5 produktów, które zawsze musisz mieć w kuchni. Są absolutnie niezbędne

Są takie produkty, które warto mieć zawsze w swojej kuchni. Co kupić na zapas oraz co w razie potrzeby z tych zapasów wyczarować? Tych 5 produktów razem zawiera wszystkie niezbędne i najważniejsze składniki odżywcze. Potraktuj to jako bazę w swojej kuchni, którą zawsze warto mieć.

Obrazek
Paulina

Jajka

To produkt, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Trudno sobie wyobrazić pieczenie lub gotowanie bez nich. Ich właściwości są różnorakie – od wiązania produktów np. podczas przygotowywanie kotletów mielonych. Mogą stanowić podstawę posiłku, czyli jajka sadzone, które możemy zrobić w kilka minut do śniadania lub obiadu.

Obrazek
Gotowanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Produkty zbożowe takie jak kasza lub makaron

Zaczynając wymieniać od kasz, czyli gryczana, jęczmienna, pęczak, kuskus czy komosa ryżowa. Kasze są zdrowym i smacznym produktem, które dobrze komponują się z potrawami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi, podawanymi na ciepło lub zimno. Są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, a co za tym idzie, nasycą nas na długi czas.

Obrazek
Odcedzanie makaronu - Pyszności / Źródło: canva.com

Mrożone warzywa

Niezwykle ważne jest to, byśmy codziennie spożywali odpowiednią ilość warzyw i owoców, które dostarczają do naszego organizmu ważnych witamin, składników mineralnych oraz błonnika. W swoim codziennym jadłospisie warto uwzględniać wiele sezonowych produktów. O ile latem na straganach pułki uginają się, od dużej ilości sezonowych produktów, o tyle zimą jest trochę gorzej. Natomiast mrożone warzywa nie tylko przydadzą się zimową porą, ale również, wtedy kiedy nie mamy świeżych w lodówce, bo akurat się popsuły.

Obrazek
Mrożone warzywa - Pyszności; Foto Canva.com

Przecier pomidorowy

Może stanowić bazę wielu dać, dodamy go do makaronu, kaszy czy sosu do mięs oraz pizzy. Ma długi termin przydatności, więc jego przechowywanie nie powinno stanowić większego problemu.

Obrazek

Oliwa z oliwek

Po pierwsze, możesz używać ją do smażenia. Nawet do temp. 200 stopni Celsjusza. Tu mogą pojawić się słowa sprzeciwu, ponieważ nadal krąży krzywdzący stereotyp, że nie można używać jej do smażenia. Możesz używać jej również na zimno w postaci sosu sałatkowego. Oliwa z oliwek nada się również jako składnik marynaty zarówno do drobiu, jak i ryb. Możesz używać jej także na grillu lub jako baza dipu..

Obrazek

 

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis