5 nietypowych przepisów na kawę. Cukier i śmietanka to przeżytek

Kawa jest jednym z bardziej lubianych gorących napojów. Mamy na świecie miliony miłośników i smakoszy tego napoju. Intensywny aromat i właściwości pobudzające to właśnie te cechy lubimy w niej najbardziej. Pokażemy Ci 5 nietypowych przepisów na kawę, które urozmaicą twoją rutynę.

Obrazek
Paulina

Mała czarna, podwójne espresso, latte czy kawa z mlekiem brzmi znajomo? Uwielbiamy ją w każdej postaci, ale może trochę poeksperymentujesz? Te przepisy wniosą odrobinę świeżości w twój kawowy rytuał.

5 nietypowych przepisów na kawę

Kokosowa kawa mrożona 

Potrzebujesz:

  • 150 ml mocnej kawy
  • 200 ml napoju roślinnego kokosowego
  • 4 kostki lodu

Zaparzamy kawę i studzimy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by rano szybko przygotować napój, Umieść lód w wysokiej szklance i zalej napojem roślinnym. Na koniec dodaj przestudzona kawę.

Obrazek

Kawa po portugalsku 

Potrzebujesz:

  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • podwójne espresso
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 250 ml mleka

Łączymy cukier, kolendrę, cynamon z kawą i zaparzamy napój. Mleko podgrzewamy i spieniamy (możesz użyć ręcznego spieniacza). Spienione mleko wlewamy do szklanki i ostrożnie dolewamy kawę tak, aby utworzyła się środkowa warstwa. Całość podajemy posypane cynamonem.

Kawa w towarzystwie białej czekolady, borówki i rozmarynu

Potrzebujesz:

  • 1 espresso
  • świeże borówki – 1 łyżka
  • rozmaryn – kilka igieł
  • biała czekolada – 2 kostki

Zaparzamy kawę, borówki kroimy na małe kawałki, siekamy 2 kostki czekolady. Obrywamy igły rozmarynu. Przygotowane składniki umieszczamy w szklance i łączymy z kawą.

Miodowa cynamonowa kawa 

Potrzebujesz:

  • 250 ml kawy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczkę miodu

W filiżance wymieszaj łyżeczkę miodu ze szczyptą cynamonu. Zaparz kawę i wlej ją do filiżanki z przyprawionym miodem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obrazek

Karmelowe szaleństwo 

Potrzebujesz:

  • 60 ml espresso lub mocnej kawy z kawiarki
  • 150 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1-2 łyżki syropu karmelowego

Mleko podgrzewamy i spieniamy (możesz użyć ręcznego spieniacza). Na dno szklanki wlewamy 1 łyżkę syropu, dodajemy spienione mleko i ostrożnie dolewamy kawę. Całość możemy udekorować małą ilością syropu.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis