Pesto z tej rośliny to skarbnica witamin. Ci, co ją znają, wyruszyli do lasów na zbiory, bo trwa sezon

Makaron to produkt, po który sięgasz najczęściej, gdy masz ochotę na coś szybkiego i smacznego. Jego zaletą jest przede wszystkim fakt, że można go spożywać z rozmaitymi dodatkami. Jednym z nich jest pesto z czosnku niedźwiedziego. Makaron w takim wydaniu będzie smaczny, pożywny, aromatyczny, a przede wszystkim zdrowy.

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak

Klasyczne pesto z czosnku niedźwiedziego - prosty dodatek do wielu dań

W czym tkwi wyjątkowość pesto? Najważniejsze jest tu przede wszystkim to, że robi się je stosunkowo szybko, z zaledwie kilku składników. Urozmaica nie tylko smak makaronu, ale również świetnie sprawdzi się w połączeniu z mięsem, czy ziemniakami. Niektórzy dodają je do sosu sałatkowego, a nawet do zup, by podkreślić ich wyjątkowy smak.

Obrazek
Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Najczęściej przygotowuje się pesto z bazylii, rukoli, czy suszonych pomidorów. A czy słyszałeś o pesto z czosnku niedźwiedziego? Jeśli nie, to przygotuj je właśnie teraz. Robi się je podobnie, jak klasyczne pesto z bazylii. Jego największą zaletą jest przede wszystkim smak - można tu wyczuć akcenty czosnku, a sam dodatek jest niezwykle aromatyczny i wzbogaci smak wielu dań, które przygotowujesz w swoim domu.

Pesto z czosnku niedźwiedziego - jak je zrobić?

Wystarczy parę chwil, by uzyskać aromatyczny dodatek do swojego obiadu. Oprócz czosnku niedźwiedziego, podstawą będą tu orzeszki, przyprawy i składniki, dzięki którym stanie się o niebo lepszy. Poczuj powiew włoskiej kuchni w swoim domu i sięgnij po tę recepturę już teraz!

Składniki:

  • 50 g parmezanu lub inny twardy ser np. pecorino
  • 150 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 15 g orzeszków piniowych
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pesto z czosnku niedźwiedziego to dodatek, który przypadnie do gustu każdemu, kto kocha dania kuchni włoskiej. Jego przygotowanie rozpocznij od uprażenia orzeszków piniowych na patelni. Następnie pozostaw je do ostygnięcia. W międzyczasie dobrze jest zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.

Obrazek
Blendowanie pesto - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Następnie weź liście czosnku niedźwiedziego, umyj je, osusz, obetnij ogonki i drobno posiekaj. Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, zmiksuj w blenderze. Podczas blendowania, stopniowo dolewaj oliwę. Gdy pesto będzie gotowe, to przełóż je do słoiczka, wyrównaj i zalej oliwą do przykrycia. W ten sposób będziesz mógł je przechować nawet przez miesiąc. Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Możesz je również zamrozić. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym:

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯