WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

5 nietypowych przepisów na kawę. Cukier i śmietanka to przeżytek

Kawa jest jednym z bardziej lubianych gorących napojów. Mamy na świecie miliony miłośników i smakoszy tego napoju. Intensywny aromat i właściwości pobudzające to właśnie te cechy lubimy w niej najbardziej. Pokażemy Ci 5 nietypowych przepisów na kawę, które urozmaicą twoją rutynę.

Obrazek
Paulina

Mała czarna, podwójne espresso, latte czy kawa z mlekiem brzmi znajomo? Uwielbiamy ją w każdej postaci, ale może trochę poeksperymentujesz? Te przepisy wniosą odrobinę świeżości w twój kawowy rytuał.

5 nietypowych przepisów na kawę

Kokosowa kawa mrożona 

Potrzebujesz:

  • 150 ml mocnej kawy
  • 200 ml napoju roślinnego kokosowego
  • 4 kostki lodu

Zaparzamy kawę i studzimy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by rano szybko przygotować napój, Umieść lód w wysokiej szklance i zalej napojem roślinnym. Na koniec dodaj przestudzona kawę.

Obrazek

Kawa po portugalsku 

Potrzebujesz:

  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • podwójne espresso
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 250 ml mleka

Łączymy cukier, kolendrę, cynamon z kawą i zaparzamy napój. Mleko podgrzewamy i spieniamy (możesz użyć ręcznego spieniacza). Spienione mleko wlewamy do szklanki i ostrożnie dolewamy kawę tak, aby utworzyła się środkowa warstwa. Całość podajemy posypane cynamonem.

Kawa w towarzystwie białej czekolady, borówki i rozmarynu

Potrzebujesz:

  • 1 espresso
  • świeże borówki – 1 łyżka
  • rozmaryn – kilka igieł
  • biała czekolada – 2 kostki

Zaparzamy kawę, borówki kroimy na małe kawałki, siekamy 2 kostki czekolady. Obrywamy igły rozmarynu. Przygotowane składniki umieszczamy w szklance i łączymy z kawą.

Miodowa cynamonowa kawa 

Potrzebujesz:

  • 250 ml kawy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczkę miodu

W filiżance wymieszaj łyżeczkę miodu ze szczyptą cynamonu. Zaparz kawę i wlej ją do filiżanki z przyprawionym miodem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obrazek

Karmelowe szaleństwo 

Potrzebujesz:

  • 60 ml espresso lub mocnej kawy z kawiarki
  • 150 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1-2 łyżki syropu karmelowego

Mleko podgrzewamy i spieniamy (możesz użyć ręcznego spieniacza). Na dno szklanki wlewamy 1 łyżkę syropu, dodajemy spienione mleko i ostrożnie dolewamy kawę. Całość możemy udekorować małą ilością syropu.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze