszkę i parmezan. Wymieszaj. Podgrzewaj tak długo, aż ser się rozpuści.

Obraz

2. Na patelnię wrzuć także usmażone skrzydełka z kurczaka. Podgrzewaj tak długo, aż danie będzie ciepłe. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przełóż danie na talerz. Gotowe!

Obraz

A ty, który sposób wybierasz jako pierwszy?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także