Adele schudła prawie 50 kg na tej diecie. Zaskakujące, że można na niej jeść czekoladę

Adele przeszła spektakularną metamorfozę. Znana piosenkarka schudła aż 50 kilogramów. To wynik godny podziwu. Styl odżywiana, jaki obrała, momentalnie znalazł się na językach i szturmem podbił światowe trendy. Dieta Sirtfood polega na ograniczeniu kalorycznym z jednoczesnym uwzględnieniem w menu specjalnych produktów. Dziennikarka Britta Sieling postanowiła sprawdzić na własnej skórze, jak to jest być na diecie Adele. 

ObrazekAdele przeszła metamorfozę, fot. YouTube, Instagram

Dieta Sirtfood to względnie nowy trend żywieniowy, który zdobył popularność w ostatnich latach. Opiera się na koncepcji aktywacji sirtuin - rodziny białek odpowiedzialnych za regulację różnych procesów metabolicznych w organizmie. Zwolennicy diety Sirtfood twierdzą, że można zwiększyć aktywność sirtuin, jedząc żywność bogatą w określone składniki odżywcze. To zaś ma prowadzić do utraty wagi, poprawy zdrowia i opóźnienia procesów starzenia.

Na tej diecie schudła Adele. Czekolada dozwolona

Dieta Sirtfood opiera się na spożywaniu żywności bogatej w substancje aktywujące sirtuiny, takie jak resweratrol, polifenole i flawonoidy. Niektóre z tych składników znajdują się w owocach takich jak jabłka, cytrusy, truskawki, a także w warzywach jak kapusta, cebula, seler naciowy i brokuły. Ponadto, dieta ta obejmuje spożywanie żywności bogatej w polifenole, takiej jak czekolada gorzka, czerwone wino i zielona herbata.

Podstawowym założeniem diety Sirtfood jest stymulacja sirtuin poprzez ograniczenie kaloryczne i jednoczesne spożywanie wybranych składników aktywujących. Początkowy etap diety trwa przez trzy dni i obejmuje spożywanie tylko 1000 kalorii dziennie, w postaci soku z zielonych soków i posiłków opartych na produktach sirtuinowych. Następnie wchodzi się w fazę podtrzymującą, w której można spożywać do 1500 kalorii dziennie, uwzględniając różnorodną żywność z listy sirtuinowej.

Obrazek
Jaka dieta stoi za metamorfozą Adele? - Pyszności; foto: Facebook: Adele

Siedem dni na diecie Sirtfood

Dziennikarka Britta Sieling postanowiła przez siedem dni testować dietę Adele. Przez pierwsze trzy dni musiała utrzymać dzienną sumę spożytych kalorii na poziomie 1000, później zwiększyła dawkę do 1500 kalorii. Jak komentuje, było to wyzwaniem. Czuła się bez sił, zrezygnowała też z aktywności fizycznej. Dziennikarka zdradza, że pierwsze trzy doby były naprawdę trudne i mocno ją osłabiły.

"Ta dieta działa u osób z nadwagą. Fakt, że ty czujesz się na niej średnio, oznacza najpewniej, że tej nadwagi nie masz. Kiedy restrykcyjną dietę stosują osoby szczupłe, mogą się nabawić co najwyżej hipoglikemii" - wyjaśnił w rozmowie z dziennikarką prof. Bernd Kleine-Gunk,  ginekolog, specjalista w zakresie medycyny żywienia.

Kolejne cztery dni upłynęły pod znakiem 1500 kalorii, sezonowych owoców i warzyw oraz komosy ryżowej. Sieling uraczyła się również czekoladą i winem. Kobieta poczuła, że przybywa jej energii, więc wróciła do aktywności fizycznej. Posiłki, które komponowała, opisała jako smaczne i  bardzo syte. Finalnie, po siedmiu dniach stosowania się do założeń diety Sirt kobieta schudła jeden kilogram. 

Wady i zalety diety Sirtfood

Zwolennicy Sirtfood twierdzą, że korzyści wynikające z tej diety obejmują utratę wagi, poprawę metabolizmu, obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zapobieganie procesom starzenia. Jednak warto zauważyć, że większość badań na temat diety Sirtfood jest ograniczona i przeprowadzona na małych grupach ludzi. Oznacza to, że ​​brakuje solidnych dowodów naukowych potwierdzających te korzyści. Ponadto, niektórzy eksperci krytykują dietę Sirtfood za skupianie się na liczeniu kalorii i krótkoterminowych efektach, zamiast na zdrowym stylu życia opartym na zrównoważonym odżywianiu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości