Babcia powtarzała, że to najlepsze lekarstwo na bolące stawy. Sprawdziłam i potwierdzam

Picie naturalnych soków jest świetnym sposobem na dostarczenie sobie składników odżywczych i zadbanie o swoje zdrowie. Najczęściej wybieramy owocowe, gdyż są smaczne i zazwyczaj słodkie (czasem zdarzają się kwaśne lub bardziej gorzkie). Niewiele osób wie, że te warzywne są mniej kaloryczne, a sok z białej kapusty ma w sobie mnóstwo witamin i minerałów.

Sok z białej kapustySok z białej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Biała kapusta to produkt, którego bardzo często używamy w kuchni. Bez niej nie powstaną gołąbki lub bigos. Świetnie sprawdza się jako składnik farszu do pierogów lub krokietów z kapustą i grzybami. Możemy też z niej przygotować kapustę kiszoną, która ma wiele właściwości odżywczych. Niewiele osób ma jednak pojęcie, że z białej kapusty możemy zrobić zdrowy i  pożywny sok. Moja babcia piła go codziennie i rzadko narzekała na stawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Sok z białej kapusty pomaga na wiele dolegliwości

Warzywo to zawiera wiele składników odżywczych, znajdziemy w nim witaminy (A, C, E, K oraz te z grupy B, w tym kwas foliowy) oraz minerały (mangan, miedź, wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas). Jest także źródłem sulforanu, indolo-3-karbinolu i izotiocyjaniny, które wykazują działanie antyoksydacyjne.

Sok z białej kapusty
Sok z białej kapusty © Adobe Stock

Sok z białej kapusty odtruwa organizm, więc jest świetnym lekiem na kaca. Pić go powinny osoby, które zmagają się z wrzodami żołądka oraz stanami zapalnymi jelit. Możemy też sobie pomóc przy zgadze i zaparciach. Oprócz tego napój ten jest naturalnym probiotykiem, który wspiera mikroflorę jelit. Pomaga także utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Sok z białej kapusty to również bardzo dobry wybór dla osób cierpiących na anemię. Wspiera pracę mózgu. Ma też działanie nowotworowe i przeciwzapalne. Tutaj trzeba wspomnieć, że nasz babcie stosowały okłady z kapusty na rany i stłuczenia. Pomagały one łagodzić bóle stawów lub pieczenie piersi w ciąży.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie