5 nietypowych przepisów na kawę. Cukier i śmietanka to przeżytek
Kawa jest jednym z bardziej lubianych gorących napojów. Mamy na świecie miliony miłośników i smakoszy tego napoju. Intensywny aromat i właściwości pobudzające to właśnie te cechy lubimy w niej najbardziej. Pokażemy Ci 5 nietypowych przepisów na kawę, które urozmaicą twoją rutynę.
26.05.2022 14:24
Mała czarna, podwójne espresso, latte czy kawa z mlekiem brzmi znajomo? Uwielbiamy ją w każdej postaci, ale może trochę poeksperymentujesz? Te przepisy wniosą odrobinę świeżości w twój kawowy rytuał.
5 nietypowych przepisów na kawę
Kokosowa kawa mrożona
Potrzebujesz:
- 150 ml mocnej kawy
- 200 ml napoju roślinnego kokosowego
- 4 kostki lodu
Zaparzamy kawę i studzimy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by rano szybko przygotować napój, Umieść lód w wysokiej szklance i zalej napojem roślinnym. Na koniec dodaj przestudzona kawę.
Kawa po portugalsku
Potrzebujesz:
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- podwójne espresso
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 250 ml mleka
Łączymy cukier, kolendrę, cynamon z kawą i zaparzamy napój. Mleko podgrzewamy i spieniamy (możesz użyć ręcznego spieniacza). Spienione mleko wlewamy do szklanki i ostrożnie dolewamy kawę tak, aby utworzyła się środkowa warstwa. Całość podajemy posypane cynamonem.
Kawa w towarzystwie białej czekolady, borówki i rozmarynu
Potrzebujesz:
- 1 espresso
- świeże borówki – 1 łyżka
- rozmaryn – kilka igieł
- biała czekolada – 2 kostki
Zaparzamy kawę, borówki kroimy na małe kawałki, siekamy 2 kostki czekolady. Obrywamy igły rozmarynu. Przygotowane składniki umieszczamy w szklance i łączymy z kawą.
Miodowa cynamonowa kawa
Potrzebujesz:
- 250 ml kawy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczkę miodu
W filiżance wymieszaj łyżeczkę miodu ze szczyptą cynamonu. Zaparz kawę i wlej ją do filiżanki z przyprawionym miodem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Karmelowe szaleństwo
Potrzebujesz:
- 60 ml espresso lub mocnej kawy z kawiarki
- 150 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1-2 łyżki syropu karmelowego
Mleko podgrzewamy i spieniamy (możesz użyć ręcznego spieniacza). Na dno szklanki wlewamy 1 łyżkę syropu, dodajemy spienione mleko i ostrożnie dolewamy kawę. Całość możemy udekorować małą ilością syropu.