Babeczki a'la Raffaello

Mamy ogromną słabość do raffaello, dlatego też postanowiliśmy połączyć je z babeczkami. W ten oto sposób powstał idealny deser, któremu nie potrafimy powiedzieć nie ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Babeczki

  1. 60 g masło miękkie
  2. 140 g mąka
  3. 120 g cukier
  4. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  5. 1 szczypta sól
  6. 140 ml mleko
  7. 1 szt. jajko
  8. 1/4 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  9. 12 szt. raffaello

Lukier

  1. 60 g serek śmietankowy
  2. 250 g cukier puder przesiany
  3. 2 łyżki wiórka kokosowe
  4. 30 g masło miękkie

Sposób przygotowania:

1. Połącz w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz miękkie masło.

Obrazek

2. Jako kolejny składnik dodaj mleko (60 ml).

Obrazek

3. W kolejnej misce połącz resztę mleka, jajko i ekstrakt waniliowy. Płynną mieszankę dodaj do sypkiego miksu i mieszaj, aż do połączenia.

Obrazek

4. Wypełnij papilotki do połowy. Następnie w każdej babeczce umieść po jednym raffaello. Przykryj każdą kokosową kulkę wcześniej przygotowaną mieszanką, po czym wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj lukier, łącząc ze sobą: miękkie masło, serek śmietankowy, cukier puder oraz wiórka kokosowe.

Obrazek

6. Przestudzone babeczki udekoruj lukrem. Nie zapomnij dodać także raffaello. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości