5 przepisów na pyszne domowe sosy do sałatek. Już nigdy nie będziesz musiała kupować ich w sklepie!
Jak wiadomo sałatki są pyszne, lekkie i zdrowe. Idealnie smakują jako przekąska, czy też po prostu jako dodatek do dania głównego. Ale zastanówmy się teraz czym byłaby sałatka bez sosu? To przecież on wspaniale łączy jej różne składniki oraz eksponuje i podkreśla ich najlepsze walory. Krótko mówiąc sos nadaje sałatce smaku, przez co jest tak zwaną kropką nad "i". Większość z nas kupuje gotowe sosy do sałatek w sklepie. Nie jest to jednak najlepsza opcja, ponieważ jak wiadomo, kupny sos nie będzie tak smaczny i zdrowy, jak ten przyrządzony samodzielnie w domu. W tym artykule znajdziesz 5 przepisów na aromatyczne sosy sałatkowe. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze oraz trochę swojego zdrowia!
25.04.2016 | aktual.: 17.05.2017 15:16
#1 Sos Winegret
Składniki:
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- sólo i pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszaj oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Następnie dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dokładanie wymieszaj.
#2 Sos Cezar
Składniki:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1/4 szklanki wyciśniętego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Przełóż majonez, musztardę, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do blendera. Dokładnie zmiksuj.
2. Następnie do zmiksowanych wcześniej składników dodaj oliwę z oliwek i ponownie zmiksuj.
3. Dodaj do uzyskanej masy starty parmezan i delikatnie zmiksuj.
#3 Sos włoski
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 łyżka przyprawy do kuchni włoskiej
- 1/2 łyżki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Przełóż wszystkie składniki do naczynia, w którym będziesz przechowywać sos i dokładnie wymieszaj.
#4 Sos tysiąca wysp
Składniki:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu
- 1/8 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Przełóż wszystkie składniki do miseczki i dokładnie wymieszaj.
#5 Sos z niebieskiego sera pleśniowego
Składniki:
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki maślanki
- 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
Sposób przygotowania:
Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj.