Władze Słowacji odradzają swoim obywatelom jedzenie drobiu z Polski. Powód przeraża

Władze Słowacji od jakiegoś czasu odradzają swoim obywatelom jedzenia drobiu z Polski. Okazuje się , że głównym powodem jest afera paszowa, o której ostatnio jest wyjątkowo głośno. Poniżej zdradzamy więcej informacji.

ObrazekWładze Słowacji odradzają swoim obywatelom jedzenia drobiu z Polski. Powodem afera paszowa - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Afera paszowa w Polsce

Obrazek
Kury, afera paszowa - Pyszności ; Foto: Canva.com

Jakiś czas temu mogliśmy przeczytać na portalach WP oraz Onet artykuły na temat afery drobiowej. Okazuje się, że niedawno CBŚ sprawdziło kilkadziesiąt firm produkujących w Polsce pasze dla kur.

Jedna firma z siedzibą w Poznaniu sprzedawała paszy, które zawierały w sobie tłuszcze techniczne. Należy zaznaczyć, że  nie powinny one być używane w przemyśle spożywczym. Takie produkty z reguły stosuje się przy produkcji olejów technicznych, czy smarów.

Według prokuratury, od co najmniej kilku lat, w ramach spółki B. małżeństwo ściągało do Polski techniczne kwasy tłuszczowe m.in. z Rosji, Ukrainy, Malezji i Rumunii. Sprowadzane przez nich produkty w żadnym wypadku nie nadawały się do spożycia ani zastosowania w przemyśle spożywczym. Były albo odpadami z produkcji bardziej szlachetnych produktów, albo wytwarzano je z zastosowaniem mniej wymagających technologii, niż te stosowane w przemyśle spożywczym. A co za tym idzie, były bardziej zanieczyszczone, nie spełniały norm dla produktów spożywczych. - czytamy na portalu wiadomosci.wp.pl

Słowacja, a afera paszowa

Obrazek
Surowe mięso z kurczaka - Pyszności; Foto: Canva.com

Na tę szokującą wiadomość zareagowały również władze Słowacji. Państwowy Urząd Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej zlecił kontrolę mięsa drobiowego pochodzącego z Polski. Należy zaznaczyć, że prawdopodobnie rozszerzy się ona również na wieprzowinę.

Pod lupę wzięto także pasze produkowane w naszym kraju. Informację na ten temat możemy przeczytać na Facebooku na profilu Państwowego Urzędu Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej.

Państwowy Urząd Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej podkreślił również, że nie zaleca spożywać mięsa drobiowego z Polski do czasu wyjaśnienia problemu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować grzybki z twarogiem, gotowanym jajkiem i pieczarkami krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się jako pyszna przekąska między posiłkami.

 
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa