Smaczne i zdrowe babeczki z uśmiechem - idealny deser, kiedy chcesz poprawić komuś humor

Ten przepis ma wiele zalet - zawiera same zdrowe składniki, smakuje wspaniale, a oprócz tego wszystkiego... poprawia humor!

Obrazek
Pyszności

Jeżeli więc ktoś z twojej rodziny lub przyjaciół ma dziś zły dzień, koniecznie przyrządź mu taki deser, a na pewno (chociaż na chwilkę) się uśmiechnie! Leć więc po składniki i do dzieła.

1 PORCJA: 141g

Kalorie: 250 kcal

Białka: 6 g

Węglowodany: 53 g

Błonnik: 5 g

Tłuszcze: 2 g

Składniki:

  1. 2 szt. banan pokrojony w plastry
  2. 100 g miód
  3. 1 łyżeczka olejek migdałowy
  4. 125 g płatki owsiane
  5. 1 łyżeczka cynamon
  6. 1 szczypta sól
  7. 6 łyżek jogurt naturalny
  8. 12 szt. borówki
  9. 6 szt. maliny
  10. 6 szt. foremki na babeczki
Sposób przygotowania:

1. Za pomocą widelca lub moździerza dokładnie rozgnieć banany.

Obrazek

2. Do bananów dodaj miód i olejek migdałowy. Dobrze wymieszaj.

Obrazek

3. Do miski wsyp płatki owsiane, cynamon i sól. Wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Obrazek

4. Do płatków wlej mieszankę bananową i dokładnie wszystko wymieszaj.

Obrazek

5. Uzyskaną masę przełóż do foremek na babeczki. Za pomocą palców, dociśnij płatki na środku foremek, aby powstała filiżanka. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 12 minut.

Obrazek

6. Po 12 minutach wyjmij z piekarnika. Przełóż babeczki z foremek na talerz i poczekaj 10-20 minut, aż ostygną.

Obrazek

7. Kiedy babeczki ostygną, do każdej z nich włóż po jednej łyżce jogurtu naturalnego.

Obrazek

8. Teraz czas na wykonanie uśmiechu. W tym celu do każdej babeczki włóż po dwie borówki (oczka) oraz po jednej malinie (uśmiech).

Obrazek
9. I gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać