5 produktów, które zawsze musisz mieć w kuchni. Są absolutnie niezbędne

Są takie produkty, które warto mieć zawsze w swojej kuchni. Co kupić na zapas oraz co w razie potrzeby z tych zapasów wyczarować? Tych 5 produktów razem zawiera wszystkie niezbędne i najważniejsze składniki odżywcze. Potraktuj to jako bazę w swojej kuchni, którą zawsze warto mieć.

Obrazek
Paulina

Jajka

To produkt, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Trudno sobie wyobrazić pieczenie lub gotowanie bez nich. Ich właściwości są różnorakie – od wiązania produktów np. podczas przygotowywanie kotletów mielonych. Mogą stanowić podstawę posiłku, czyli jajka sadzone, które możemy zrobić w kilka minut do śniadania lub obiadu.

Obrazek
Gotowanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Produkty zbożowe takie jak kasza lub makaron

Zaczynając wymieniać od kasz, czyli gryczana, jęczmienna, pęczak, kuskus czy komosa ryżowa. Kasze są zdrowym i smacznym produktem, które dobrze komponują się z potrawami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi, podawanymi na ciepło lub zimno. Są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, a co za tym idzie, nasycą nas na długi czas.

Obrazek
Odcedzanie makaronu - Pyszności / Źródło: canva.com

Mrożone warzywa

Niezwykle ważne jest to, byśmy codziennie spożywali odpowiednią ilość warzyw i owoców, które dostarczają do naszego organizmu ważnych witamin, składników mineralnych oraz błonnika. W swoim codziennym jadłospisie warto uwzględniać wiele sezonowych produktów. O ile latem na straganach pułki uginają się, od dużej ilości sezonowych produktów, o tyle zimą jest trochę gorzej. Natomiast mrożone warzywa nie tylko przydadzą się zimową porą, ale również, wtedy kiedy nie mamy świeżych w lodówce, bo akurat się popsuły.

Obrazek
Mrożone warzywa - Pyszności; Foto Canva.com

Przecier pomidorowy

Może stanowić bazę wielu dać, dodamy go do makaronu, kaszy czy sosu do mięs oraz pizzy. Ma długi termin przydatności, więc jego przechowywanie nie powinno stanowić większego problemu.

Obrazek

Oliwa z oliwek

Po pierwsze, możesz używać ją do smażenia. Nawet do temp. 200 stopni Celsjusza. Tu mogą pojawić się słowa sprzeciwu, ponieważ nadal krąży krzywdzący stereotyp, że nie można używać jej do smażenia. Możesz używać jej również na zimno w postaci sosu sałatkowego. Oliwa z oliwek nada się również jako składnik marynaty zarówno do drobiu, jak i ryb. Możesz używać jej także na grillu lub jako baza dipu..

Obrazek

 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki