Babka ziemniaczana. Przepis na tanie, smaczne i tradycyjne polskie danie
Jesteś fanem tradycyjnych polskich dań? Masz ochotę na coś szybkiego i stosunkowo taniego? Zależy ci na tym, by zaskoczyć czymś swoich domowników? Jeśli na każde z tych pytań, twoja odpowiedź brzmi TAK, to znak, że babka ziemniaczana będzie w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem. Zobacz, jak zrobić babkę ziemniaczaną.
13.02.2023 07:22
Babka ziemniaczana - prawdziwy klasyk wśród tradycyjnych polskich dań
W przypadku babki ziemniaczanej, na samym wstępie warto podkreślić, że chętnie przygotowuje się ją głównie na Podlasiu, Mazurach, czy na Śląsku. Jej upieczenie jest banalnie proste, bo nie trzeba tu specjalnie wyszukanych składników, czy godzin, które spędza się przy gotowaniu. Podstawą, jak sama nazwa wskazuje, są przede wszystkim ziemniaki, odpowiednie przyprawy oraz kiełbasa lub boczek. Łącząc te składniki, otrzymasz kulinarne dzieło sztuki, które zachwyci smakiem wszystkich twoich gości i domowników. Babka ziemniaczana znów zyskuje na popularności, po latach przestoju, dlatego warto zrobić ją właśnie teraz.
Jak zrobić babkę ziemniaczaną
Proste w przygotowaniu danie również może wyróżniać się naprawdę wspaniałym efektem. I tak właśnie jest w przypadku babki ziemniaczanej. To prawdziwa esencja smaków, powrót do tradycji i możliwie najlepszy smak.
Składniki:
- około 3 kg ziemniaków
- 200 g boczku lub swojskiej kiełbasy
- 2 jajka
- 200 g smalcu ze skwarkami
- garść świeżego szczypiorku
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- papryka słodka mielona.
Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana to danie, które robi się miło, łatwo i przyjemnie. Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Rozpocznij od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o drobnych oczkach. Odstaw je na kilka minut i następnie odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj wszystkie przyprawy, jajka, mąkę i wszystkie dokładnie wymieszaj. Kolejnym krokiem będzie podsmażenie na smalcu kiełbasy lub boczku. Gdy mięso się zarumieni, to dodaj je do ziemniaków, wraz z posiekanym szczypiorkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecze babkę przez około 75 minut. Podaj ją ze świeżymi ziołami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na naleśnikową zapiekankę z serem i szynką: