Babcina receptura na ciasto drożdżowe. Przestrzegaj tych zasad, a wyjdzie za każdym razem

Każdy z nas zna smak pysznego ciasta drożdżowego. W dzieciństwie często piekła go nasza babcia. Jego wyjątkowy zapach unosił się w powietrzu. Z niecierpliwością czekaliśmy, aż będzie gotowy do jedzenia. Jak przygotować takie ciasto? Babcina receptura na ciasto drożdżowe jest niezawodna!

ObrazekBabcina receptura na wyrośnięte ciasto drożdżowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ciasto drożdżowe - jak je zrobić?

Obrazek
Ciasto - Pyszności

Ciasto drożdżowe powinno być puszyste i dobrze wyrośnięte. Jak je zrobić? Okazuje się, że nie jest to aż takie trudne. Warto znać kilka prostych zasad. Dzięki nim nasze ciasto wyjdzie wspaniale.

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Parę godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta należy wyciągnąć składniki z lodówki. Dzięki temu proces fermentacji będzie przebiegał sprawniej. W konsekwencji nasze ciasto pięknie wyrośnie.

W przypadku gdy np. topimy masło, należy pamiętać, aby nie dodawać go od razu do ciasta. Zbyt wysoka temperatura negatywnie wpłynie na nasz wypiek.

  • Odpowiednia temperatura pieczenia ciasta

Ciasto powinniśmy piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Temperatura nie może być ani za wysoka, ani za niska. W przeciwnym razie ciasto nie upiecze się prawidłowo.

Pamiętajmy również, aby nie wyciągać go za szybko. Najlepiej pod koniec pieczenia ciasta, sprawdzić, czy jest ono gotowe. Polecamy użyć do tego drewnianego patyczka.

  • Nie otwieraj piekarnika

Ciasto drożdżowe, tak jak biszkoptowe, lubi stałą temperaturę. W związku z tym nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta. W przeciwnym wypadku ciasto nie wyrośnie i pojawi się zakalec.

Babcina receptura na ciasto drożdżowe

Obrazek
Surowe ciasto - Pyszności; Foto: Canva.com

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Deser idealnie smakuje ze szklanką ciepłego mleka. Możesz go również wykonać w wersji owocowej.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g świeżych drożdży
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 830 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wrzuć do miski. Nie mieszaj ich. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 3 godziny.
  2. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Schłodzone masło połącz z cukrem. Tak przygotowane ciasto zawiń folią i odstaw do zamrażarki.
  3. Po upłynięciu 3 godzin, ciasto drożdżowe dokładnie wymieszaj. Polecamy użyć miksera. Ciasto powinno charakteryzować się jednolitą konsystencją.
  4. Wyjmij z zamrażarki ciasto na kruszonkę. Następnie zetrzyj je na tarce. W kolejnym kroku przełóż ciasto drożdżowe na blachę. Pamiętaj, aby uprzednio wysmarować formę masłem i posypać ją mąką.
  5. Jeśli chcesz, możesz dodać owoce do ciasta. Następnie posyp je kruszonką. Ciasto pieczemy około 1 godzinę w 200 st. C.

Zobacz na naszym YouTube jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi