5 produktów, które błyskawicznie psują się w cieple. Wystarczy chwila nieuwagi

Jakie produkty szybciej psują się w cieple? Lato zbliża się do nas wielkimi krokami. Słoneczne i ciepłe dni to coś, na co czekaliśmy cały rok. Warto jednak zwrócić na pewne aspekty żywienia uwagę – lato to niestety czas zatruć pokarmowych. O co zadbać latem, żeby uniknąć nieprzyjemności?

Obrazek
Ewa

Wysoka temperatura przyspiesza proces psucia. W czasie słonecznych dni trzeba pamiętać o odpowiednim przechowywaniu produktów. Warto też dopasować rodzaj przekąsek do pogody i nie zabierać ze sobą łatwo psujących się przysmaków. Na co zwrócić szczególną uwagę w latem?

Produkty spożywcze – co wywołuje zatrucia?

Głównym czynnikiem są oczywiście bakterie. Są to głównie Campylobacter jejuni, Salmoella, Shigella czy Listeria. Wszyscy mają swoje ulubione dania, w których najczęściej bytują i z których mają szansę trafić do naszych organizmów. Ryzyka nie da się całkowicie  wyeliminować, ale można zadbać o to, żeby było jak najmniejsze. Przygotowaliśmy dla Ciebie listę produktów, na które trzeba uważać podczas upałów.

Produkty, które psują się w cieple. Owoce i warzywa

Mięsiste i soczyste owoce i warzywa szybko psują się w czasie lata. Mowa tutaj o pomidorach, śliwkach czy dojrzałych brzoskwiniach. Uważaj również na maliny lub truskawki. Wiele osób błędnie zakłada, że po usunięciu fragmentu z pleśnią można jeść dalej- to błąd! Zarodniki pleśni są wszędzie.

Obrazek

Produkty, które psują się w cieple. Nabiał

Produkty na bazie mleka błyskawicznie psują się podczas upałów, gdy są poza lodówką. Nie trzymaj ich poza zimnem przez więcej niż 2 godziny. Pamiętaj o koktajlach owocowych- koniecznie przechowuj je w lodówce! Zepsuty nabiał można łatwo rozpoznać po kwaśnym smaku i zapachu

Produkty, które psują się w cieple. Owoce morza, ryby i mięso

Jeśli masz w planach grillowanie, to mięsne składniki przechowuj w lodówce i wyciągnij tuż przed wrzuceniem na ruszt. Jeśli jesteś na wakacjach nad morzem- unikaj punktów sprzedaży, w których zapach czujesz już z daleka. Pamiętaj, żeby mięso wieprzowe i drób zawsze dopiekać w całości. Nigdy nie serwuj ich na surowo lub niedopieczone- grozi to zatruciem pokarmowym.

Mięsa mrożonego nie rozmrażaj w cieple, a zostaw do całkowitego rozmrożenia w chłodnym miejscu, takim jak lodówka.

Produkty, które psują się w cieple. Wędliny, kiełbasy, przetwory mięsne

Nieprawidłowe przechowywanie przetworów mięsnych może być przyczyną zakażeń listeriozą i gronkowcem. Z tego powodu lepiej zrezygnować z kanapek z szynką czy kiełbasą w gorące dni. Nie bez powodu nasze mamy na wypady nad jezioro pakowały zawsze bułki z serem ;)

Obrazek

Produkty, które psują się w cieple. Ugotowany ryż

Ten punkt może być małym zaskoczeniem, bo ryż zwykle wygląda dość niewinnie. W rzeczywistości ugotowany ryż pozostawiony na kilka godzin w ciepłym (lub o pokojowej temperaturze) pomieszczeniu staje się pożywką dla bakterii Bacillus cereus. Wywołuje ona nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, jak biegunka czy wymioty.

Produkty, które psują się w cieple. Lody

Jedząc roztopione i ponownie zamrożone lody, możemy zarazić się salmonellą, bakterią z rodziny Enterobacteriaceae, występującą m.in. w mleku i jajkach. Z tego samego powodu nie zaleca się jedzenia kremów na bazie surowych jaj, jeśli nie jesteśmy pewni ich pochodzenia i tego, że były naświetlane.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇