5 niezwykle skutecznych trików kulinarnych, które ułatwiają gotowanie. Nr 3 zachwyca wspaniałym efektem
Triki kulinarne potrafią wspaniale ułatwić pracę w kuchni. Poza tym, dzięki nim możemy zaoszczędzić również sporo czasu. W ten sposób gotowanie staje się przyjemniejsze. W związku z tym warto znać kilka takich kulinarnych sztuczek. Poniżej podajemy listę skutecznych trików, które przydadzą ci na co dzień w kuchni.
27.08.2022 14:21
Sztuczki, które ułatwią gotowanie
Zdarza się, że podczas przygotowywania potrawy przeznaczamy wyjątkowo dużo czasu na jedną, prostą czynność. W konsekwencji tracimy nie tylko przyjemność z gotowania, ale i nerwy. Okazuje się, że wiele takich czynności można wykonać w prostszy sposób. Rewelacyjne triki kulinarne ułatwią ci pracę w kuchni. Poniżej podajemy całą listę.
Kulinarne triki
- Usuwanie skorupki jajka
Podczas wybijania jajek do miseczki, niekiedy zdarza się, że dostanie się do nich również fragment skorupki. W konsekwencji często trudzimy się z wyłowieniem tej drobnej części. Okazuje się, że wystarczy użyć do tego większej skorupki jajka. Dzięki temu szybko usuniesz niepotrzebny odłamek.
- Wyjmowanie nasion z granatu
Wyjmowanie nasion z granatu może być wyjątkowo uciążliwe. Jednak okazuje się, że jest na to świetny sposób. W związku z tym przekrój owoc na pół. Następnie trzymaj go jedną ręką nad miską, przekrojoną stroną do dołu. W drugiej ręce trzymaj drewnianą łyżkę i uderzaj nią w skórkę owocu. Nasiona powinny same wpadać do miski.
- Wykładanie formy papierem do pieczenia
Wykładanie formy papierem do pieczenia potrafi być bardzo frustrujące. Szczególnie jeśli mamy do czynienia z prostokątnym naczyniem. Jednak jest na to prosty sposób. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami oraz owinąć ją papierem. Pamiętaj, aby wszystkie krawędzie były dobrze zagięte. Uformowany papier do pieczenia zdejmij z naczynia. Następnie odwróć formę i wyłóż ją przygotowanym papierem.
- Solenie sałatki
Niektóre triki kulinarne są znane prawie każdemu. Jednak warto o nich wspomnieć, ponieważ są wyjątkowo skuteczne. W związku z tym przypominamy, że najlepiej posolić sałatkę tuż przed podaniem. Dzięki temu warzywa nie puszczą soków i będą odznaczały się wspaniałą konsystencją.
- Ostry smak cebuli
Jeśli chcesz złagodzić smak cebuli - zanurz ją w zimnej wodzie z kostkami lodu i odstaw na kilka minut. Trik ten najczęściej stosowany jest podczas przygotowywania sałatki z dodatkiem surowej cebuli. Dzięki temu warzywo nie zdominuje smaku potrawy.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sałatkę Colesław, lepszą niż w KFC krok po kroku.