Bagietka czosnkowa faszerowana pysznym dipem

Bagietka to pieczywo, które wywodzi się z Francji. Została wymyślona przez piekarzy podczas wojny, ponieważ żołnierzom łatwiej było umieścić długą bułkę w kieszeni. Bagietka czasami nazywana jest także bułką francuską lub paryską.

Bagietka czosnkowa faszerowana pysznym dipem
Pyszności
SKOMENTUJ

Bardzo często używamy bagietek do wykonywania kanapek. Dzisiaj jednak pokażę ci, jak zrobić przepyszną bagietkę czosnkową faszerowaną dipem ze szpinakiem i karczochami. Próbowałam i polecam ją każdemu.

Składniki:

  1. 200 g serek śmietankowy
  2. 120 g mozzarella starta
  3. 120 g liście szpinaku drobno posiekane
  4. 100 g karczochy
  5. 1 1/2 łyżki czosnek granulowany
  6. 1 szt. bagietka
  7. 120 g masło roztopione
  8. 3 ząbki czosnek drobno posiekany
  9. 1/2 pęczka pietruszka drobno posiekana

Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż serek śmietankowy, startą mozzarellę, szpinak, karczochy i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Przekrój bagietkę na 3 części i za pomocą noża, wydrąż środek w każdej z nich.

Obraz

3. Za pomocą łyżki, do każdej części bagietki nałóż przygotowany wcześniej farsz.

Obraz

4. Każdą nafaszerowaną część bagietki, przekrój na 3 części.

Obraz

5. Poukładaj kawałki bagietki na blaszce do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową.

Obraz

6. Do miski włóż roztopione masło, posiekane ząbki czosnku i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

7. Polej bagietkę przygotowanym sosem z masła, czosnku i pietruszki.

Obraz

8. Zawiń bagietkę w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.

Obraz

9. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i odwiń z folii. I gotowe!

Obraz

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia