5 niezwykle skutecznych trików kulinarnych, które ułatwiają gotowanie. Nr 3 zachwyca wspaniałym efektem

Triki kulinarne potrafią wspaniale ułatwić pracę w kuchni. Poza tym, dzięki nim możemy zaoszczędzić również sporo czasu. W ten sposób gotowanie staje się przyjemniejsze. W związku z tym warto znać kilka takich kulinarnych sztuczek. Poniżej podajemy listę skutecznych trików, które przydadzą ci na co dzień w kuchni.

Obrazek5 niezwykle skutecznych trików kulinarnych, które ułatwiają gotowanie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Sztuczki, które ułatwią gotowanie

Obrazek
Gotowanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Zdarza się, że podczas przygotowywania potrawy przeznaczamy wyjątkowo dużo czasu na jedną, prostą czynność. W konsekwencji tracimy nie tylko przyjemność z gotowania, ale i nerwy. Okazuje się, że wiele takich czynności można wykonać w prostszy sposób. Rewelacyjne triki kulinarne ułatwią ci pracę w kuchni. Poniżej podajemy całą listę.

Kulinarne triki

  • Usuwanie skorupki jajka
Obrazek
Wybijanie jajek do miski - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas wybijania jajek do miseczki, niekiedy zdarza się, że dostanie się do nich również fragment skorupki. W konsekwencji często trudzimy się z wyłowieniem tej drobnej części. Okazuje się, że wystarczy użyć do tego większej skorupki jajka. Dzięki temu szybko usuniesz niepotrzebny odłamek.

  • Wyjmowanie nasion z granatu

Wyjmowanie nasion z granatu może być wyjątkowo uciążliwe. Jednak okazuje się, że jest na to świetny sposób. W związku z tym przekrój owoc na pół. Następnie trzymaj go jedną ręką nad miską, przekrojoną stroną do dołu. W drugiej ręce trzymaj drewnianą łyżkę i uderzaj nią w skórkę owocu. Nasiona powinny same wpadać do miski.

  • Wykładanie formy papierem do pieczenia

Wykładanie formy papierem do pieczenia potrafi być bardzo frustrujące. Szczególnie jeśli mamy do czynienia z prostokątnym naczyniem. Jednak jest na to prosty sposób. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami oraz owinąć ją papierem. Pamiętaj, aby wszystkie krawędzie były dobrze zagięte. Uformowany papier do pieczenia zdejmij z naczynia. Następnie odwróć formę i wyłóż ją przygotowanym papierem.

  • Solenie sałatki
Obrazek
Solenie sałatki - Pyszności; Foto: Canva.com

Niektóre triki kulinarne są znane prawie każdemu. Jednak warto o nich wspomnieć, ponieważ są wyjątkowo skuteczne. W związku z tym przypominamy, że najlepiej posolić sałatkę tuż przed podaniem. Dzięki temu warzywa nie puszczą soków i będą odznaczały się wspaniałą konsystencją.

  • Ostry smak cebuli

Jeśli chcesz złagodzić smak cebuli - zanurz ją w zimnej wodzie z kostkami lodu i odstaw na kilka minut. Trik ten najczęściej stosowany jest podczas przygotowywania sałatki z dodatkiem surowej cebuli. Dzięki temu warzywo nie zdominuje smaku potrawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sałatkę Colesław, lepszą niż w KFC krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej