PrzepisDania głównePyszne domowe babeczki z kalafiorem, serem, boczkiem i jajkiem
Pyszne domowe babeczki z kalafiorem, serem, boczkiem i jajkiem
Pyszności
13.09.2016 17:39, aktual.: 01.06.2017 13:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kalafior to wspaniałe warzywo, ponieważ nie dość, że jest bardzo zdrowy, to na dodatek można z niego wykonywać wiele różnych dań. Dzisiaj chcialabym pokazać ci bardzo ciekawą propozycję - domowe babeczki z kalafiorem, serem, boczkiem i jajkiem.
Są bardzo smaczne i świetnie sprawdzą się na przykład na śniadanie.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 2 główki kalafior podzielony na różyczki i ugotowany na parze
- 1 łyżeczka sól
- 8 szt. jajka
- 460 g ser cheddar starty
- plastry boczek pokrojony na mniejsze kawałki
- pieprz
- sczypiorek posiekany
- 6 szt. foremki na babeczki
Sposób przygotowania:
1. Wrzuć przegotowanego kalafiora do blendera i zmiksuj. Następnie przełóż mieszankę do durszlaka i dobrze dociśnij, aby pozbyć się nadmiaru wody.
2. Przełóż zmiksowanego kalafiora do miski i dodaj do niego sól, 2 jajka i starty ser cheddar. Dokładnie wymieszaj.
3. Przygotowaną masę przełóż do foremek na babeczki. Dociśnij boki, aby utworzyć "gniazdo". Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 25 minut.
4. Po 25 minutach wyjmij z piekarnika. Do każdego "gniazda" nałóż boczek i wbij po jednym jajku. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 8 minut.
5. Po 8 minutach wyjmij z piekarnika i przełóż babeczki na talerz. Posyp je z wierzchu pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
6. Smacznego!