Babka wielkanocna

Babka wielkanocna to tradycyjny wypiek zbliżających się świąt. I dziś chcę podzielić się z Tobą recepturą, którą co roku wykorzystywana jest w moim rodzinnym domu.

Obrazek
Frania
SKOMENTUJ

Ten sprawdzony i prosty przepis pomoże Ci przygotować idealną babkę za każdym razem!

Składniki:

  1. 5 szt. jajka
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 1 szkl. mąka ziemniaczana
  4. 1 szkl. mąka pszenna
  5. 1 szkl. olej
  6. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Obrazek

2. Przy pomocy miksera połącz jajka i cukier. Kiedy uzyskasz puszystą mieszankę, zacznij dodawać stopniowo olej.

Obrazek

3. Do mokrych składników dodaj suchą mieszankę i delikatnie połącz. Następnie przełóż do formy na babkę. Pamiętaj, aby wcześniej natłuścić formę, dzięki czemu nie będziesz mieć problemu z wyjęciem babki po upieczeniu.

Obrazek

4. Babkę piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowy wypiek możesz udekorować polewą czekoladową, lukrem domowej roboty lub cukrem pudrem.

Obrazek

5. Tym razem postanowiłam udekorować swoją babkę przy pomocy czekolady i kolorowej posypki.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach