Babka wielkanocna to tradycyjny wypiek zbliżających się świąt. I dziś chcę podzielić się z Tobą recepturą, którą co roku wykorzystywana jest w moim rodzinnym domu.
Frania
Ten sprawdzony i prosty przepis pomoże Ci przygotować idealną babkę za każdym razem!
Składniki:
5 szt. jajka
3/4 szkl. cukier
1 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. mąka pszenna
1 szkl. olej
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
2. Przy pomocy miksera połącz jajka i cukier. Kiedy uzyskasz puszystą mieszankę, zacznij dodawać stopniowo olej.
3. Do mokrych składników dodaj suchą mieszankę i delikatnie połącz. Następnie przełóż do formy na babkę. Pamiętaj, aby wcześniej natłuścić formę, dzięki czemu nie będziesz mieć problemu z wyjęciem babki po upieczeniu.
4. Babkę piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowy wypiek możesz udekorować polewą czekoladową, lukrem domowej roboty lub cukrem pudrem.
5. Tym razem postanowiłam udekorować swoją babkę przy pomocy czekolady i kolorowej posypki.