Kultowy deser minionej epoki. Nie będziesz nawet potrzebować piekarnika
Bajaderki to pyszne czekoladowe ciastka w kształcie kulek. Pachnące rumem, wilgotne w środku i bardzo pyszne. W czasach PRL bajaderki były w niemal każdej kawiarni i cukierni. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie. Nie będziesz też potrzebować piekarnika.
24.04.2023 18:33
Bajaderki to świetny pomysł na deser w duchu zero waste. Robi się je z resztek innych ciast lub niepotrzebnych skrawków. Do przygotowania tych ciasteczek możesz także użyć wypieku z zakalcem lub zwykłych ciastek, na które już nie masz ochoty.
– pisze Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking. Na blogu znajdziecie także świetny przepis na szybkie ciasto cytrynowe z jabłkami.
Bajaderki – przepis krok po kroku
Składniki:
- około 1 kg ciasta (u mnie było to ciasto jogurtowe oraz herbatniki)
- 120-150 ml mleka – jeśli ciasto jest suche, trzeba dodać nieco więcej, przy mokrych ciastach mniej
- 100 g masła
- 5-6 lekko czubatych łyżek gorzkiego kakao
- 1/3 – 2/3 szklanki cukru – jeśli ciasto jest bardzo słodkie, wtedy cukru dodaje się mniej, do mniej słodkich więcej, warto kierować się swoim smakiem
- średni słoik powideł śliwkowych lub dżemu, na przykład porzeczkowego (około 300 g)
- około 100-150 ml rumu – według upodobań smakowych – można z niego zrezygnować
- garść posiekanych orzechów włoskich, rodzynek lub suszonej żurawiny
Do obtoczenia:
- trochę herbatników
- posiekane drobno orzechy
- gorzkie kakao
- wiórki kokosowe
- cukier puder
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
- Jeśli chcesz dodać rodzynki lub żurawinę, to zanim weźmiesz się za robienie, bajaderek namocz suszone owoce w rumie, aby zmiękły. Jeśli nie dodajesz ich, do ciasta wlejesz sam rum.
- Ciasto pokrusz w dłoniach, a następnie rozetrzyj jak najdrobniej. Możesz zrobić to również w blenderze kielichowym lub malakserze. Herbatniki również rozdrobnij.
- Do garnuszka przełóż masło, wlej mleko i dodaj cukier, zagotuj i na niewielkim ogniu, mieszając, gotuj przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź.
- Dodaj rum z rodzynkami (lub żurawiną) i powidła (lub dżem) wymieszaj. Jeśli nie dodajesz rodzynek lub żurawiny to oczywiście wlewasz sam rum.
- Wszystko razem i przełóż do miski z ciastem i ciastkami, dodaj ewentualnie orzechy. Połącz wszystkie składniki masy i uformuj kulki dowolnej wielkości.
- Każdą kulkę układaj na widelcu i zanurzaj w polewie czekoladowej, a następnie obtaczaj w wybranych dodatkach. Ja tym razem wykorzystałam pokruszonych (i to niezbyt drobno) herbatników. Kulki odkładaj na talerz i pozwól, aby nieco się „przegryzły”.
Zobacz także przepis na szybki krem z pieczonych pomidorów: