Mamy ogromną słabość do raffaello, dlatego też postanowiliśmy połączyć je z babeczkami. W ten oto sposób powstał idealny deser, któremu nie potrafimy powiedzieć nie ?
Pyszności
Składniki:
Babeczki
60 g masło miękkie
140 g mąka
120 g cukier
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
1 szczypta sól
140 ml mleko
1 szt. jajko
1/4 łyżeczki ekstrakt waniliowy
12 szt. raffaello
Lukier
60 g serek śmietankowy
250 g cukier puder przesiany
2 łyżki wiórka kokosowe
30 g masło miękkie
Sposób przygotowania:
1. Połącz w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz miękkie masło.
2. Jako kolejny składnik dodaj mleko (60 ml).
3. W kolejnej misce połącz resztę mleka, jajko i ekstrakt waniliowy. Płynną mieszankę dodaj do sypkiego miksu i mieszaj, aż do połączenia.
4. Wypełnij papilotki do połowy. Następnie w każdej babeczce umieść po jednym raffaello. Przykryj każdą kokosową kulkę wcześniej przygotowaną mieszanką, po czym wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
5. W międzyczasie przygotuj lukier, łącząc ze sobą: miękkie masło, serek śmietankowy, cukier puder oraz wiórka kokosowe.
6. Przestudzone babeczki udekoruj lukrem. Nie zapomnij dodać także raffaello. Smacznego!