PrzepisKoktajleAndrzejkowy miks

Andrzejkowy miks

Andrzejkowy miks
Pyszności

24.11.2017 17:00, aktual.: 28.11.2017 15:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli szykujecie andrzejkową imprezę, nie możecie przegapić tego artykułu. Znajdziecie tu kilka świetnych przepisów, które pomogą przygotować niezapomniane spotkanie. Szczegółów szukajcie poniżej.

Składniki:

Ciasteczka z wróżbą

  1. 300 g mąka
  2. 90 g cukier puder
  3. 1 łyżka cukier wanilinowy
  4. 1 łyżka woda
  5. 1 łyżka olej
  6. 3 szt. jajka
  7. pisaki cukrowe do dekoracji

Jabłecznik

  1. 20 ml żubrówka
  2. 20 ml sok jabłkowy
  3. 1 szczypta cynamon

Chmurka

  1. 20 ml likier brzoskwiniowy Archers
  2. 20 ml wódka
  3. kilka kropel mleko

Małpi mózg

  1. kilka kropel Baileys Irish Cream
  2. 3/4 kieliszka likier brzoskwiniowy Archers
  3. 10 ml grenadyna

Monte

  1. 40 ml mleko skondensowane
  2. 40 ml nalewka z orzechów laskowych
Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować "Jabłecznik", wlej do kieliszka żubrówkę i sok jabłkowy. Mieszankę posyp cynamonem i to wszystko!

Obraz

2. Kolejna nasza propozycja to "Monte". W tym przypadku należy połączyć ze sobą i dobrze wymieszać mleko skondensowane oraz nalewkę z orzechów laskowych.

Obraz

3. Z kolei chcąc przygotować "Chmurkę", do kieliszka przelej 20 ml likieru brzoskwiniowego Archers. Przy pomocy łyżeczki wlej po ściance wódkę, a następnie przy pomocy rurki dodaj kilka kropel mleka.

Obraz

4. Ostatni shot to "Małpi mózg". Wszystko co musisz zrobić tym razem, to przelać do kieliszka likier brzoskwiniowy Archers i grenadynę. Na koniec, podobnie jak w przypadku "Chmurki", przy pomocy rurki dodaj kilka kropel Baileys Irish Cream.

Obraz

5. I w końcu przyszedł czas na ciasteczka z wróżbą. Aby je przygotować, połącz ze sobą mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, wodę, olej oraz jajka. Zagnieć na ciasto. Następnie rozwałkuj i wytnij koła. Na połowie ułóż wcześniej przygotowane wróżby i dookoła posmaruj ciastko wodą. Przyłóż drugie koło i połącz oba elementy. Przy pomocy widelca zrób falbankę. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza) przez 20 minut. Gotowe ciastka ozdób przy pomocy pisaków cukrowych.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także