PrzepisDania główne4 wspaniałe sposoby na przyrządzenie skrzydełek z kurczaka. Ciężko zdecydować się tylko na jeden...
4 wspaniałe sposoby na przyrządzenie skrzydełek z kurczaka. Ciężko zdecydować się tylko na jeden...
Osobiście, skrzydełka z kurczaka najbardziej kojarzą mi się z amerykańskim grillowaniem. Jak wiadomo, dla mieszkańców tego kraju, jest to praktycznie tradycja i jeden z elementów ich kultury.
Ala Krauzowicz
20.05.2016 | aktual.: 17.05.2017 15:12
Dzisiaj, zaproponuję ci 4 sposoby przyrządzenia skrzydełek z kurczaka, które sprawią, że poczujesz się jak rodowity Amerykanin. Wszystkie pomysły są naprawdę wspaniałe, przez co ciężko zdecydować, który przepis wykonać jako pierwszy...
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 13 skrzydełek z kurczaka
- 150 ml oleju
- 200 g sosu barbecue
- 2 łyżki miodu
1. Do miski włóż mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
2. Każde skrzydełko włóż na chwilę do miski i posyp je mieszanką z każdej strony tak, aby było nią dokładnie pokryte.
3. Wlej olej na patelnię i rozgrzej go. Następnie wrzuć skrzydełka i smaż tak długo, aż będą dobrze dosmażone.
4. Rozgrzej osobną patelnię, a następnie wrzuć na nią sos barbecue i miód. Wymieszaj i podgrzewaj tak długo, aż mieszanka będzie ciepła.
5. Na patelnię z sosem wrzuć usmażone skrzydełka i dokładnie wymieszaj tak, aby były pokryte sosem. Przełóż gotowe danie z patelni na talerz.
Składniki:
- 120 g ostrego sosu
- 60 g masła
- 6 usmażonych skrzydełek z kurczaka
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią sos ostry i masło. Podgrzewaj tak długo, aż masło się roztopi. Następnie wymieszaj.
2. Na patelnię wrzuć także skrzydełka i dobrze wymieszaj. Kiedy danie będzie ciepłe, zdejmij z ognia. Gotowe!
Składniki:
- 220 ml sosu sojowego
- 50 g brązowego cukru
- 50 g sezamu
- 7 usmażonych skrzydełek z kurczaka
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią sos sojowy i dodaj cukier. Wymieszaj. Następnie wrzuć sezam i ponownie wymieszaj.
2. Do sosu dodaj usmażone skrzydełka i podgrzewaj tak długo, aż będą ciepłe. Następnie przełóż z patelni na talerz i posyp szczypiorkiem.
Składniki:
- 60 g masła
- 6 dużych ząbków czosnku pokrojonych w drobną kostkę
- 1 pęczek posiekanej pietruszki
- 50 g startego parmezanu
- 7 usmażonych skrzydełek z kurczaka
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi dodaj czosnek, pietruszkę i parmezan. Wymieszaj. Podgrzewaj tak długo, aż ser się rozpuści.
2. Na patelnię wrzuć także usmażone skrzydełka z kurczaka. Podgrzewaj tak długo, aż danie będzie ciepłe. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przełóż danie na talerz. Gotowe!
A ty, który sposób wybierasz jako pierwszy?