Kultowy deser minionej epoki. Nie będziesz nawet potrzebować piekarnika

Bajaderki to pyszne czekoladowe ciastka w kształcie kulek. Pachnące rumem, wilgotne w środku i bardzo pyszne. W czasach PRL bajaderki były w niemal każdej kawiarni i cukierni. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie. Nie będziesz też potrzebować piekarnika.

ObrazekPyszności - Fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta

Bajaderki to świetny pomysł na deser w duchu zero waste. Robi się je z resztek innych ciast lub niepotrzebnych skrawków. Do przygotowania tych ciasteczek możesz także użyć wypieku z zakalcem lub zwykłych ciastek, na które już nie masz ochoty.

Bajaderki prawdopodobnie powstały w warszawskiej cukiernik Lukullus w latach XX ubiegłego wieku. To był czas, kiedy zwracano szczególną uwagę, aby nie marnować jedzenia, więc z resztek pozostałych ciast wymyślono pyszny deser: cudownie czekoladowe kule nasączone rumem. Bajaderki do dziś kojarzone są właśnie z tą warszawską cukiernią. Natomiast sama nazwa bajaderek kojarzona jest z operetką węgierskiego kompozytora Imre Kálmána pod tytułem „Bajadera” z 1921 r.

– pisze Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking. Na blogu znajdziecie także świetny przepis na szybkie ciasto cytrynowe z jabłkami.

Bajaderki – przepis krok po kroku

Składniki:

  • około 1 kg ciasta (u mnie było to ciasto jogurtowe oraz herbatniki)
  • 120-150 ml mleka – jeśli ciasto jest suche, trzeba dodać nieco więcej, przy mokrych ciastach mniej
  • 100 g masła
  • 5-6 lekko czubatych łyżek gorzkiego kakao
  • 1/3 – 2/3 szklanki cukru – jeśli ciasto jest bardzo słodkie, wtedy cukru dodaje się mniej, do mniej słodkich więcej, warto kierować się swoim smakiem
  • średni słoik powideł śliwkowych lub dżemu, na przykład porzeczkowego (około 300 g)
  • około 100-150 ml rumu – według upodobań smakowych – można z niego zrezygnować
  • garść posiekanych orzechów włoskich, rodzynek lub suszonej żurawiny

Do obtoczenia:

  • trochę herbatników
  • posiekane drobno orzechy
  • gorzkie kakao
  • wiórki kokosowe
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli chcesz dodać rodzynki lub żurawinę, to zanim weźmiesz się za robienie, bajaderek namocz suszone owoce w rumie, aby zmiękły. Jeśli nie dodajesz ich, do ciasta wlejesz sam rum.
  2. Ciasto pokrusz w dłoniach, a następnie rozetrzyj jak najdrobniej. Możesz zrobić to również w blenderze kielichowym lub malakserze. Herbatniki również rozdrobnij.
  3. Do garnuszka przełóż masło, wlej mleko i dodaj cukier, zagotuj i na niewielkim ogniu, mieszając, gotuj przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  4. Dodaj rum z rodzynkami (lub żurawiną) i powidła (lub dżem) wymieszaj. Jeśli nie dodajesz rodzynek lub żurawiny to oczywiście wlewasz sam rum.
  5. Wszystko razem i przełóż do miski z ciastem i ciastkami, dodaj ewentualnie orzechy. Połącz wszystkie składniki masy i uformuj kulki dowolnej wielkości.
  6. Każdą kulkę układaj na widelcu i zanurzaj w polewie czekoladowej, a następnie obtaczaj w wybranych dodatkach. Ja tym razem wykorzystałam pokruszonych (i to niezbyt drobno) herbatników. Kulki odkładaj na talerz i pozwól, aby nieco się „przegryzły”.

Zobacz także przepis na szybki krem z pieczonych pomidorów:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe