Pesto z tej rośliny to skarbnica witamin. Ci, co ją znają, wyruszyli do lasów na zbiory, bo trwa sezon

Makaron to produkt, po który sięgasz najczęściej, gdy masz ochotę na coś szybkiego i smacznego. Jego zaletą jest przede wszystkim fakt, że można go spożywać z rozmaitymi dodatkami. Jednym z nich jest pesto z czosnku niedźwiedziego. Makaron w takim wydaniu będzie smaczny, pożywny, aromatyczny, a przede wszystkim zdrowy.

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak

Klasyczne pesto z czosnku niedźwiedziego - prosty dodatek do wielu dań

W czym tkwi wyjątkowość pesto? Najważniejsze jest tu przede wszystkim to, że robi się je stosunkowo szybko, z zaledwie kilku składników. Urozmaica nie tylko smak makaronu, ale również świetnie sprawdzi się w połączeniu z mięsem, czy ziemniakami. Niektórzy dodają je do sosu sałatkowego, a nawet do zup, by podkreślić ich wyjątkowy smak.

Obrazek
Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Najczęściej przygotowuje się pesto z bazylii, rukoli, czy suszonych pomidorów. A czy słyszałeś o pesto z czosnku niedźwiedziego? Jeśli nie, to przygotuj je właśnie teraz. Robi się je podobnie, jak klasyczne pesto z bazylii. Jego największą zaletą jest przede wszystkim smak - można tu wyczuć akcenty czosnku, a sam dodatek jest niezwykle aromatyczny i wzbogaci smak wielu dań, które przygotowujesz w swoim domu.

Pesto z czosnku niedźwiedziego - jak je zrobić?

Wystarczy parę chwil, by uzyskać aromatyczny dodatek do swojego obiadu. Oprócz czosnku niedźwiedziego, podstawą będą tu orzeszki, przyprawy i składniki, dzięki którym stanie się o niebo lepszy. Poczuj powiew włoskiej kuchni w swoim domu i sięgnij po tę recepturę już teraz!

Składniki:

  • 50 g parmezanu lub inny twardy ser np. pecorino
  • 150 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 15 g orzeszków piniowych
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pesto z czosnku niedźwiedziego to dodatek, który przypadnie do gustu każdemu, kto kocha dania kuchni włoskiej. Jego przygotowanie rozpocznij od uprażenia orzeszków piniowych na patelni. Następnie pozostaw je do ostygnięcia. W międzyczasie dobrze jest zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.

Obrazek
Blendowanie pesto - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Następnie weź liście czosnku niedźwiedziego, umyj je, osusz, obetnij ogonki i drobno posiekaj. Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, zmiksuj w blenderze. Podczas blendowania, stopniowo dolewaj oliwę. Gdy pesto będzie gotowe, to przełóż je do słoiczka, wyrównaj i zalej oliwą do przykrycia. W ten sposób będziesz mógł je przechować nawet przez miesiąc. Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Możesz je również zamrozić. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej