PrzepisPrzekąskiBagietka czosnkowa faszerowana pysznym dipem

Bagietka czosnkowa faszerowana pysznym dipem

Bagietka to pieczywo, które wywodzi się z Francji. Została wymyślona przez piekarzy podczas wojny, ponieważ żołnierzom łatwiej było umieścić długą bułkę w kieszeni. Bagietka czasami nazywana jest także bułką francuską lub paryską.

Bagietka czosnkowa faszerowana pysznym dipem
Pyszności

26.09.2018 | aktual.: 26.09.2018 11:16

Bardzo często używamy bagietek do wykonywania kanapek. Dzisiaj jednak pokażę ci, jak zrobić przepyszną bagietkę czosnkową faszerowaną dipem ze szpinakiem i karczochami. Próbowałam i polecam ją każdemu.

Składniki:

  1. 200 g serek śmietankowy
  2. 120 g mozzarella starta
  3. 120 g liście szpinaku drobno posiekane
  4. 100 g karczochy
  5. 1 1/2 łyżki czosnek granulowany
  6. 1 szt. bagietka
  7. 120 g masło roztopione
  8. 3 ząbki czosnek drobno posiekany
  9. 1/2 pęczka pietruszka drobno posiekana

Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż serek śmietankowy, startą mozzarellę, szpinak, karczochy i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Przekrój bagietkę na 3 części i za pomocą noża, wydrąż środek w każdej z nich.

Obraz

3. Za pomocą łyżki, do każdej części bagietki nałóż przygotowany wcześniej farsz.

Obraz

4. Każdą nafaszerowaną część bagietki, przekrój na 3 części.

Obraz

5. Poukładaj kawałki bagietki na blaszce do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową.

Obraz

6. Do miski włóż roztopione masło, posiekane ząbki czosnku i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

7. Polej bagietkę przygotowanym sosem z masła, czosnku i pietruszki.

Obraz

8. Zawiń bagietkę w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.

Obraz

9. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i odwiń z folii. I gotowe!

Obraz
Wybrane dla Ciebie