Władze Słowacji odradzają swoim obywatelom jedzenie drobiu z Polski. Powód przeraża

Władze Słowacji od jakiegoś czasu odradzają swoim obywatelom jedzenia drobiu z Polski. Okazuje się , że głównym powodem jest afera paszowa, o której ostatnio jest wyjątkowo głośno. Poniżej zdradzamy więcej informacji.

ObrazekWładze Słowacji odradzają swoim obywatelom jedzenia drobiu z Polski. Powodem afera paszowa - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Afera paszowa w Polsce

Obrazek
Kury, afera paszowa - Pyszności ; Foto: Canva.com

Jakiś czas temu mogliśmy przeczytać na portalach WP oraz Onet artykuły na temat afery drobiowej. Okazuje się, że niedawno CBŚ sprawdziło kilkadziesiąt firm produkujących w Polsce pasze dla kur.

Jedna firma z siedzibą w Poznaniu sprzedawała paszy, które zawierały w sobie tłuszcze techniczne. Należy zaznaczyć, że  nie powinny one być używane w przemyśle spożywczym. Takie produkty z reguły stosuje się przy produkcji olejów technicznych, czy smarów.

Według prokuratury, od co najmniej kilku lat, w ramach spółki B. małżeństwo ściągało do Polski techniczne kwasy tłuszczowe m.in. z Rosji, Ukrainy, Malezji i Rumunii. Sprowadzane przez nich produkty w żadnym wypadku nie nadawały się do spożycia ani zastosowania w przemyśle spożywczym. Były albo odpadami z produkcji bardziej szlachetnych produktów, albo wytwarzano je z zastosowaniem mniej wymagających technologii, niż te stosowane w przemyśle spożywczym. A co za tym idzie, były bardziej zanieczyszczone, nie spełniały norm dla produktów spożywczych. - czytamy na portalu wiadomosci.wp.pl

Słowacja, a afera paszowa

Obrazek
Surowe mięso z kurczaka - Pyszności; Foto: Canva.com

Na tę szokującą wiadomość zareagowały również władze Słowacji. Państwowy Urząd Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej zlecił kontrolę mięsa drobiowego pochodzącego z Polski. Należy zaznaczyć, że prawdopodobnie rozszerzy się ona również na wieprzowinę.

Pod lupę wzięto także pasze produkowane w naszym kraju. Informację na ten temat możemy przeczytać na Facebooku na profilu Państwowego Urzędu Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej.

Państwowy Urząd Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej podkreślił również, że nie zaleca spożywać mięsa drobiowego z Polski do czasu wyjaśnienia problemu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować grzybki z twarogiem, gotowanym jajkiem i pieczarkami krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się jako pyszna przekąska między posiłkami.

 
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia