Babka bezglutenowa idealna na Wielkanoc. Nawet osoby z celiakią mogą ją jeść

Wielkanoc to czas, kiedy wszyscy lubimy zajadać się tradycyjnymi wypiekami. Jednym z naszych ulubionych ciast jest babka piaskowa, która teraz w wersji bezglutenowej może cieszyć się popularnością również wśród osób z nietolerancją glutenu. Jak przygotować wilgotną babkę bezglutenową, która rozpływa się w ustach?

ObrazekFreepik
Weronika

Babka wielkanocna to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast na świątecznym stole w Polsce. Jej historia sięga XVIII wieku, kiedy to babki pieczone były z okazji chrztu, wesel czy imienin. W ciągu lat przepis na babkę wielkanocną uległ jednak zmianie, a tradycyjna babka drożdżowa z suszonymi owocami i migdałami zastąpiona została babką piaskową, z dodatkiem cytryny, wanilii i bakalii.

Obrazek
Babka - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Bezglutenowa babka wielkanocna - jak przygotować tradycyjny wypiek bez glutenu?

Babka piaskowa znana jest również w innych wersjach smakowych, takich jak czekoladowa czy migdałowa. Podaje się ją na ciepło lub na zimno, polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.

Jest to ciasto niezwykle uniwersalne, które z powodzeniem można przygotować także w wersji bezglutenowej czy wegańskiej. Babka wielkanocna to nie tylko pyszny wypiek, ale i symbol zbliżającej się wiosny i odradzającej się natury.

Bezglutenowa babka - przepis

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej

1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju roślinnego

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 szklanki mleka kokosowego

skórka starta z 1 cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.
  • W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj olej, mleko kokosowe, skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj wszystko razem.
  • Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając dokładnie, aż składniki dobrze się połączą.
  • Przełóż ciasto do foremki na babkę (ok. 20 cm średnicy), wcześniej wysmarowanej olejem i posypanej mąką ryżową.
  • Piecz babkę w piekarniku przez około 45 minut, aż z wierzchu będzie rumiana i sucha, a w środku wilgotna.
  • Po upieczeniu babkę pozostaw w foremce na 10 minut, a następnie wyjmij ją z formy i pozostaw do ostygnięcia.

Bezglutenowy wypiek gotowy! Ta wilgotna babka bezglutenowa to idealna propozycja na wielkanocny stół dla osób, które nie tolerują glutenu. Przygotuj ją zgodnie z przepisem, a na pewno będzie smakować równie dobrze jak klasyczna babka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥