PrzepisPrzekąskiWłożył makaron do formy na babeczki i posypał go serem. Za taki efekt końcowy warto nawet umrzeć!

Włożył makaron do formy na babeczki i posypał go serem. Za taki efekt końcowy warto nawet umrzeć!

Włożył makaron do formy na babeczki i posypał go serem. Za taki efekt końcowy warto nawet umrzeć!
Frania
22.04.2015 10:43, aktualizacja: 17.05.2017 15:14

Lasagne to makaronowe marzenie! W połączeniu z mięsnym sosem, sosem beszamelowym i serem to synonim włoskiej kuchni. Zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Jeśli jednak znudziła Cię tradycyjna forma podawania tej potrawy, skorzystaj z naszej porady. Może dzięki niej przekonasz do niej dzieci, mające problem z jedzeniem.

Składniki (dla dwóch blach muffinek 12 sztuk):

pół opakowania spaghetti (250 g)

opakowanie startych pomidorów/przecieru (500 g)

2 jajka

150 g startego parmezanu

opakowanie serka śmietankowego (lub z ziołami) (150 g)

opakowanie startego sera (edamski, gouda, mozzarella) (200 g)

pół kostki masła (125 g)

mięso mielone (250 g)

2 opakowania bekonu lub boczek (2x po 100 g),

Przygotowanie:

Najpierw trzeba ugotować makaron, aż będzie al dente.

Obraz

Następnie należy pokroić boczek na grubsze kawałki i podsmażyć go bez tłuszczu.

Obraz

To samo rób w osobnym garnku z mięsem mielonym, tym razem dodaj łyżkę oleju. Smażyć należy do momentu aż mięso będzie kruche. Nie zapomnij przyprawić solą, pieprzem, ziołami i posiekanym czosnkiem.

Obraz

Później wymieszaj dwa jajka z parmezanem, co będzie doskonałym klejem dla Twoich muffinek.

Obraz

Makaron nie powinien być chłodzony. Na koniec dodaj masło, dzięki czemu konsystencja będzie gładka. Połowę chrupiącego boczku wrzuć do makaronu wraz z gotową mieszanką parmezanu i jajka. Wszystko dobrze wymieszaj!

Obraz

Niedogotowane mięso mielone można wymieszać już z pozostałym boczkiem i zalać wszystko przecierem pomidorowym. Upewnij się, że nie ma za dużo cieczy w garnku, w przeciwnym razie odlej trochę wody z mięsa. Niech sos gotuje się na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

Obraz

W międzyczasie przygotuj muffinki. Za pomocą szczypców do makaronu, umieść spaghetti z kilkoma kawałkami boczku do formy. Zostaw trochę miejsca na górze, bo najlepsze dopiero przed nami.

Obraz

Na makaronie ląduje ułożony łyżką bądź wilgotnymi palcami twaróg. Spróbuj zespolić wszystko ze sobą.

Obraz

Teraz połóż solidną łyżkę gotowego pomidorowo-mięsnego sosu na samą górę.

Obraz

I wreszcie posyp to wszystko małą garścią startego sera. Okruszki zbierz z formy, aby później mieć mniej problemów z myciem.

Obraz

Uwaga, uwaga! Po ok. 25-30 minutach pieczenia w temp. 180 stopni, można wyciągnąć muffinki z pieca. Niech cieszą oko i podniebienie!

Obraz

Przepysznie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Przede wszystkim lubią je dzieci, dlatego warto skusić się i je upiec!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także