PrzepisPrzekąskiBabeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-szpinakowym
Babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-szpinakowym
Pyszności
22.12.2016 17:00, aktual.: 23.03.2018 10:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poniżej zobaczysz instrukcję na wykonanie pysznych babeczek z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-szpinakowym i karczochami.
Składniki:
- 280 g posiekanych liści szpinaku
- 1 szklanka posiekanych karczochów
- 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 1/4 szklanki śmietana
- 120 g serek śmietankowy
- 1/4 szklanki parmezan starty
- 1 1/2 szklanki ser żółty starty
- sól
- pieprz
- 400 g ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż posiekany szpinak, posiekane karczochy, czosnek, śmietanę, serek śmietankowy, starty parmezan (odłóż ok. 1 łyżkę do wykończenia), starty ser żółty, sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły.
2. Pokrój ciasto francuskie na równej wielkości kwadraty.
3. Umieść kwadraty w foremkach na babeczki i nałóż do nich po ok. 1 czubatej łyżce przygotowanego wcześniej nadzienia. Posyp z wierzchu pozostałym parmezanem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 15 minut.
4. Po 15 minutach wyjmij babeczki z piekarnika i przełóż je na talerz.
5. Smacznego!