PrzepisKultowy deser minionej epoki. Nie będziesz nawet potrzebować piekarnika

Kultowy deser minionej epoki. Nie będziesz nawet potrzebować piekarnika

Bajaderki to pyszne czekoladowe ciastka w kształcie kulek. Pachnące rumem, wilgotne w środku i bardzo pyszne. W czasach PRL bajaderki były w niemal każdej kawiarni i cukierni. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie. Nie będziesz też potrzebować piekarnika.

Pyszności - Fot. Daylicooking
Pyszności - Fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta

24.04.2023 18:33

Bajaderki to świetny pomysł na deser w duchu zero waste. Robi się je z resztek innych ciast lub niepotrzebnych skrawków. Do przygotowania tych ciasteczek możesz także użyć wypieku z zakalcem lub zwykłych ciastek, na które już nie masz ochoty.

Bajaderki prawdopodobnie powstały w warszawskiej cukiernik Lukullus w latach XX ubiegłego wieku. To był czas, kiedy zwracano szczególną uwagę, aby nie marnować jedzenia, więc z resztek pozostałych ciast wymyślono pyszny deser: cudownie czekoladowe kule nasączone rumem. Bajaderki do dziś kojarzone są właśnie z tą warszawską cukiernią. Natomiast sama nazwa bajaderek kojarzona jest z operetką węgierskiego kompozytora Imre Kálmána pod tytułem „Bajadera” z 1921 r.

– pisze Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking. Na blogu znajdziecie także świetny przepis na szybkie ciasto cytrynowe z jabłkami.

Bajaderki – przepis krok po kroku

Składniki:

  • około 1 kg ciasta (u mnie było to ciasto jogurtowe oraz herbatniki)
  • 120-150 ml mleka – jeśli ciasto jest suche, trzeba dodać nieco więcej, przy mokrych ciastach mniej
  • 100 g masła
  • 5-6 lekko czubatych łyżek gorzkiego kakao
  • 1/3 – 2/3 szklanki cukru – jeśli ciasto jest bardzo słodkie, wtedy cukru dodaje się mniej, do mniej słodkich więcej, warto kierować się swoim smakiem
  • średni słoik powideł śliwkowych lub dżemu, na przykład porzeczkowego (około 300 g)
  • około 100-150 ml rumu – według upodobań smakowych – można z niego zrezygnować
  • garść posiekanych orzechów włoskich, rodzynek lub suszonej żurawiny

Do obtoczenia:

  • trochę herbatników
  • posiekane drobno orzechy
  • gorzkie kakao
  • wiórki kokosowe
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli chcesz dodać rodzynki lub żurawinę, to zanim weźmiesz się za robienie, bajaderek namocz suszone owoce w rumie, aby zmiękły. Jeśli nie dodajesz ich, do ciasta wlejesz sam rum.
  2. Ciasto pokrusz w dłoniach, a następnie rozetrzyj jak najdrobniej. Możesz zrobić to również w blenderze kielichowym lub malakserze. Herbatniki również rozdrobnij.
  3. Do garnuszka przełóż masło, wlej mleko i dodaj cukier, zagotuj i na niewielkim ogniu, mieszając, gotuj przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  4. Dodaj rum z rodzynkami (lub żurawiną) i powidła (lub dżem) wymieszaj. Jeśli nie dodajesz rodzynek lub żurawiny to oczywiście wlewasz sam rum.
  5. Wszystko razem i przełóż do miski z ciastem i ciastkami, dodaj ewentualnie orzechy. Połącz wszystkie składniki masy i uformuj kulki dowolnej wielkości.
  6. Każdą kulkę układaj na widelcu i zanurzaj w polewie czekoladowej, a następnie obtaczaj w wybranych dodatkach. Ja tym razem wykorzystałam pokruszonych (i to niezbyt drobno) herbatników. Kulki odkładaj na talerz i pozwól, aby nieco się „przegryzły”.

Zobacz także przepis na szybki krem z pieczonych pomidorów:

Wybrane dla Ciebie