Co dodać do fasolki szparagowej zamiast bułki tartej i masła? Mamy aż 5 opcji

Przygotowujesz fasolkę szparagową na obiad, ale nie wiesz jak urozmaicić danie, by nie podawać jej tak jak zwykle- czyli z masełkiem i bułką tartą? Poznaj pięć dodatków, które wspaniale współgrają z tym zdrowym warzywem. Dowiesz się co dodać do fasolki szparagowej, by była nie tylko smaczniejsza ale i zdrowsza. 

Obrazekcanva.com
Agnieszka

Fasolka szparagowa - tradycyjnie z masełkiem i bułką tartą

Obrazek
pixabay.com

Mamy w zwyczaju podawać fasolkę z masełkiem oraz bułką tartą. Jest to rewelacyjne połączenie. Jednak z czasem może się znudzić. Warto eksperymentować i próbować nowych przepisów. Okazuje się, że fasolka szparagowa fenomenalnie smakuje również z innymi dodatkami.

Co dodać do fasolki szparagowej - 5 lepszych dodatków

Fasolka szparagowa idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych. Poza tym to wyjątkowe warzywo można podać w różnych odsłonach. Poznaj kilka składników, które nadadzą fasolce zupełnie nowy charakter.

  • Czosnek i pietruszka

Czosnek oraz pietruszka to dwa składniki, które wspaniale się uzupełniają. Nadadzą naszej fasolce wyjątkowego aromatu i smaku. Dodatkowo mają one pozytywny wpływ na wartości odżywcze potrawy. Fasolka szparagowa w takiej wersji, świetnie sprawdzi się na romantyczną kolację. W końcu nie od dziś wiadomo, że czosnek to naturalny afrodyzjak!

  • Imbir
Obrazek
pixabay.com

Dodatek świeżo startego imbiru zaostrzy smak i wzmocni aromat fasolki szparagowej. Jest to świetny pomysł na fasolkę dla wszystkich fanów egzotycznej kuchni. Imbir równie dobrze smakuje w towarzystwie czosnku lub papryczki chili!

  • Tymianek

Tymianek wzbogaci aromat naszej potrawy. Wystarczy polać oliwą z oliwek ugotowaną fasolkę szparagową, a następnie doprawić ją tymiankiem, solą i pieprzem. To proste połączenie nada potrawie wyjątkowego, ziołowego charakteru.

  • Pomidory
Obrazek
Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com

Fasolka szparagowa często podawana jest również w formie sałatki. W takiej sytuacji najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorkami. Warto dodać również do niej rukole, czy liście bazylii. Sałatkę polecamy podawać z aromatycznym, ziołowym dressingiem. W ten sposób uzyskamy pyszne i zdrowe danie - idealne na lato!

Fasolka szparagowa już nigdy nie będzie smakować tak samo. Wypróbuj te pięć dodatków i nadaj jej nowy charakter!

Drobiowe roladki szynka parmeńska również fantastycznie smakują z fasolką szparagową. Sprawdź nasz przepisy i przekonaj się o tym sam!

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu